Ανήσυχος για τις πολιτικές εξελίξεις εμφανίζεται ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος. 

Η μεγαλύτερή μου ανησυχία, εξομολογείται στο Βήμα της Κυριακής, είναι ότι η χώρα διολισθαίνει, σέρνεται, αποδυναμώνεται και οικονομικά και διπλωματικά, για να συνεχίσει:  

«Tο άλλο μεγάλο ζήτημα που θεωρώ ότι δημιουργεί έναν βαθύ ιδεολογικό κίνδυνο για την ελληνική κοινωνία είναι ότι διαμορφώνεται σκόπιμα μια κοινωνία χαμηλών προσδοκιών που πείθεται ότι αρκεί να γλιτώνουμε τη χρεοκοπία, ότι αρκεί να βρίσκουμε κάθε δεκαπενθήμερο τα λεφτά για τους μισθούς και συντάξεις στο παρ’ ολίγον. Γινόμαστε μια χώρα της παρ’ ολίγον χρεοκοπίας.»

Ο ίδιος θεωρεί εσφαλμένη την προσέγγιση ότι δεν υπάρχει πραγματικός κίνδυνος. «Είναι μια εσφαλμένη προσέγγιση, γιατί δυστυχώς είναι πολύ εύκολη η διολίσθηση από το 2015 στο 2009. Η εντύπωση ότι τώρα θα ήμασταν πιο ισχυροί διαπραγματευτικά είναι λογική, διότι είναι άλλο να έχεις μια χώρα με τεράστιο έλλειμμα και άλλο μια χώρα με έστω μικρό πρωτογενές πλεόνασμα. Μπορείς όμως να πνιγείς και στα ρηχά.»

Ο κ. Βενιζέλος επισημαίνει και το «βαθιά νοσηρό κλίμα που υπάρχει στο Κοινοβούλιο». Σχετικά με την Εξεταστική για το μνημόνιο, ασκεί κριτική στον πρωθυπουργό.

«Νομίζω ότι υπερεξετέθη ο κ. Τσίπρας επιδιώκοντας να προστατεύσει την περίοδο 2004-2009, διότι προφανώς έχει κάνει την επιλογή να εμφανίσει ένα μέρος της ελληνικής Δεξιάς, ανεξαρτήτως των δικών της επιδιώξεων, ως συνεταίρο του πολιτικό, ως πυλώνα της πλειοψηφίας του.

» Αυτό του το προσέφερε σε μεγάλο βαθμό ο κ. Καμμένος από την πλευρά της εθνικιστικής υπερσυντηρητικής Δεξιάς, αλλά του το προσφέρουν και οι άλλοι με τον δικό τους τρόπο, με αντάλλαγμα προφανώς μια ‘ασυλία’, δηλαδή μια συμπεριφορά που τους αφήνει εκτός πάσης κριτικής και εκτός πάσης φθοράς.»

Πηγή: Τα Νέα