Νέο θρίλερ βρίσκεται σε εξέλιξη από χθες αναφορικά με τη ρευστότητα της ελληνικής οικονομίας, μετά από τηλεγράφημα του Reuters σύμφωνα με το οποίο Έλληνας αξιωματούχος ενημέρωσε τους θεσμούς ότι η χώρα θα ξεμείνει από ρευστότητα στις 9 Απριλίου. Η «είδηση» διαψεύσθηκε και μάλιστα άμεσα και σε οξείς τόνους από το Μέγαρο Μαξίμου.

Την ίδια ώρα, οι Βρυξέλλες πιέζουν την Ελλάδα για άμεση συμφωνία, τονίζοντας με μία φωνή ότι ο χρόνος τελειώνει, ενώ δεν προβλέπουν τη σύγκληση του Eurogroup ούτε την επόμενη εβδομάδα. Όπως ανακοινώθηκε χθες, το EuroWorkingGroup θα συνεδριάσει δύο ημέρες την επόμενη εβδομάδα, τη Μ. Τετάρτη και τη Μ. Πέμπτη, κάτι που δημιούργησε νέες προσδοκίες στην Αθήνα για ταχύτερη εκταμίευση μέρους της δόσης ακόμη και την ίδια ημέρα. Ωστόσο, πηγές από τις Βρυξέλλες αποκλείουν ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Στο εσωτερικό, κυβέρνηση και αντιπολίτευση επιδόθηκαν σε «χαρτοπόλεμο» ανακοινώσεων για την φράση που περιλαμβάνεται στη νέα λίστα μεταρρυθμίσεων που απεστάλη στις Βρυξέλλες από τον Γ. Βαρουφάκη και η οποία αναφέρει ότι το πρωτογενές πλεόνασμα θα φτάσει στα επίπεδα που προβλέπει το Μνημόνιο και όχι αυτό που είχε δεσμευθεί η κυβέρνηση, δηλαδή 1,2% έως 1,5% του ΑΕΠ. Η κυβέρνηση με διορθωτική ανακοίνωση δηλώνει ότι η πρόβλεψη είναι υπό την προϋπόθεση ότι τα μέτρα θα αποδώσουν στο 100%, ενώ αναφέρει ότι στην απίθανη αυτή περίπτωση η διαφορά θα επιστρέψει στην πραγματική οικονομία και δεν θα διατηρηθεί στα κρατικά ταμεία.

Σε ό,τι αφορά την υποδοχή των νέων προτάσεων που υπέβαλε η ελληνική πλευρά, πηγές των δανειστών αναφέρουν ότι είναι υπερτιμημένες και με πολλές αοριστίες, ενώ εκφράζουν την απογοήτευσή τους με το γεγονός ότι δεν υπάρχει καμία ένδειξη για σύγκλιση στα τρία καθοριστικά ζητήματα: ασφαλιστικό, εργασιακό και αποκρατικοποιήσεις. Ζητούν από την κυβέρνηση να επανέλθει στις διαπραγματεύσεις την επόμενη εβδομάδα ή ακόμη και το Σαββατοκύριακο με συγκεκριμένες προτάσεις «σπάζοντας αβγά», όπως χαρακτηριστικά δήλωνε παράγοντας που συμμετέχει στις συσκέψεις. Και σημείωνε ότι «όσο η ελληνική πλευρά αρνείται να αγγίξει την ‘καυτή πατάτα’ τόσο θα καθυστερεί η τελική συμφωνία».

Ντάισελμπλουμ 
Καρότο και μαστίγιο από τον επικεφαλής του Eurogroup Γ. Ντάισελμπλουμ. Από την μία δηλώνει ότι η κατάσταση βελτιώνεται στο επίπεδο των διαπραγματεύσεων και από την άλλη σημείωνε ότι υπάρχει ακόμα αρκετός δρόμος μέχρι να ολοκληρωθεί μια συμφωνία με την Ελλάδα.

«Η κατάσταση βελτιώνεται συνεχώς. Παραδίδουν όλο και περισσότερες προτάσεις που είναι πιο λεπτομερείς. Σε ορισμένα σημεία είναι βέβαιο ότι θα καταλήξουμε σε συμφωνία», τόνισε ο Γ. Ντάισελμπλουμ.

«Ο χρόνος συνεχίζει να τρέχει αντίστροφα. Οπότε ελπίζω ότι σύντομα θα καταλήξουν σε συμφωνία στα βασικά ζητήματα, τα οποία θα τα συζητήσουμε στη συνέχεια στο Eurogroup», τόνισε. Όπως μεταδίδει το Bloomberg, ο Γ. Ντάισελμπλουμ επισήμανε πως δεν αναμένει συνάντηση του Eurogroup την ερχόμενη εβδομάδα.

Στο ίδιο μήκος κύματος και η δήλωση του ισχυρού άνδρα της Bundesbank Γ. Βάιτμαν, ο οποίος σημείωσε χαρακτηριστικά: «Ο χρόνος τελειώνει για την Ελλάδα». Για μία ακόμη φορά υπογραμμίζει ότι βασικός στόχος της ελληνικής κυβέρνησης θα πρέπει να είναι η τήρηση των δεσμεύσεών της, ενώ προσθέτει ότι έως τα τέλη του περασμένου έτους η κατάσταση της ελληνικής οικονομίας εμφανίζονταν βελτιωμένη, αλλά «η νέα ελληνική κυβέρνηση απεμπόλησε την εμπιστοσύνη. Η Ελλάδα παραμένει αποκλεισμένη από τις αγορές και δεν είναι ικανή να βρει τα χρήματα που χρειάζεται χωρίς έξωθεν βοήθεια». Ξεκαθαρίζει ότι η απόφαση για έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ δεν θα ληφθεί από τους κεντρικούς τραπεζίτες αλλά από τους πολιτικούς.

Ανάλογη και η θέση της Deutsche Bank, σημειώνοντας ότι «Ελλάδα και πιστωτές θα πρέπει να καταλήξουν σύντομα σε συμφωνία, καθώς η Αθήνα δεν έχει κανένα περιθώριο χρόνου». Σύμφωνα με τον γερμανικό οίκο, η λίστα των προτάσεων που έχει καταθέσει η Ελλάδα δεν έχει ικανοποιήσει πλήρως τους εταίρους της, καθώς υπάρχουν ακόμη αρκετά σημεία στα οποία είτε χρειάζονται περαιτέρω διευκρινίσεις, είτε ακόμη και αλλαγή των ελληνικών προτάσεων.

Απάντηση στο Reuters
Διαψεύδει η Αθήνα δημοσίευμα για τα ταμειακά διαθέσιμα

Η κυβέρνηση είπε στους δανειστές ότι τα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας θα εξαντληθούν στις 9 Απριλίου, ζητώντας αποδέσμευση νέας βοήθειας πριν υπάρξει συμφωνία για τις μεταρρυθμίσεις, ωστόσο το αίτημα αυτό απορρίφθηκε, ανέφεραν στο Reuters αξιωματούχοι της Ευρωζώνης. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το ελληνικό αίτημα υποβλήθηκε στο EuroWorkingGroup που έγινε την Τετάρτη, ώστε να αξιολογηθεί η πρόοδος της Αθήνας στην εκπλήρωση των όρων για την εκταμίευση των δανείων που εκκρεμούν. Με ανακοίνωσή του το υπουργείο Οικονομικών διαψεύδει το δημοσίευμα του Reuters και συγκεκριμένα αναφέρει. «Το υπουργείο Οικονομικών διαψεύδει κατηγορηματικά το ανώνυμο δημοσίευμα του πρακτορείου Reuters για θέματα που υποτίθεται ότι συζητήθηκαν στη διάρκεια του EuroWorkingGroup την 1η Απριλίου. Τέτοια δημοσιεύματα υπονομεύουν τους ευρωπαϊκούς θεσμούς». Υπενθυμίζεται πως στις 9 Απριλίου πρέπει να καταβληθεί η επόμενη δόση που οφείλεται στο ΔΝΤ, ύψους 460 εκατ.

Πηγή: Ημερησία – Θ. Παπαδής