Για ένα νέο κεφάλαιο στις σχέσεις μεταξύ της Ελλάδας και της Ρωσίας κάνει λόγο ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας Παναγιώτης Λαφαζάνης σε συνέντευξή του στην «Αυγή» της Κυριακής. 

«Οι συναντήσεις που είχα στη Μόσχα και τα αποτελέσματά τους μπορεί να ανοίξουν ένα νέο κεφάλαιο στις ενεργειακές σχέσεις αλλά και γενικότερα στις οικονομικές και πολιτικές σχέσεις ανάμεσα στη Ρωσία και την Ελλάδα», τονίζει ο κ. Λαφαζάνης και εκφράζει την ελπίδα ότι «αυτή η νέα ελπιδοφόρα ιστορική δυνατότητα θα γίνει πράξη με συγκεκριμένες συμφωνίες όχι μόνο για το ρωσικό αγωγό αλλά και συνολικότερα».

Σύμφωνα με τον υπουργό, η επίσκεψη του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στη Μόσχα και η συνάντησή του με τον Βλάντιμιρ Πούτιν στις 9 Απριλίου, «μπορεί να αποτελέσουν ένα σημαντικό σταθμό σε αυτήν την κατεύθυνση».

Ο κ. Λαφαζάνης εκτιμά επίσης ότι «ένα νέο κεφάλαιο προωθημένης συνεργασίας στις ελληνορωσικές σχέσεις, που θα περιλαμβάνει και τον αγωγό ρωσικού φυσικού αερίου στο ελληνικό έδαφος, μπορεί να αλλάξει ριζικά και πολύ θετικά την πολιτική εικόνα και μορφή της περιοχής μας και της Ευρώπης».

Εκφράζει δε την πεποίθηση ότι μια προωθημένη ελληνορωσική συμφωνία θα υποβοηθήσει τα μέγιστα τη θέση της Ελλάδας στις διαπραγματεύσεις με την Ε.Ε., «την ώρα που η τελευταία αντιμετωπίζει τη νέα ελληνική κυβέρνηση με απίστευτη προκατάληψη και τη χώρα μας ως παραπεταμένη μισοαποικία».

Ο υπουργός ΠΑΠΕΝ επαναλαμβάνει ότι «οι τεμαχισμοί και οι ιδιωτικοποιήσεις στον τομέα της ενέργειας αποτελούν οριστικά παρελθόν», ενώ προσθέτει πως η νέα κυβέρνηση και η ΔΕΗ, σε ουσιαστική συνεργασία μεταξύ τους και με πλήρη σεβασμό των διακριτών ρόλων τους, θα εκπονήσουν ένα νέο σχέδιο για την ανασυγκρότηση της Επιχείρησης, ως ατμομηχανής μιας νέας παραγωγικής και κοινωνικής ανάπτυξης στη χώρα.

Ο κ. Λαφαζάνης προαναγγέλλει ακόμη πως μέσα στον Απρίλιο θα μειωθούν περίπου 15% οι τιμές του φυσικού αερίου από τη ΔΕΠΑ και ότι βρίσκεται σε εξέλιξη η εκπόνηση συνολικού σχεδιασμού με στόχο τους επόμενους μήνες την ουσιαστική μείωση των τιμών ενέργειας για όλους τους καταναλωτές.

Πηγή: Αυγή, Ναυτεμπορική