Σύγκλιση της Βουλής ζήτησε ο Πρωθυπουργός για να ενημερώσει το Σώμα για θέματα που σχετίζονται με την πορεία της διαπραγμάτευσης. 

 Σε καλό κλίμα συνεχίστηκαν, κύμφωνα με κύκλους του Μαξίμου, σε καλό κλίμα συνεργασίας, οι συζητήσεις στο Brussels Group. Χθες, όπως επισημαίνεται, η πρώτη μέρα ολοκληρώθηκε με συζήτηση πάνω στις προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης. Η συζήτηση είναι ουσιαστική και λεπτομερής, ενώ δίνονται και οι απαραίτητες διευκρινήσεις από κάθε πλευρά. Στο Brussels Group υπήρξε, καταρχήν, συμφωνία ότι πρέπει να σχεδιαστούν οι κατάλληλες πολιτικές που θα μεταθέσουν το βάρος από τα χαμηλότερα εισοδήματα στα υψηλότερα, σε αντίθεση με την πρακτική της προηγούμενης κυβέρνησης. Να μην πληρώνουν, δηλαδή, μόνο οι «συνήθεις ύποπτοι» αλλά και οι «έχοντες και κατέχοντες».

Το πρόγραμμα της κυβέρνησης, όπως υπογραμμίζεται, είναι επεξεργασμένο και κοστολογημένο και προβλέπει έσοδα πάνω από 3 δισ. ευρώ για το 2015, δεν περιλαμβάνει υφεσιακά μέτρα και οι δράσεις που προτείνονται μπορούν να φέρουν πρωτογενές πλεόνασμα 1,5% του ΑΕΠ. Παράλληλα θα επιτρέψουν θετικό ρυθμό ανάπτυξης που εκτιμάται στο 1,4%. Οι λεπτομέρειες των μεταρρυθμίσεων που θα συμφωνηθούν, θα συζητηθούν στα τεχνικά κλιμάκια που παραμένουν στην Αθήνα. Όπως τόνισε και ο Πρωθυπουργός, “δεν θα προχωρήσουμε σε περικοπές μισθών και συντάξεων, σε απελευθέρωση των μαζικών απολύσεων και σε κανένα άλλο υφεσιακό μέτρο που θα επιτείνει την κοινωνική κρίση.”

Ωστόσο, σε ρεπορτάζ του Πρώτου Θέματος, γίνεται λόγος για ένα ασφυκτικό κλίμα πιέσεων από τις Βρυξέλλες, με τις δραπραγματεύσεις να βρίσκονται σε οριακό σήμειο.

Ολόκληρο το ρεπορτάζ έχει ως εξής:

Με τις διαπραγματεύσεις στις Βρυξέλλες να είναι σε οριακό σημείο, συνεδριάζει το κυβερνητικό συμβούλιο – Δεν θα δεχθεί υφεσιακά μέτρα διαβεβαιώνει η κυβέρνηση – Brussels Group: Συνεχίζονται οι συζητήσεις – Πιθανόν μετά τις 6 Απριλίου η συνεδρίαση του Eurogroup

Σε ένα τριήμερο, από αύριο έως την Τετάρτη, ίσως παιχθούν τα πάντα: Η συμφωνία ή η ρήξη με τους δανειστές, η επιβολή ή όχι σκληρών μέτρων, η επαναφορά της ελληνικής οικονομίας σε κανονικά επίπεδα χρηματοδότηση και ρευστότητας ή η κατάρρευσή της, σε συνθήκες πλήρους ασφυξίας, που έχουν επιβάλλει οι εταίροι και η ΕΚΤ.

Οι σημερινές συζητήσεις των τεχνικών κλιμακίων μεταξύ των δύο πλευρών στις Βρυξέλλες, είναι πιθανό να δείξουν τα όρια και τις δυνατότητες μίας συμφωνίας. Σε κάθε περίπτωση, εάν δεν δρομολογηθούν οι συνεδριάσεις του Euro Working Group το αργότερο έως την Τρίτη και του Eurogroup έως την Τετάρτη, ώστε να ληφθούν οι τελικές -θετικές- αποφάσεις, η ανεξέλεγκτη σύγκρουση θα είναι αναπόφευκτη. 

Η Τετάρτη τίθεται ως απώτατο σημείο συμφωνίας αφενός με δεδομένο ότι την ερχόμενη Κυριακή έχουμε Πάσχα Καθολικών, με όλες τις υπηρεσίες κλειστές και αφετέρου στις 9 του μήνα η χώρα έχει να εκπληρώσει δανειακές υποχρεώσεις. Εάν δεν υπάρξει συμφωνία λοιπόν ούτε τώρα, με τόση προσπάθεια από την πλευρά της Αθήνας να πείσει για τη μεταρρυθμιστική της διάθεση και ενώ έχει προηγηθεί μία σημαντική προσέγγιση στις σχέσεις του Αλέξη Τσίπρα με την Άνγκελα Μέρκελ, τότε, λένε οι περισσότεροι, δεν θα υπάρξει ποτέ.

Η εικόνα που έχει το Μέγαρο Μαξίμου από τις συνομιλίες που άρχισαν χθες στις Βρυξέλλες δεν είναι κακή, αλλά δεν μπορεί και να προβλέψει κιόλας την κατάληξή τους. Αυτό για το οποίο διαβεβαιώνουν κυβερνητικές πηγές είναι η Αθήνα δεν πρόκειται να δεχθεί υφεσιακά μέτρα, περικοπές και μειώσεις μισθών και συντάξεων, ούτε αύξηση φορολογίας. Δεν συζητά επίσης ορισμένα θέματα, όπως την πώληση δικτύων, ή τις ομαδικές απολύσεις, την αύξηση ορίων ηλικίας στις συντάξεις κ.α.

Μέσα σε αυτό το κλίμα συνεδριάζει αυτή την ώρα στη Βουλή το κυβερνητικό συμβούλιο υπό την προεδρία του Αλέξη Τσίπρα. Ενδιαφέρον έχει η στάση των κορυφαίων υπουργών, καθώς υπάρχουν φωνές, όπως του Παναγιώτη Λαφαζάνη, που λένε υπέρ της ρήξης με την ευρωζώνη εάν οι δανειστές επιμένουν στη σκληρή γραμμή και το «πνίξιμο» της ελληνικής οικονομίας.

Στη συνεδρίαση θα συζητηθούν και οι επόμενες νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης, όπως τα εξής νομοσχέδια:

-Επανασύστασης και λειτουργίας της ΕΡΤ. Η ψήφισή του θα ολοκληρωθεί άμεσα μετά το Πάσχα.

-Σχέδιο νόμου του Υπουργείου Δικαιοσύνης «Κατάργηση των σωφρονιστικών καταστημάτων Γ’ τύπου και άλλες διατάξεις» με το οποίο επιχειρείται η συνολική αποκατάσταση της εύρυθμης λειτουργίας των φυλακών και του σωφρονιστικού συστήματος. Το σ/ν θα γίνει νόμος του Κράτους αμέσως μετά το σ/ν της ΕΡΤ Α.Ε.

– Σχέδιο νόμου για την αποκατάσταση των αδικιών στους δημοσίους υπαλλήλους και την εύρυθμη λειτουργία του δημοσίου, τον περιορισμό της γραφειοκρατίας και την προώθηση της αξιοκρατίας.

– Σχέδιο νόμου για την αναστολή των πλειστηριασμών της πρώτης κατοικίας και ρύθμιση των δόσεων των στεγαστικών δανείων με βάση το πραγματικό εισόδημα των οφειλετών. 

Ο ΣΥΡΙΖΑ επιβεβαίωσε τις «κόκκινες γραμμές»

Εν τω μεταξύ, η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία συγκλήθηκε υπό τον πρωθυπουργό το απόγευμα της Κυριακής, επιβεβαίωσε τις «κόκκινες γραμμές» που έχει θέσει ως τώρα η κυβέρνηση στις διαπραγματεύσεις σε σχέση με τη μη υλοποίηση υφεσιακών μέτρων.

Επίσης, ενέκρινε την τακτική της κυβέρνησης στις συζητήσεις με τους εταίρους, επισφραγίζοντας ότι δεν είναι διατεθειμένη να υπογράψει μειώσεις μισθών και συντάξεων, αλλά και να λάβει μέτρα που να αφορούν στη «διάλυση της αγοράς εργασίας».

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Τσίπρας στην εισήγησή του «εστίασε στις κρίσιμες διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς και στις πρωτοβουλίες της ελληνικής κυβέρνησης», ενώ «παρουσίασε διεξοδικά τη λίστα των μεταρρυθμίσεων που κατέθεσε η ελληνική κυβέρνηση».

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της κυβέρνησης τα προτεινόμενα μέτρα έχουν θετικό δημοσιονομικό αντίκτυπο, χωρίς να περιλαμβάνουν υφεσιακά μέτρα, ενώ εντάσσονται σε ένα σχεδιασμό που μεταφέρει το βάρος από τα ασθενέστερα και μεσαία στρώματα στα υψηλά εισοδήματα.

Ως προς τις αποφάσεις της Πολιτικής Γραμματείας, εγκρίθηκε η διαπραγματευτική τακτική της κυβέρνησης και επιβεβαιώθηκαν οι κυβερνητικές δεσμεύσεις απέναντι στον ελληνικό λαό, όπως κατεγράφησαν και στις προγραμματικές της δηλώσεις. Έτσι η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ «επαναβεβαίωσε τις «κόκκινες γραμμές» της κυβέρνησης στην εν εξελίξει διαπραγμάτευση». Μάλιστα, έγινε ιδιαίτερη αναφορά στη μη υλοποίηση υφεσιακών μέτρων, μείωσης συντάξεων και μισθών ή περαιτέρω διάλυσης της αγοράς εργασίας.

Brussels Group: Συνεχίζονται οι συζητήσεις – Πιθανόν μετά τις 6 Απριλίου το Eurogroup

Την ίδια ώρα κανονικά συνεχίζονται και σήμερα οι συνομιλίες στο Brussels Group, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, επικαλούμενο κοινοτικές πηγές στις Βρυξέλλες, σύμφωνα με τις οποίες οι συζητήσεις είναι εποικοδομητικές και προχωρούν, προκειμένου να μπορέσει να συνεδριάσει η Ομάδα Εργασίας της Ευρωζώνης (Eurogroup Working Group) την ερχόμενη Τετάρτη και μέσω τηλεδιάσκεψης.

Ωστόσο, όπως τονίζουν είναι μάλλον απίθανο να συγκληθεί Eurogroup πριν τις 6 Απριλίου και σε κάθε περίπτωση δεν θα γίνει την ερχόμενη εβδομάδα.

Το πότε θα γίνει ακριβώς θα εξαρτηθεί από το πόσο γρήγορα θα προχωρήσουν οι διαβουλεύσεις στο Brussels Group για να οριστικοποιηθεί ο κατάλογος των μεταρρυθμίσεων της ελληνικής κυβέρνησης, ανέφεραν οι ίδιες πηγές.
 

Το Σάββατο, πηγές από την Κομισιόν ανέφεραν ότι εντοπίζονται δυσκολίες στις διαπραγματεύσεις, αφού κοινοτικές πηγές τόνιζαν ότι απομένει ακόμα πολλή δουλειά στο Brussels Group κι ότι οι συζητήσεις συνεχίζονται και θα συνεχιστούν όλο το σαββατοκύριακο.  

Αίτημα Α. Τσίπρα για σύγκληση Ολομέλειας της Βουλής