Με τις συναντήσεις που είχε χθες στο υπουργείο Οικονομικών με τον υφυπουργό Διεθνών Υποθέσεων Nathan Sheets και στο Λευκό Οίκο με τη σύμβουλο του Μπαράκ Ομπάμα, Καρολάιν Άτκινσον, ολοκληρώθηκε η επίσκεψη στην αμερικανική πρωτεύουσα του Έλληνα υπουργού Οικονομικών, Γιάνη Βαρουφάκη.

Αναφορικά με τη συνάντηση Βαρουφάκη – Sheets, εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών ανέφερε πως “ο Αμερικανός υφυπουργός προέτρεψε την Ελλάδα να δεσμευτεί πλήρως σε μια διαδικασία τεχνικών διαπραγματεύσεων με τους διεθνείς εταίρους της, προκειμένου να οριστικοποιήσει μια ολοκληρωμένη δέσμη μεταρρυθμίσεων, η οποία να αξίζει έγκαιρη χρηματοδοτική στήριξη από τους πιστωτές της Ελλάδας».

Aπό το ελληνικό υπουργείο Οικονομικών αναφέρθηκε ότι ο κ. Βαρουφάκης ανέπτυξε στους Αμερικανούς αξιωματούχους το μεταρρυθμιστικό σχέδιο της κυβέρνησης και είχε την ευκαιρία να διαπιστώσει ότι υπάρχει κοινός τόπος για ζητήματα επανεκκίνησης της ελληνικής οικονομίας και για την πολιτική, που πρέπει να ακολουθηθεί προκειμένου να επιτευχθεί η ανάπτυξη.Επιπλέον, συζητήθηκαν θέματα που έχουν σχέση με τη δομή της Ευρωζώνης. Ο κ. Βαρουφάκης ανέπτυξε στους συνομιλητές του τις θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης για την ανάγκη επανεξέτασης της αρχιτεκτονικής της.

Σύμφωνα με όσα καταγράφονται στα ελληνικά ΜΜΕ, επικαλούμενες ανώτερη πηγή του ελληνικού υπουργείου Οικονομικών, υπάρχει πίεση χρόνου, καθώς πρέπει να υπάρξει συμφωνία μέχρι το τέλος της προσεχούς εβδομάδας, για να κλείσει η επιθεώρηση στο επόμενο Eurogroup στις 24 Απριλίου και να αποφασιστεί η εκταμίευση της δόσης, κάτι με το οποίο συμφώνησαν ο Γιάνης Βαρουφάκης και η Κριστίν Λαγκάρντ.Επιπλέον στις συζητήσεις που λαμβάνουν χώρα μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των «θεσμών» σημειώθηκε δυστοκία κι η ελληνική πλευρά βρήκε πολύ δύσκολο να γίνει επί της ουσίας συζήτηση. Ανέφερε ότι οι θεσμοί μιλούσαν επί παντός επιστητού, με αποτέλεσμα τόσο η διαδικασία των τεχνικών κλιμακίων στην Ελλάδα, όσο και η διαδικασία του Brussels Group κινήθηκαν πολύ αργά. Ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών πρότεινε στη γενική διευθύντρια του ΔΝΤ να υπάρξουν κοινά συμφωνημένες κι οργανωμένες θεματικές συζητήσεις, για να μπορεί η ελληνική πλευρά να στέλνει στις συζητήσεις τους καλύτερους εμπειρογνώμονες. Στις συναντήσεις την Τετάρτη και την Πέμπτη θα συζητηθούν τα δημοσιονομικά και θα ακολουθήσουν τα συνταξιοδοτικά. Στη μακρά συζήτηση Βαρουφάκη – Λαγκάρντ έγινε επίσης συζήτηση επί τεσσάρων βασικών θεμάτων, του ασφαλιστικού, των εργασιακών, των ιδιωτικοποιήσεων και του τραπεζικού συστήματος, με την ελληνική να πλευρά να θεωρεί ότι τα δύο πρώτα θα συζητηθούν με τους «θεσμούς» μετά τον Ιούνιο. Ενώ το ξεκαθάρισμα του μακροοικονομικού πλαισίου στο 2015 είναι από τα σημαντικότερα ζητήματα της διαπραγμάτευσης. Όπως αναφέρεται, συμφώνησαν ότι για να κλείσει το πρόγραμμα, θα πρέπει να συμφωνήσουν σε τρία τέσσερα πράγματα στα οποία δεν έχουν ακόμη καταλήξει. Η ίδια ανώτερη πηγή του ελληνικού υπουργείου Οικονομικών, για να εξηγήσει το λόγο της εσπευσμένης επίσης Βαρουφάκη στην Ουάσιγκτον,  εκτίμησε ότι το ΔΝΤ είναι σκληρό σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων και όχι ηγεσίας και πως αν και οι Ευρωπαίοι επιδείξουν την ίδια ευελιξία με το «Ταμείο» σε επίπεδο ηγεσίας, η συμφωνία θα μπορούσε κλείσει μέσα σε 24 ώρες. Ένα ακόμη σημείο που φαίνεται να υπάρχει κοινή βάση της κυβέρνησης με το ΔΝΤ είναι η ανάλυση της βιωσιμότητας του χρέους, το οποίο – σύμφωνα με την ίδια πηγή – θα κουρευτεί με τον έναν ή με τον άλλο τρόπο.

Επιστροφή Βαρουφάκη μετά το ταξίδι στις ΗΠΑ