Ετοιμες να δημιουργήσουν δικό τους οίκο πιστοληπτικής αξιολόγησης είναι οι χώρες BRICS (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα, Ν. Αφρική), κάνοντας το επόμενο βήμα της πλήρους ανεξαρτητοποίησής τους από τους δυτικούς θεσμούς μετά την επιτυχή ίδρυση της Ασιατικής Αναπτυξιακής Τράπεζας Επενδύσεων Υποδομών (ΑΙΙΒ) και της Νέας Αναπτυξιακής Τράπεζας (NBD). 

Βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη επαφές ανάμεσα σε ειδικούς εμπειρογνώμονες από τις πέντε χώρες και με την πρόθεση να καταργήσουν το μονοπώλιο των τριών μεγάλων αμερικανικών οίκων αξιολόγησης, των Fitch, Moody’s και Standard & Poor’s, τους οποίους κατηγορούν ότι κρίνουν με πολιτικά κριτήρια. Η πρωτοβουλία ανήκει κυρίως στον κινεζικό οίκο αξιολόγησης Dagong, που σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Sputnik, έχει στενή συνεργασία με Ρώσους εμπειρογνώμονες.

Η ιδέα δρομολογείται, πάντως, από πέρυσι και σε μεγάλο βαθμό υπαγορεύθηκε από την απόφαση των τριών μεγάλων οίκων να υποβαθμίσουν την πιστοληπτική δυνατότητα της Ρωσίας, κίνηση που σύμφωνα με τον Γκουάν Τζιντζχόνγκ, πρόεδρο του κινεζικού οίκου Dagong, είχε πολιτικά κίνητρα.

Μιλώντας στο κινεζικό ειδησεογραφικό πρακτορείο ΞινΧουά, ο κ. Γκουάν κατηγόρησε τους τρεις αμερικανικούς οίκους ότι στην αξιολόγηση χωρών χρησιμοποιούν το κατά κεφαλήν ΑΕΠ, την ανεξαρτησία της κεντρικής τράπεζας, το οικονομικό σύστημα αλλά και το επίπεδο κεφαλαιοποίησης της αγοράς, κριτήρια τα οποία χαρακτήρισε «ιδεολογικά» και προσέθεσε πως «δεν έχουν καμία σχέση με την ικανότητα μιας χώρας να αντλήσει έσοδα και να αποπληρώσει τα χρέη της».

Μιλώντας, στο ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο TASS, o Βαντίμ Λιουκόφ, Ρώσος αρμόδιος για τα θέματα της ομάδας των πέντε χωρών, υπογράμμισε πως «είναι σημαντικό να μην αντιμετωπισθεί ο νέος οίκος ως πολιτικό αντίβαρο στους υπάρχοντες οίκους ώστε να μη θεωρηθεί πολιτικοποιημένος και ανάξιος λόγου». Σύμφωνα με τον κ. Λιουκόφ, η Ρωσία προτίθεται να είναι η πρώτη από τις πέντε χώρες που θα επικυρώσει τη συμφωνία για τη δημιουργία τράπεζας συναλλαγματικών διαθεσίμων, τη NBD, που θα δίνει στις χώρες-μέλη της τη δυνατότητα να αναπληρώνουν τη ρευστότητά τους σε συνάλλαγμα ώστε να διευθετούν τυχόν προβλήματα στο ισοζύγιο πληρωμών τους.

Πηγή: Η Καθημερινή