H γερμανική Frankfurter Allgemeine υπολογίζει το συνολικό κόστος μιας ελληνικής χρεοκοπίας ή κι ενός Grexit στο γερμανικό προϋπολογισμό. Όχι μόνο τα διμερή δάνεια, αλλά και πολλές έμμεσες αξιώσεις μπορεί να μείνουν μετέωρα σε περίπτωση αδυναμίας είσπραξης από το ελληνικό κράτος.

Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Β. Σόιμπλε τονίζει ότι η βοήθεια που έχει δοθεί από τη Γερμανία είναι κυρίως εγγυήσεις για δάνεια, γράφει η γερμανική συντηρητική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine. Τι γίνεται όμως αν η Ελλάδα κηρύξει χρεοκοπία και εκπέσουν οι εγγυήσεις;

Τότε το πράγμα θα κοστίσει ακριβά για τη Γερμανία, λέει το δημοσίευμα, καθώς η χώρα έχει το μεγαλύτερο μέρος αυτών των εγγυήσεων. Το ποσοστό από τη βοήθεια €142 δισ. του EFSF στη Γερμανία είναι 27%. Από τη διμερή βοήθεια που ανέρχεται στα 52,9 δισ. συνολικά, το γερμανικό κράτος επίσης μετέχει κατά το ένα τέταρτο. Αν συνυπολογιστεί και το ποσοστό της Γερμανίας στο ΔΝΤ και στην ΕΚΤ, η χώρα έχει παράσχει εγγυήσεις για το ελληνικό πρόγραμμα ύψους € 60 δισ., ενώ εάν κανείς υπολογίσει τα ελληνικά ομόλογα που κατέχει η EKT, τότε τονούμερο ανέρχεται στα €65 δισ.

Οι απώλειες σε περίπτωση χρεοκοπίας της Ελλάδας θα είναι μεγάλες, λένε οι αναλυτές. Ο επικεφαλής του Γερμανικού Ινστιτούτου για την Οικονομική Έρευνα (DIW), Marcel Fratzscher, υπολογίζει τα ποσά που θα χαθούν από 40 έως 50 δισ. για τη Γερμανία, μέγεθος που ο ίδιος πιστεύει πως η Γερμανία μπορεί να αντέξει. Ο επικεφαλής του Ifo-Institut στο Μόναχο ωστόσο, Hans Werner Sinn, είναι πεπεισμένος ότι όσα πακέτα βοήθειας και να δοθούν στην Ελλάδα, η χρεοκοπία της δεν μπορεί να αποτραπεί. «Η Ελλάδα έχει χρεοκοπήσει. Τα λεφτά δε θα επιστρέψουν ποτέ, μπορούμε να τα ξεγράψουμε», λέει.

«Η Γερμανία θα έχει μία μέγιστη απώλεια €85 δισ. Όσα περισσότερα πακέτα διάσωσης δίνουμε, τόσο πιο ακριβά θα κοστίσει», πιστεύει ο Sinn.

Στα δάνεια από την πλευρά της Γερμανίας, ο Sinn προσθέτει και τις υποχρεώσεις της Τράπεζας της Ελλάδος στο σύστημα Target. Ετσι λέγεται το σύστημα διακίνησης κεφαλαίων μεταξύ των ευρωπαϊκών κεντρικών τραπεζών. Εδώ έχουν δημιουργηθεί μεγάλες ανισορροπίες, εν μέρει λόγω της φυγής κεφαλαίων από τις χώρες της κρίσης. Οι υποχρεώσεις της Ελλάδας στο Target τους τελευταίους μήνες, λόγω της ανασφάλειας από τις εκλογές και μετά, έχουν αυξηθεί αλματωδώς. Στο τέλος του προηγούμενου έτους το υπόλοιπο στο Target για την Ελλάδα ήταν -49 δισ. ευρώ κι αυτήν τη στιγμή ανέρχεται στα -91 δισ. Στην περίπτωση Grexit αυτές οι υποχρεώσεις της ΤτΕ ΕΛΛ +0,96% είναι αμφίβολο αν θα μπορέσουν να αναπληρωθούν.

Με τα μεγέθη του Target συνδέονται και οι πιστώσεις από τον έκτακτο μηχανισμό ρευστότητας της ΕΚΤ, τον ELA. Μέσω του ELA, γράφει η FAZ, το αρνητικό υπόλοιπο της Ελλάδας στο Target έχει αυξηθεί ακόμα περισσότερο. Κι ενώ οι Έλληνες καταθέτες μπορούν έτσι να διατηρούν τη ρευστότητα των καταθέσεών τους, στην Bundesbank, στη χειρότερη περίπτωση, θα απομείνει μία αξίωση από το Target προς την ΤτΕ ΕΛΛ +0,96%, η οποία δε θα έχει καμία αξία.

Πηγή: Euro2day