Με το βλέμμα στραμμένο στην σημερινή συνάντηση του Αλ. Τσίπρα με τον Βλ. Πούτιν, ευρωπαίοι και αμερικανοί παρακολουθούν (με ανησυχία) τις εξελίξεις στην ρωσική πρωτεύουσα. 

Διεθνής και ελληνικός τύπος έχουν επικεντρωθεί στις συναντήσεις και τις ενδεχόμενες συμφωνίες που θα κάνει η Αθήνα με την Μόσχα, με σχόλια, ευγενικές “παραινέσεις”, αλλά και αυστηρά μηνύματα προς την Αθήνα. Χθες η αμερικανική εφημερίδα New York Times, στο κεντρικό της άρθρο, ζήτησε από τον Αλέξη Τσίπρα να είναι επιφυλακτικός με τον Β. Πούτιν, και εφιστώντας του την προσοχή να μην κάνει κινήσεις που θα τον αποξενώσουν από τις ηγέτιδες ευρωπαϊκές δυνάμεις. Το Bloomberg σήμερα αναφέρει ότι ο Αλέξης Τσίπρας βαδίζει στα χνάρια του Κ. Καραμανλή. 

Σήμερα το πρωί, Ο Αλέξης Τσίπρας κατέθεσε στεφάνι στο μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη στα τείχη Κρεμλίνου. Τον Πρωθυπουργό συνόδευσαν εκτός από την αντιπροσωπεία της ελληνικής κυβέρνησης και την πρέσβειρα της Ελλάδας στην Μόσχα, και οικογένειες αντιστασιακών του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Ανάμεσά τους η Αγνή Σιδερίδου, κόρη της ηρωίδας της Αντίστασης Ηλέκτρα Αποστόλου, ο Αλέξανδρος Διονυσιάδης και η Λιουμπόφ Κελεσίδη. Ο υποδιοικητής της στρατιωτικής φρουράς ευχαρίστησε τον Πρωθυπουργό που αφιέρωσε χρόνο για να τιμήσει τους νεκρούς του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Ο Πρωθυπουργός σημείωσε πως τιμά τους πολίτες που έδωσαν τη ζωή τους στον κοινό αγώνα ενάντια στον ναζισμό και πως μ’ αυτό τον τρόπο τιμάει και τους Έλληνες πεσόντες.

Τα ελληνικά ΜΜΕ αναφέρονται διεξοδικά στο ταξίδι του Πρωθυπουργού στην ρωσική πρωτεύουσα. 

Το ρεπορτάζ του Έθνους αναφέρει ότι “ανοίγει νέο κεφάλαιο στις σχέσεις Ελλάδας-Ρωσίας”. 

 

Στη θεαματική βελτίωση των ελληνορωσικών σχέσεων προσβλέπουν ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν αλλά και στην επίλυση θεμάτων όπως η άρση του εμπάργκο για τα ελληνικά προϊόντα.

Οι προσδοκίες από τη συνάντηση Τσίπρα - Πούτιν

Το σημερινό τετ α τετ του Ελληνα πρωθυπουργού με τον Β. Πούτιν στο Κρεμλίνο, αλλά και οι συμφωνίες που θα υπογραφούν ανοίγουν ένα νέο κεφάλαιο στις σχέσεις των δύο χωρών. Το διήμερο ταξίδι του Αλέξη Τσίπρα στη Μόσχα προκαλεί την ενόχληση σε Ευρωπαίους αξιωματούχους, αλλά και πληθώρα δημοσιευμάτων στον ξένο Τύπο, όπως το χθεσινό άρθρο στους Financial Times, το οποίο γράφει για τους καρπούς που αναμένεται να αποδώσει στην ελληνική κυβέρνηση αλλά και για τους φόβους των Ευρωπαίων.

Το Μέγαρο Μαξίμου πάντως κάνει λόγο για τη «νέα άνοιξη» στις ελληνορωσικές σχέσεις αναμένοντας μεταξύ άλλων τη θετική ανταπόκριση για την άρση του εμπάργκο στα αγροτικά προϊόντα αλλά και διαγραφή ή θεαματική μείωση των κυρώσεων που αντιμετωπίζει η χώρα μας εξαιτίας της μειωμένης κατανάλωσης του φυσικού αερίου.

Σημειώνεται ότι δημοσίευμα της εφημερίδας Kommersant, χωρίς να κατονομάσει τη ρωσική πηγή, έγραψε πως πιθανόν η Ρωσία να προσφέρει στην Ελλάδα έκπτωση στην τιμή του φυσικού αερίου. Η ελληνική πλευρά επιθυμεί να ανοίξει από τώρα η συζήτηση για τη νέα σύμβαση για το φυσικό αέριο για την χρονική περίοδο 2016-2019.

Οι προσδοκίες από τη συνάντηση Τσίπρα - Πούτιν

Η ρωσική εφημερίδα αναφέρθηκε και στο ενδεχόμενο δανείου προς την Ελλάδα, καθώς σύμφωνα με τη ρωσική πηγή το δάνειο συνδέεται και τη σχεδιαζόμενη έκπτωση του φυσικού αερίου και πιθανόν για το ρωσικό ενδιαφέρον για την αγορά εταιρειών του Δημοσίου, όπως η ΤΡΑΙΝΟΣΕ και ο Λιμένας Θεσσαλονίκης.

Ιδιαίτερη σημασία αποκτά και η χθεσινή δήλωση του Ρώσου υπουργού Γεωργίας Ν. Γιοντόροφ, ο οποίος δεν απέκλεισε να εξαιρεθούν η Ελλάδα, η Κύπρος και η Ουγγαρία από το εμπάργκο που έχει επιβληθεί στα αγροτικά προϊόντα.

Παρ’ όλα αυτά, μια συμφωνία για την εξαίρεση της Ελλάδας από τον κατάλογο των χωρών είναι απίθανο να συναφθεί κατά τη διάρκεια της σημερινής επίσκεψης του κ. Τσίπρα στη Μόσχα, σύμφωνα με το πρακτορείο TASS.

Σημειώνεται ότι η Ρωσία ζητά από την Ελλάδα όχι μόνο τη στήριξη αλλά και συμμετοχή του αγωγού φυσικού αερίου, που θα ξεκινά από τη Μαύρη Θάλασσα και μέσω της ευρωπαϊκής Τουρκίας, θα περάσει από την Ελλάδα με κατεύθυνση τα Σκόπια.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Ρωσία θέλει η χώρα να συμμετάσχει στο κοινοπρακτικό σχήμα που θα δημιουργηθεί για την κατασκευή του αγωγού από τα ελληνοτουρκικά σύνορα μέχρι τα Σκόπια. Από το πρόσφατο ταξίδι του υπουργού Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Παναγιώτη Λαφαζάνη στη Μόσχα έγινε γνωστό ότι η ελληνική κυβέρνηση επιθυμεί να μετάσχουν ρωσικές εταιρείες στον διαγωνισμό για τα «20 οικόπεδα» στο Ιόνιο και στη Νότια Κρήτη.

Η κυβέρνηση πάντως τονίζει ότι οι συνομιλίες του κ. Τσίπρα με τον Ρώσο πρόεδρο αλλά και με τον πρωθυπουργό Ντμίτρι Μεντβέντεφ θα περιλαμβάνουν θέματα όπως η εμπορική και οικονομική συνεργασία, ζητήματα επενδύσεων, ενέργειας, τουρισμού αλλά και των μορφωτικών και πολιτιστικών ανταλλαγών.

Παραμονές της σημερινής επίσκεψης του κ. Τσίπρα στη Μόσχα, ο εκπρόσωπος Τύπου του Ρώσου προέδρου, Ντμίτρι Πεσκόφ, άφησε να εννοηθεί ότι το ζήτημα του ελληνικού χρέους μπορεί να συζητηθεί στις συνομιλίες. «Αναμφίβολα δεν αποκλείουμε ότι όλα τα ζητήματα θα εγερθούν» είπε, συμπληρώνοντας ότι «δεν χρειάζεται, όμως, όλα να αποτιμώνται πιστωτικοχρηματικά». Επεσήμανε δε ότι θα συζητηθεί όλο το φάσμα των σχέσεων των δύο χωρών.

Η διήμερη επίσκεψη του Ελληνα πρωθυπουργού στη Μόσχα -ο τελευταίος πρωθυπουργός που είχε επισκεφθεί τη ρωσική πρωτεύουσα ήταν ο Γ. Παπανδρέου 2010- εντάσσεται και στον σχεδιασμό της ελληνικής κυβέρνησης να ενισχύσει το «γεωπολιτικό» χαρτί της χώρας.

Η κυβέρνηση κάνει λόγο για την ανάπτυξη μιας πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής, στην οποία εντάσσεται και η στενή συνεργασία της Ελλάδας με τις λεγόμενες χώρες BRIGS (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα και Νότια Αφρική), οι οποίες αποτελούν τις αναδυόμενες αγορές και ανερχόμενες οικονομίες.

Οπως δε διευκρίνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Σακελλαρίδης, «το γεγονός ότι εφαρμόζουμε μια πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική και θέλουμε να εμβαθύνουμε σε διμερές, όχι μόνο με τη Ρωσία, αλλά και με άλλες χώρες εκτός Ε.Ε., δεν αλλάζει καθόλου τον κεντρικό προσανατολισμό της Ελλάδας, στο πλαίσιο της Ε.Ε. Δεν κοιτάει η Ελλάδα κάπου αλλού, δεν αισθάνεται ότι ανήκει κάπου αλλού, πέραν της Ευρώπης και της Ε.Ε.».

ΡΩΣΙΚΑ ΜΜΕ
Εκπτωση στο φυσικό αέριο στα πιθανά «δώρα»

Τα πιθανά «δώρα» του Βλ. Πούτιν προς τον Αλ. Τσίπρα απασχόλησαν τα ρωσικά ΜΜΕ εν όψει της επίσκεψης του Ελληνα πρωθυπουργού. Μάλιστα η εφημερίδα «Kommersant», επικαλούμενη ρωσική κυβερνητική πηγή, έγραψε ότι η Μόσχα ενδέχεται να προσφέρει στη χώρα μας έκπτωση στην τιμή του φυσικού αερίου καθώς και δάνεια, δίχως να αναφέρει λεπτομέρειες.

Η ρωσική κυβερνητική πηγή πρόσθεσε ότι σε αντάλλαγμα για την έκπτωση στην τιμή του φυσικού αερίου και τη χορήγηση δανείων, η Ρωσία θα ζητήσει πρόσβαση σε ελληνικά περιουσιακά στοιχεία, χωρίς ωστόσο να προσδιορίζεται το είδος αυτών των περιουσιακών στοιχείων.

Ο ενεργειακός κολοσσός Gazprom και το ρωσικό υπουργείο Ενέργειας δεν σχολίασαν το δημοσίευμα. Ως «απελπισμένο» που «ζητιανεύει για μετρητά» περιγράφει τον Α. Τσίπρα ο αναλυτής Πάτρικ Λ. Γιανγκ, μιλώντας στο «Russia Today», ενώ τονίζει ότι θεωρεί απίθανο να μας χρηματοδοτήσει η Ρωσία σε μια περίοδο που και η ίδια βρίσκεται υπό μεγάλη πίεση. «Θα σώσει ο Πούτιν τον Τσίπρα;» ήταν ο τίτλος δημοσιεύματος των «Moscow Times». «Η Ρωσία θα μπορούσε να δώσει χρήματα στην Ελλάδα… αλλά αυτό δεν θα έλυνε ούτε τα προβλήματα της Μόσχας, ούτε της Αθήνας» λέει Ρώσος αναλυτής.

Το δημοσίευμα επισημαίνει ότι οι δυο πλευρές δεν επιδιώκουν κάποια δραματική διπλωματική ανατροπή, αλλά μάλλον επιθυμούν να τραβήξουν την προσοχή και σημειώνει ότι πιο πιθανή εξέλιξη είναι η άρση του ρωσικού εμπάργκο για τα ελληνικά φρούτα, κάτι που θα συνιστούσε «κολοσσιαίο δώρο» για τη χώρα μας, αφού «θα έδινε την ευκαιρία στον Α. Τσίπρα να παρουσιάσει κάτι χειροπιαστό στους Ελληνες ψηφοφόρους».

Το ρεπορτάζ του Πρώτου Θέματος, επισημαίνεται με έμφαση ότι “η «άνοιξη» στις ελληνορωσικές σχέσεις δοκιμάζει τα νεύρα των Ευρωπαίων – Ενεργειακά, αγροτικά, αποκρατικοποιήσεις και ίσως το ελληνικο χρεος στην ατζέντα”

Αναλυτικά αναφέρεται τα εξής: 

Συνοδευόμενος από τη σύζυγό του Περιστέρα, υπουργούς και στενούς συνεργάτες του ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ξεκίνησε από χθες την τριήμερη επίσημη επίσκεψή του στη Μόσχα, αποκορύφωμα της οποίας θα είναι η σημερινή συνάντηση με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν. Η επίσκεψη ξεκίνησε με τον Αλέξη Τσίπρα να καταθέτει στις δέκα το πρωί στεφάνι στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη στην Κόκκινη Πλατεία. 

 

Στη Μόσχα το κλίμα είναι ιδιαίτερα ενθουσιώδες εξαιτίας της επίσκεψης, καθώς είναι η πρώτη φορά μετά από σχεδόν δέκα χρόνια, που η έλευση Έλληνα πρωθυπουργού στη ρωσική πρωτεύουσα θεωρείται ως σημαντική τομή στις σχέσεις των δυο χωρών, δεδομένου ότι αναμένεται να υπάρξει αναθέρμανση και ενίσχυση των διμερών σχέσεων και συνεργασιών σε μια σειρά τομείς.

Αλλά και από μόνη της η επίσκεψη στέλνει σημαντικά πολιτικά μηνύματα: και οι δυο χώρες με τις ιδιαιτερότητές τους και τα δικά τους θέματα βέβαια, δεν είναι ικανοποιημένες από τη συμπεριφορά της Δύσης. Στο πλαίσιο αυτό ο μεν κ. Τσίπρας θέλει να αναπτύξει μια πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική με συμμαχίες παντού, ο δε κ. Πούτιν θέλει να δείξει ότι έχει την ισχύ και την επιρροή για να προσελκύει το ενδιαφέρον ευρωπαίων ηγετών και ευρωπαϊκών δυνάμεων.

Ερωτήματα

Πριν καν ξεκινήσουν οι επίσημες επαφές η επίσκεψη έχει λάβει χαρακτηριστικά πολιτικού και διπλωματικού θρίλερ, με τουλάχιστον δυο μεγάλα ερωτηματικά να πλανώνται: πώς θα αντιδράσει η ευρωπαϊκή πλευρά από τα πολιτικά, οικονομικά και διπλωματικά μηνύματα της συνάντησης είναι το ένα, καθώς οι Βρυξέλλες δεν θέλουν να δουν μια χώρα εταίρο να παρεκκλίνει από την τακτική της διεθνούς απομόνωσης του κ. Πούτιν, ούτε και να αναπτύσσει ιδιαίτερη συνεργασία μαζί του. Είναι ενδεικτικό ότι ακόμα και χθες ο πρόεδρος του ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σούλτς κάλεσε τον κ. Τσίπρα να παραμείνει στη σκληρή ευρωπαϊκή γραμμή έναντι της Μόσχας και να μην κάνει ανοίγματα στον κ. Πούτιν!

Το δεύτερο ερώτημα είναι εάν η συζήτηση των δυο ηγετών θα φτάσει μέχρι και στην χορήγηση δανείου από την Ρωσία προς την Ελλάδα, ένα ενδεχόμενο που δεν επιβεβαιώνει η ελληνική κυβέρνηση, αλλά αφήνει ανοιχτό η ρωσική. Προς το παρόν δεν φαίνεται να έχει τεθεί τέτοια θέμα από την πλευρά της Αθήνας, αλλά από το Κρεμλίνο τονίζεται ότι στη συνάντηση Πούτιν – Τσίπρα θα συζητηθεί όλο το φάσμα των σχέσεων Ελλάδας-Ρωσσίας, μη εξαιρουμένου και του ζητήματος του ελληνικού χρέους.

«Αναμφίβολα δεν αποκλείουμε ότι όλα τα ζητήματα θα εγερθούν», είπε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος Τύπου του ρώσου ηγέτη Ντμίτρι Πεσκόφ συμπληρώνοντας ότι «δεν χρειάζεται, όμως, όλα να αποτιμούνται πιστωτικο-χρηματιστικά.

Πάντως ιδίως στην περίπτωση που η συζήτηση πάει σε τέτοιου είδους οικονομική σχέση και η Ρωσία στηρίξει την Ελλάδα για το χρέος, τότε είναι ακόμη πιο βέβαιο ότι θα τεθούν θέματα ρωσικού ενδιαφέροντος για αγορά υποδομών και άλλων επενδύσεων στη χώρα μας, με κορυφαία ζητήματα στη σχετική λίστα ο σιδηρόδρομος και το λιμάνι της Θεσσαλονίκης.

Τρεις τομείς

Το πιο πιθανό είναι ωστόσο να υπάρξει μεν μια σημαντική οικονομική ανάσα απο τη Μόσχα προς την Αθήνα, αλλά οχι με τη μορφή απευθείας δανείου. Εκείνο που θεωρείται αναμενόμενο είναι η σημαντική ενίσχυση σε τρεις τομείς, με μετρήσιμο οικονομικό αποτέλεσμα: πρώτον, στην άρση του ρωσικού εμπάργκο για τα ελληνικά προϊόντα, που ειχε επιβληθεί ως απάντηση της Ρωσίας στο εμπάργκο της ευρωπαϊκής ένωσης. Η ελληνική κυβέρνηση περιμένει αυτή την κίνηση με ενδιαφέρον καθώς θα δώσει ανάσα στην αγροτικό κόσμο της χώρας, που στηρίζεται στις εξαγωγές προς τη Ρωσία.

Δεύτερο και σχετικό, η εκτενής συνεργασία των δυο χωρών σε θέματα αγροτικής οικονομίας, με κοινοπραξίες και μικτά σχήματα εταιριών.

Και τρίτο, που έχει τεράστιο οικονομικό και ίσως γεωπολιτικό ενδιαφέρον, είναι τα ενεργειακά. Η Αθήνα αναμένει να απαλλαγεί απο τεράστια οικονομικά βάρη εάν η Μόσχα αποφασίσει να διαγράψει πρόστιμα που προβλέπουν οι συμφωνίες για τη μειωμένη κατανάλωση φυσικού αερίου την περασμένη χρονιά. Ταυτόχρονα πρόκειται να συζητηθεί διεύρυνση της συνεργασίας και στο θεμα των αγωγών.

Συναντήσεις

Μετά την τρίωρη συνάντηση των κυρίων Τσίπρα και Πούτιν, αλλά και των αντιπροσωπειών, ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί το απόγευμα με προέδρους ομογενειακών συλλόγων.

Αύριο Μεγάλη Πέμπτη θα δώσει διάλεξη με θέμα «Ελληνο-ρωσικές σχέσεις και η Ευρώπη. Προκλήσεις και προοπτικές» στο Κρατικό Πανεπιστήμιο Διεθνών Σχέσεων της Μόσχας.

Στη συνέχεια θα συναντηθεί διαδοχικά με τον πρόεδρο της Κρατικής Δούμας, Σεργκέι Ναρίσκιν, τον πρωθυπουργό Ντμίτρι Μεντβέντεφ και τον πατριάρχη Μόσχας και Πάσης Ρωσίας κ.Κύριλλο στην Ιερά Μονή Αγ. Δανιήλ.

Το πρόγραμμα της πρωθυπουργικής επίσκεψης 

Μεγάλη Τετάρτη 8 Απριλίου 2015

• Στη 13:00 Κατ’ ιδίαν συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον Ρώσο Προέδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν.
• Στις 14:00 Οι δύο αρχηγοί θα έχουν διευρυμένες συνομιλίες και γεύμα εργασίας.
• Στις 15:15 Θα πραγματοποιηθεί η υπογραφή των εγγράφων.
• Στις 15:30 Θα πραγματοποιηθεί η κοινή συνέντευξη Τύπου του Πρωθυπουργού και του Ρώσου Προέδρου.
• Στις 18:30 Ο Πρωθυπουργός θα συναντήσει τους Προέδρους των Ομογενειακών Συλλόγων.
• Στις 19:00 Θα ακολουθήσει μια διευρυμένη συνάντηση με τους Ομογενειακούς Συλλόγους.

Μεγάλη Πέμπτη 9 Απριλίου 2015

• Στις 10:00 Ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, θα πραγματοποιήσει διάλεξη στο Κρατικό Πανεπιστήμιο Διεθνών Σχέσεων της Μόσχας (MGIMO) με θέμα: “Οι ελληνορωσικές σχέσεις και η Ευρώπη.
• Στις 12:00 Θα υπάρξει συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον Πρόεδρο της Κρατικής Δούμας, Σεργκέι Ναρίσκιν.
• Στις 15:00 Θα υπάρξει συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον Ρώσο Πρωθυπουργό, Ντιμίτρι Μεντβέντεφ στον Οίκο Δεξιώσεων της Ρωσικής Κυβέρνησης.
• Στις 16:30 Θα υπάρξει συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον Πατριάρχη Μόσχας και Πάσης Ρωσίας, Κύριλλο στην Ιερά Μονή του Αγίου Δανιήλ.

Δείτε φωτογραφίες κατά την άφιξη του Αλέξη Τσίπρα στη Μόσχα

 

Στη Μόσχα συναντάται σήμερα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με τον πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν. Πολιτικοί παρατηρητές μιλούν για κίνδυνο διάσπασης του ενιαίου μετώπου της ΕΕ απέναντι στη Ρωσία ως προς το ουκρανικό.

Οι κυρώσεις που έχει επιβάλει η ΕΕ στη Ρωσία έχουν σημαντικές επιπτώσεις και στα ελληνικά αγροτικά προϊόντα και αυτό αναμένεται να είναι σήμερα ένα από τα βασικά θέματα συζήτησης του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν στη Μόσχα. Από την άλλη πλευρά η Ελλάδα δεν μπορεί να επιτύχει την άρση των κυρώσεων εναντίον της Μόσχας, αλλά θέλει να δείξει πως έχει συμμάχους και εκτός ΕΕ, επισημαίνει ο Μιχαήλ Κρουτιτσίν από την επιχείρηση συμβούλων RusEnergy.

Έστω και αυτό αρκεί για το Κρεμλίνο, επισημαίνει ο Μιχαήλ Κασγιάνοφ, πρώην πρωθυπουργός της Ρωσίας και συμπρόεδρος του αντιπολιτευόμενου ρωσικού κόμματος RPR PARNAS, μιλώντας στην Deutsche Welle. «Επειδή η Ελλάδα δεν είναι σύμφωνη με την ενιαία γραμμή της ΕΕ, διαρρηγνύει με αυτό τον τρόπο την ευρωπαϊκή ενότητα. Ο Πούτιν απομονώθηκε από τον υπόλοιπο κόσμο και έχει σε αυτή την περίπτωση μόνο ένα στόχο: να καταστρέψει την ενδοευρωπαϊκή και υπεραντλαντική σταθερότητα» συμπληρώνει ο Ρώσος πολιτικός. Η Ρωσία θα ήθελε η ΕΕ να πάρει πίσω τις αποφάσεις της κι έτσι θα της απέμενε μόνο ένας εχθρός: οι ΗΠΑ.

Αμοιβαίες πολιτικές επιθυμίες

Η ρωσική ηγεσία έχει έναν ακόμα λόγο να προσεγγίσει την Ελλάδα πιστεύει ο Μιχαήλ Κρουτιτσίν: «Στη Ρωσία λείπουν οι σύμμαχοι και οι ηγέτες οι οποίοι θα ήταν πρόθυμοι να καθίσουν στο ίδιο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με αυτήν. Για την ρωσική ηγεσία είναι όνειρο να βρουν κάποιον στην Ευρώπη, ο οποίος είναι πρόθυμος να της σφίξει το χέρι».

Παρόμοια είναι όμως και η επιθυμία της ελληνικής κυβέρνησης επισημαίνει και πάλι ο Μιχαήλ Κρουτιτσίν: «Οι συνομιλίες έχουν στόχο να καταδείξουν ότι η Ελλάδα διαθέτει συμμάχους και ότι μπορεί να τα καταφέρει και χωρίς την βοήθεια της ΕΕ. Υπάρχει η εντύπωση πως οι δύο πλευρές έχουν την επιθυμία μιας πολιτικής προσέγγισης».

Πολιτικοί παρατηρητές εκτιμούν ότι η Μόσχα προσπαθεί να εξαγοράσει την «αφοσίωση» ορισμένων χωρών στην Ευρώπη παρέχοντας δάνεια. Δεν πρόκειται μόνο για την Ελλάδα. Πρόσφατα η Ρωσία εγγυήθηκε δάνειο ύψους 10 δισ. ευρώ στην Ουγγαρία αλλά και το 2011 είχε δώσει δάνειο στην Κύπρο ύψους 2,5 δισ. ευρώ.

Η Ελλάδα είναι συνδεδεμένη με την Ευρωζώνη

Ο ειδικός σε θέματα διεθνούς εμπορίου Αλεξάντερ Κνόμπελ από το Ινστιτούτο Γκαϊντάρ για την Οικονομική Πολιτική θεωρεί πως η Μόσχα δεν θα καταφέρει να εξαγοράσει την Ελλάδα, διότι η Ελλάδα είναι μακροπρόθεσμα συνδεδεμένη με την Ευρωζώνη.

Στη συνάντηση Τσίπρα – Πουτιν θα τεθούν στο τραπέζι και θέματα ενεργειακής φύσης, ωστόσο ο Μιχαήλ Κρουτσίν πιστεύει πως ούτε σε αυτόν τον τομέα θα ληφθούν σημαντικές αποφάσεις. Εντούτοις ίσως η Ρωσία προσφέρει στην Ελλάδα χαμηλότερες τιμές στο φυσικό αέριο. Η Gazprom είχε ήδη μειώσει τις τιμές πέρυσι αλλά η μείωση αυτή δεν ήταν αρκετή σύμφωνα με την ελληνική κυβέρνηση, η οποία ζητά περαιτέρω μείωση. Τέλος ο Αλεξάντερ Κνόμπελ πιστεύει ότι οι ελληνικές επιχειρήσεις θα καταφέρουν να κερδίσουν ορισμένα πράγματα μιας και η Μόσχα θα ήθελε να χρησιμοποιήσει την Ελλάδα ως διασπαστικό στοιχείο μέσα στην ΕΕ.

 

Deutsche Welle: Μπορεί η Ρωσία να βοηθήσει την Ελλάδα;

Επικίνδυνο φλερτ με τη Μόσχα βλέπουν τα ξένα ΜΜΕ στην επίσκεψη 

 
Αλέξης Τσίπρας:Είμαστε στη χώρα που τιμά τη νίκη κατά του φασισμού