Ο υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης θα συναντηθεί απόψε Κυριακή και ώρα 01:00 ώρα Ελλάδας με τη Γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού ΤαμείουΚριστίν Λαγκάρντ, στην Ουάσινγκτον.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΥΠΟΙΚ πρόκειται για μια άτυπη συζήτηση του μεταρρυθμιστικού προγράμματος της ελληνικής κυβέρνησης.

Όπως μετέδωσε το Mega, η Κριστίν Λαγκάρντ απάντησε θετικά στο αίτημα του κ. Βαρουφάκη παρά το γεγονός ότι αύριο είναι το Πάσχα των Καθολικών, το οποίο θα γιορτάσει και η ίδια.

Πληροφορίες από την ελληνική πλευρά αναφέρουν ότι το ΔΝΤ τηρεί την πιο σκληρή στάση στη διαπραγμάτευση, με τους εκπροσώπους του να επιμένουν στα δημοσιονομικά, στα εργασιακά και στο ασφαλιστικό.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο κ. Βαρουφάκης θα επιχειρήσει να πείσει την κ. Λαγκάρντ ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προχωρήσει σε δραστικές μεταρρυθμίσεις για την αναμόρφωση του κράτους ώστε να ξεμπλοκάρει και το θέμα της διαπραγμάτευσης.

Ο υπουργός Οικονομικών ελπίζει ότι μετά από αυτή τη συνάντηση θα υπάρξει μια άτυπη οδηγία από την κ. Λαγκάρντ για να αλλάξει αυτή η στάση και να προχωρήσει η διαπραγμάτευση.

Η συνάντηση Βαρουφάκη – Λαγκάρντ έρχεται μία ημέρα αφότου το Υπουργείο Οικονομικών, αλλά και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο διέψευσαν το δημοσίευμα του γερμανικού περιοδικού Spiegel, το οποίο έκανε λόγο για απόσυρση του κλιμακίου του Ταμείου στην Ελλάδα, εν μέσω δυσαρέσκεια για τις καθυστερήσεις στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων.

Η ανακοίνωση του ΔΝΤ ανέφερε ότι «οι τεχνικές ομάδες των τριών θεσμικών οργάνων βρίσκονταν στην Αθήνα για πάνω από τρεις εβδομάδες συνεργαζόμενες με τις ελληνικές αρχές. Ορισμένα μέλη των ομάδων επιστρέφουν στις έδρες τους, ως μέρος της συνήθους εναλλαγής κατά τη διάρκεια αυτών των αποστολών. Οι τεχνικές συνομιλίες συνεχίζονται από τις πρωτεύουσες και απευθείας επί του εδάφους, με τη συμμετοχή και των τοπικών υπαλλήλων (των θεσμών)».

Εκτός από τη συνάντηση με την Κριστίν Λαγκάρντ, Γιάνης Βαρουφάκης θα έχει επαφές τη Δευτέρα στις 10 το πρωί με τον Αμερικανό υφυπουργό Οικονομικών για τις Διεθνείς Υποθέσεις, Νέιθαν Σιτς, καθώς ο αμερικανός υπουργός Οικονομικών Τζακ Λιου απουσιάζει σε προγραμματισμένες διακοπές. Αργότερα θα έχει συνάντηση με την κα Κάρολιν Άτκινσον, σύμβουλο του Προέδρου Ομπάμα επί διεθνών οικονομικών θεμάτων και εθνικής ασφάλειας.

Σημειώνεται ότι o αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Δημήτρης Μάρδας, διαβεβαίωσε ότι τα χρήματα για την πληρωμή της δόσης προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο βρίσκονται στα κρατικά ταμεία.

Ο κ. Μάρδας ωστόσο άφησε να εννοηθεί ότι η καταβολή της δόσης είναι θέμα και πολιτικής απόφασης, που θα λάβει το Μαξίμου.

«Η πληρωμή του ΔΝΤ θα λάβει χώρα στις 9 Απριλίου. Από εκεί και πέρα υπάρχουν διάφορα προβλήματα πολιτικού περιεχομένου. Χρήματα υπάρχουν για να γίνουν οι πληρωμές μισθών, συντάξεων και οτιδήποτε άλλο χρειάζεται για όλη την επόμενη εβδομάδα. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν για την μεθεπόμενη. Αυτό είναι μια πολιτική απόφαση η οποία θα παρθεί και εμείς θα ακολουθήσουμε τις όποιες πολιτικές αποφάσεις».

Πηγή: Mega, ΑΠΕ – ΜΠΕ, Business News