Απόφαση για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής που θα διερευνήσει την υπαγωγή της Ελλάδας στα Μνημόνια θα κληθεί να πάρει η Βουλή των Ελλήνων σήμερα το απόγευμα μετά από πρόταση που συνυπογράφουν οι κοινοβουλευτικές ομάδες ΣΥΡΙΖΑ κι ΑΝ.ΕΛΛ. 

Όπως φαίνεται, οι βουλευτές θα βρεθούν μπροστά σε δίλημμα, καθώς η Ν.Δ. σκοπεύει να καταθέσει και αυτή πρόταση σύστασης εξεταστικής επιτροπής, που όμως θα επιδιώκει τη διερεύνηση των ενεργειών των κυβερνήσεων από το 1981 ώς σήμερα, κίνηση με σαφή την επιδίωξη να μην γίνει επί της ουσίας συζήτηση για τις συνθήκες υπαγωγής στο Μνημόνιο μέσω της διερεύνησης των πάντων, άρα τίποτα συγκεκριμένου.

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝ.ΕΛΛ. στην πρότασή τους τονίζουν ότι στόχος της εξεταστικής επιτροπής είναι να διακριβωθεί «αν υπάρχουν ενδείξεις τέλεσης παράνομων πράξεων από πολιτικά ή άλλα πρόσωπα», με τους βουλευτές των δύο συγκυβερνώντων κομμάτων να παρατηρούν ότι «η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών επιθυμεί και δικαιούται την ουσιαστική αναζήτηση των αιτιών και των ευθυνών για την πρωτοφανή οικονομική κρίση, μια κρίση χρέους που μετατράπηκε σε εθνική τραγωδία».

 

Τέσσερις περιόδους θα εξετάσει η επιτροπή

Η εξεταστική επιτροπή θα κληθεί να εξετάσει τέσσερις διαφορετικές περιόδους εφαρμογής των Μνημονίων:

Την περίοδο από Οκτώβριο του 2009 ώς τον Μάιο του 2010 σχετικά με την δημιουργία των προϋποθέσεων για την υπογραφή της πρώτης δανειακής σύμβασης και την περίοδο από τον Μάιο του 2010 ώς τον Νοέμβριο του 2011 σχετικά με τις συνθήκες που οδήγησαν στην υπογραφή της δεύτερης δανειακής σύμβασης.

Επίσης η επιτροπή θα εξετάσει την περίοδο από τον Νοέμβριο του 2011 ώς τον Μάιο του 2012 σχετικά με τις συνθήκες κάτω από τις οποίες υλοποιήθηκε η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους που έπληξε τα αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων και τους μικροομολογιούχους, αλλά και τις τράπεζες, καθώς και την περίοδο από τον Ιούνιο του 2012 ώς τον Ιανουάριο του 2015 σχετικά με τις συνθήκες κάτω από τις οποίες υλοποιήθηκε η αναδιάρθρωση του τραπεζικού συστήματος της χώρας.

Από τη διερεύνηση της εξεταστικής επιτροπής δεν θα ξεφύγει ούτε η λειτουργία «οργάνων και μορφωμάτων» που δημιουργήθηκαν για να υλοποιήσουν τα Μνημόνια, όπως το ΤΑΙΠΕΔ, η γ. γ. Εσόδων, αλλά και το ΤΧΣ, ενώ αντικείμενο της εξεταστικής θα αποτελέσουν και τα στοιχεία των σχετικών δικογραφιών που έχουν διαβιβαστεί στη Βουλή.

 

Αρνητική αντίδραση της αντιπολίτευσης

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης αντέδρασαν αρνητικά στην πρόταση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝ.ΕΛΛ. Η Ν.Δ. τόνισε ότι «όταν η συγκυβέρνηση Τσίπρα – Καμμένου δεν μπορεί να προσφέρει άρτο, προσπαθεί να προσφέρει θέαμα», υποστηρίζοντας ότι στη διερεύνηση θα έπρεπε να συμπεριληφθούν κι οι ενέργειες της σημερινής κυβέρνησης. Διερεύνηση ποινικών ευθυνών των κυβερνήσεων από την ένταξη της χώρας στην Ευρωζώνη μέχρι σήμερα ζήτησε η Χρυσή Αυγή. Το Ποτάμι έκανε λόγο για «παρελάσεις επωνύμων προς εξέταση ώστε να συζητάμε για το παρελθόν και να μη συζητάμε για το σήμερα».

Το ΚΚΕ σημείωσε ότι «η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝ.ΕΛΛ. αναζητά άλλοθι για το γεγονός ότι όχι μόνο δεν κατάργησε τα Μνημόνια και τους εφαρμοστικούς νόμους, αλλά αντίθετα τα εφαρμόζει ήδη κανονικότατα». Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευ. Βενιζέλος σχολίασε ότι η επιτροπή πρέπει να εξετάσει και τις ενέργειες της τωρινής κυβέρνησης, αλλά και την περίοδο 2004-2009, μιλώντας για «συμφωνίες ασυλίας» που συνήψε ο ΣΥΡΙΖΑ με μια πλευρά της ελληνικής Δεξιάς.

Η «Αυγή» επικοινώνησε με τον γραμματέα της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστο Μαντά, ζητώντας του να μας δώσει διευκρινήσεις σχετικά με τα σημεία κριτικής της αντιπολίτευσης, αλλά και τις δυσκολίες που θα αντιμετωπίσει η εξεταστική επιτροπή στο έργο της.

Πηγή: Η Αυγή – Κ. Παπαγιάννης