Με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να λέει ότι το χρέος είναι μη βιώσιμο και να ζητά μερικό κούρεμα, έχει ενδιαφέρον πόσα χρήματα χρωστά η Ελλάδα και ποια είναι η θέση της σε σύγκριση με άλλες χώρες.

Το Open Europe «χαρτογράφησε» με δύο τρόπους την Ευρώπη. Στον ένα χάρτη, καταγράφεται το ποσοστό του δημόσιου χρέους με βάση το ΑΕΠ, με την Ελλάδα να είναι στην κορυφή της λίστας οικονομικου  «θανάτου» με 175%, ενώ ακολουθούν Ιταλία (133%) και Πορτογαλία (128%).

Ο δεύτερος χάρτης αφορά πιο άμεσα τους πολίτες της Ευρώπης. Σε αυτόν, καταγράφεται το κατά κεφαλήν χρέος ή πιο απλά τι ποσό θα έπρεπε να πληρώσει ο κάτοικος κάθε χώρας- σε χιλιάδες δολάρια- αν το συγκεκριμένο κράτος αποφάσιζε να αποπληρώσει μεμιάς όλο το χρέος της, συγκεντρώνοντας χρήματα από τους πολίτες.

Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, ο κάθε Ελληνας θα έπρεπε να πληρώσει 38.600 δολάρια, αλλά υπάρχουν και χειρότερα. Οι Ιταλοί θα έπρεπε να καταβάλουν 46.000 δολάρια, οι Ιρλανδοί 59.900 και οι Ισλανδοί 59.000.  
Και για τους δύο χάρτες χρησιμοποιήθηκαν επίσημα στοιχεία του 2013. Αυτό σημαίνει ότι η κατάσταση είναι χειρότερη για την Ελλάδα καθώς υπήρξε αύξηση του χρέους το 2014.

Πηγή: Ημερησία