Ο Ελληνας αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Δημήτρης Παπαδημούλης, επανέρχεται στο θέμα της φοροδιαφυγής γερμανικών αυτοκινητοβιομηχανιών, μετά την πρώτη απάντηση της Κομισιόν ότι «δεν διαθέτει επαρκή μέσα» για να ερευνήσει την υπόθεση.

Νέα ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατέθεσε ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, σχετικά με τις γερμανικές αυτοκινητοβιομηχανίες που συστηματικά φοροδιαφεύγουν, μέσω υποτιμολογήσεων εισαγόμενων πολυτελών αυτοκινήτων και τα μέτρα που θα έπρεπε να έχει λάβει η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Πιο συγκεκριμένα, ο Δ. Παπαδημούλης στην ερώτησή του, υπενθυμίζει τις δημοσιογραφικές αποκαλύψεις που έκαναν λόγο για συστηματική φοροδιαφυγή γερμανικών αυτοκινητοβιομηχανιών στην Ελλάδα και μνημονεύει την απάντηση της Κομισιόν, σε σχετική του ερώτηση (31/10/2014), στην οποία τονίζεται ότι «επί του παρόντος η OLAF δεν διαθέτει επαρκή ειδικά ερευνητικά μέσα (π.χ. πρόσβαση σε τραπεζικούς λογαριασμούς), ώστε να διεξάγει αποτελεσματικά τις έρευνες σχετικά με την απάτη στον τομέα του ΦΠΑ».

Στη συνέχεια της ερώτησής του ο Έλληνας ευρωβουλευτής, αφού ρωτά την Κομισιόν εάν «έχει διερευνήσει στην Ελλάδα την ύπαρξη συνθηκών αθέμιτου ανταγωνισμού στην αγορά εισαγωγών αυτοκινήτων από τη συγκεκριμένη παράνομη πρακτική των γερμανικών ή άλλων αυτοκινητοβιομηχανιών», ζητά να πληροφορηθεί κατά πόσο «διαθέτει, επιτέλους, τα “επαρκή ειδικά ερευνητικά μέσα, ώστε να διεξάγει αποτελεσματικά τις έρευνες σχετικά με την απάτη στον τομέα του ΦΠΑ”».

Καταλήγοντας στην ερώτησή του ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, προτείνει στην Κομισιόν να «προβεί σε συγκεκριμένες συστάσεις προς τη Γερμανία, ώστε να δημιουργηθεί ένα θεσμικό και φορολογικό πλαίσιο που να αποτρέπει τις γερμανικές πολυεθνικές εταιρείες από τις συνήθεις παράνομες επιχειρηματικές τους δραστηριότητες».

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Το Έθνος