Το μυστικό ραντεβού Βαρουφάκη στην Ουάσινγκτον με τον δικηγόρο Buchheit, τον υπεύθυνο για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους το 2012

Σε μία ιδιαίτερα σημαντική συνάντηση που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή ανάμεσα στον Γιάνη Βαρουφάκη και τον Lee C. Buchheit, τον νομικό σύμβουλο που χειρίστηκε την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους το 2012, εστιάζει σε άρθρο του ο Landon Thomas Jr. των New York Times.
 

Αν και προσέλκυσε σχετικά μικρό ενδιαφέρον από τα ΜΜΕ, συγκριτικά με τις συναντήσεις του Έλληνα Υπουργού Οικονομικών με την Κριστίν Λαγκάρντ, τον Μάριο Ντράγκι και τον Αμερικάνο ομόλογό του Jacob J. Lew, η συγκεκριμένη συνάντηση χαρακτηρίζεται εξαιρετικά κρίσιμη από τον αρθρογράφο των NYT. 

«Καθώς η Ελλάδα πασχίζει να βρει λύση στα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει, η συνάντηση υποδηλώνει ότι η Αθήνα ενδέχεται να διατηρεί ακόμα ελπίδες για αναδιάρθρωση του χρέους της που αγγίζει τα 303 δισεκατομμύρια ευρώ», αναφέρει το άρθρο. 

Παρόλο που δεν γνωρίζει κανείς τι ειπώθηκε στη συνάντηση, αφού και οι δύο συμμετέχοντες αρνήθηκαν να κάνουν δηλώσεις μετά την ολοκλήρωσή της, «το γεγονός ότι ο κ. Βαρουφάκης μπορεί να διερευνά τις πιθανότητες για αναδιάρθρωση, υποδηλώνει πόσο κοντά βρίσκεται η Ελλάδα στην χρεωκοπία λόγω του βαρύτατου χρέους των δισεκατομμυρίων ευρών που πρέπει να καταβάλει τις επόμενες εβδομάδες», σημειώνουν οι NYT.

Ο κ. Buchheit, συνεργάτης της Cleary Gottlieb Steen & Hamilton, έχει πάνω από 30 χρόνια εμπειρία στην εκπροσώπηση κυβερνήσεων που αδυνατούν να αποπληρώσουν το χρέος τους. Ήταν υπεύθυνος για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους το 2012, σε μία περίοδο που ο κίνδυνος της ελληνικής χρεοκοπίας και του Grexit απειλούσε άμεσα την Ευρωζώνη.

Στο μεταξύ, η κατάσταση στην ελληνική οικονομία είναι ασφυκτική, με την Κυβέρνηση να αντλεί χρήματα από κρατικούς φορείς για να πληρώσει μισθούς και συντάξεις, καταλήγει το άρθρο, επισημαίνοντας ότι, σύμφωνα με πηγή του υπουργείου οικονομικών, η χώρα έχει επαρκή ρευστότητα μέχρι την Παρασκευή.

Πηγή: Πρώτο Θέμα