Στην πιο κρίσιμη φάση οι διαπραγματεύσεις με τους δανειστές με την κυβέρνηση να σκιαγραφεί το αδιέξοδο που έχει δημιουργηθεί, επιρρίπτοντας την ευθύνη στην “κόντρα” μεταξύ ΕΕ και ΔΝΤ

Ο σημερινός τύπος -ελληνικός και διεθνής- επισημαίνουν το εν λόγω αδιέξοδο, την δύσκολη κατάσταση που βρίσκεται η Αθήνα, αλλά και την οικονομική ασφυξία που βρίσκεται προ των πυλών, αν δεν υπάρξει συμφωνία και στην συνέχεια χρηματοδότηση. 

Το Πρώτο Θέμα σε εκτενές ρεπορτάζ του σκιαγραφεί την διαμορφωθείσα κατάσταση, ενώ περιλαμβάνει και το κύριο άρθρο της εφημερίδας “Αυγής” ότι “η κυβέρνηση δεν μπλοφάρει”

Στο όριο οι διαπραγματεύσεις: Μέγαρο Μαξίμου και ΣΥΡΙΖΑ διαμηνύουν ότι οι «κόκκινες γραμμές» παραμένουν – Ρίχνει στους δανειστές την ευθύνη η κυβέρνηση – Στο κύριο άρθρο της η «Αυγή» σήμερα: «Τα ψέματα τέλειωσαν, εάν δεν υπάρξει χρηματοδότηση, δεν θα πληρωθούν οι επόμενες δόσεις, δεν είναι μπλόφα»

Δεν χάνει την αισιοδοξία της η κυβέρνηση για την επίτευξη συμφωνίας εντός του Μαΐου με τους δανειστές για το ελληνικό πρόβλημα. Παρά το βαρύ κλίμα, που έχει διαμορφωθεί στις διαπραγματεύσεις κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι επί της ουσίας η σύγκλιση ανάμεσα στις δύο πλευρές έχει φτάσει τουλάχιστον στο 85% με 90% και είναι εφικτό και πιθανόν να υπάρξει συμφωνία σύντομα. Οι ίδιες πηγές κάνουν λόγο για «συγκρούσεις της τελευταίας στιγμής» και για «προσπάθεια των διαφόρων εμπλεκομένων πλευρών στη διαπραγμάτευση να κερδίσουν κάτι την ύστατη ώρα».

 
Ωστόσο και πριν αποδειχθεί η ορθότητα αυτών των εκτιμήσεων και πληροφοριών, η κατάσταση δείχνει χειρότερη σε αυτό το τρίμηνο των διαπραγματεύσεων: Η κυβέρνηση μιλά ευθέως για αδιέξοδο, που έχει προκληθεί με αποκλειστική ευθύνη των δανειστών και εξαιτίας των διαφωνιών που υπάρχουν ανάμεσα σε ΔΝT και της ευρωπαϊκής πλευράς. Και διαμηνύει ότι δεν πρόκειται να προωθήσει καμία από τις συμφωνημένες μεταρρυθμίσεις εάν δεν ξεκαθαριστούν τα θέματα. Από την πλευρά τους οι δανειστές εξακολουθούν να πιέζουν σε όλα τα μέτωπα και σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη «απαιτούν από την Αθήνα πλήρη υποταγή και αποδοχή του e-mail Χαρδούβελη».

Το κλίμα βαραίνει ακόμη περισσότερο από τις άγριες διαθέσεις βουλευτών και ΣΥΡΙΖΑ. Μεγάλο μέρος της κοινοβουλευτικής ομάδας διαμηνύει ότι δεν πρόκειται να ψηφίσει «νέα μνημόνια» και να αποδεχθεί μέτρα που θα επαναφέρουν τη χώρα σε μνημονιακό καθεστώς, ενώ η πολιτική γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ καλεί εμμέσως την ηγεσία να βάλει το δημοψήφισμα στο τραπέζι και αναφέρει χαρακτηριστικά σε χθεσινή της ανακοίνωση:

«Θέλουμε τον λαό συμμέτοχο στις εξελίξεις, να δίνει αγώνες και να διεκδικεί τα δικαιώματά του. Θέλουμε τον λαό συμμέτοχο σε αυτά που τον αφορούν, από αυτόν κρίνεται και θα κριθεί το μέλλον αυτού του τόπου. Ο ΣΥΡΙΖΑ απευθύνει προσκλητήριο συμπόρευσης και κοινού αγώνα όλων των προοδευτικών κοινωνικών και πολιτικών δυνάμεων της Ευρώπης, που αντιμάχονται τη νεοφιλελεύθερη στρατηγική της λιτότητας. Απέναντι στους εκβιασμούς και τις πιέσεις, προτάσσουμε την αλληλεγγύη και τη δημοκρατία».

Μέσα σε αυτό το κλίμα η κυβέρνηση αναμένει το πώς θα εκδηλωθούν οι νέες αντιδράσεις των δανειστών και εάν θα υπάρξει κάποια χαλάρωση στη στάση της ΕΚΤ στο θέμα της ρευστότητας. Σύμφωνα με πληροφορίες το Μέγαρο Μαξίμου έχει διαμηνύσει στους εταίρους ότι εάν δεν υπάρξουν σαφείς κινήσεις από την πλευρά τους, η κυβέρνηση δεν θα διαστάσει να προκαλέσει πιστωτικό γεγονός μη πληρώνοντας τη δόση προς το ΔΝΤ στα μέσα του Μαΐου, καθώς τα υπάρχοντα χρήματα επαρκούν μόνο για μισθούς και συντάξεις.

Κύριο άρθρο στην Αυγή σήμερα: Δεν είναι μπλόφα, δεν θα πληρωθούν οι επόμενες δόσεις

Στο κύριο άρθρο της σήμερα η εφημερίδα Αυγή γράφει ότι η κυβέρνηση δεν μπλοφάρει και πως οι δανειστές γνωρίζουν πως εάν δεν υπάρξει χρηματοδότηση δεν θα πληρωθούν οι επόμενες δόσεις. Γράφει χαρακτηριστικά η εφημερίδα: «Τα ψέματα τέλειωσαν, ο Μάιος προχωράει, η Αθήνα έχει διαμηνύσει και οι δανειστές γνωρίζουν ότι, εάν δεν υπάρξει χρηματοδότηση, δεν θα πληρωθούν οι επόμενες δόσεις -και αυτό είναι πλέον αντικειμενικό και όχι μπλόφα. Το μπαλάκι είναι πλέον σ’ αυτούς».

Διαβάστε όλο το άρθρο

Η πολυγλωσσία και οι συνιστώσες των δανειστών

Από τη συμφωνία της 20ής Φεβρουαρίου και επί δυόμισι μήνες η ελληνική κυβέρνηση εργάζεται πυρετωδώς για την επίτευξη μιας συμφωνίας με τους δανειστές. Στο διάστημα αυτό η Αθήνα έκανε όσες υποχωρήσεις μπορούσε και κατέθεσε λίστες επί λιστών με μεταρρυθμίσεις, μέτρα, πολιτικές -όλα κοστολογημένα-, προσκρούοντας όμως κάθε φορά τη μια στα τεχνικά κλιμάκια, την άλλη στα πολιτικά κλιμάκια, την παράλλη στα ηγετικά κλιμάκια των δανειστών, οι οποίοι, μέσα από τους τερατωδών διαστάσεων και δυνατοτήτων μηχανισμούς μίντια και επικοινωνίας, μας έλεγαν ότι φταίνε οι Έλληνες και εν προκειμένω φταίνε ο ΣΥΡΙΖΑ, ο Λαφαζάνης, το πουκάμισο του Βαρουφάκη.

Μέχρι που έφτασε ο κόμπος στο χτένι για να διαπιστώσουμε ότι πίσω από όλη αυτή την αντάρα βρίσκονται οι διαφωνίες των δανειστών μεταξύ τους. Άλλες οι προτεραιότητες του ΔΝΤ, άλλες της Κομισιόν, άλλες της ΕΚΤ και άλλες της ομάδας των σμπίρων του κ. Σόιμπλε. Δεν τα βρίσκουν μεταξύ τους.

Θα μπορούσε κανείς να πάρει ένα σύνηθες αντι-ΣΥΡΙΖΑ κείμενο και να το μεταγράψει ως εξής: Αυτή η πολυγλωσσία πρέπει να σταματήσει γιατί δεν στέλνει τα σωστά μηνύματα στις αγορές. Δεν νοείται η Ελλάδα, η Ευρώπη, η παγκόσμια οικονομία να είναι έρμαια των εσωτερικών ανταγωνισμών ανάμεσα στις συνιστώσες των δανειστών. Δεν μπορεί οι δυνάμεις της μετριοπάθειας και του ρεαλισμού να βρίσκονται συνεχώς αντιμέτωπες με τις ιδεοληψίες ακραίων κύκλων.

Δεν γίνεται οι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις να κολλάνε μονίμως στα μικροσυμφέροντα συντεχνιών της Γερμανίας ή στη διοικητική ακαμψία του ΔΝΤ. Δεν μπορεί να συνυπάρχουν στους κόλπους της γερμανικής κυβέρνησης τρεις και τέσσερις απόψεις για το κάθε θέμα. Δεν γίνεται οι αγορές να εξαρτώνται από το αν θα κάνει επιτυχές εσωκομματικό μασάζ ο κ. Σόιμπλε στους ψεκασμένους Χριστιανοκοινωνιστές της Βαυαρίας. Όχι τίποτε άλλο, αλλά μπερδεύεται και το εγχώριο μνημονιακό μπλοκ και δυσκολεύεται να εμπεδώσει τη γραμμή.

Τα ψέματα τέλειωσαν, ο Μάιος προχωράει, η Αθήνα έχει διαμηνύσει και οι δανειστές γνωρίζουν ότι, εάν δεν υπάρξει χρηματοδότηση, δεν θα πληρωθούν οι επόμενες δόσεις -και αυτό είναι πλέον αντικειμενικό και όχι μπλόφα. Το μπαλάκι είναι πλέον σ’ αυτούς.

   

Ο Ελεύθερος Τύπος κάνει λόγο για “αδιέξοδο του Μαξίμου από τον εκτροχιασμό της οικονομίας, εναφέροντας τα εξής:
 
Το Μέγαρο Μαξίμου νίπτει τας χείρας του και σαν άλλος… Πόντιος Πιλάτος δείχνει προς την πλευρά των εταίρων για το αδιέξοδο, αποσιωπώντας τις δικές του ευθύνες για το γεγονός ότι η χώρα έχει μπει σε μία αέναη διαπραγμάτευση, με τα οικονομικά της στο ναδίρ. 

Την ώρα που ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης και ο αναπληρωτής υπουργός, Ευκλείδης Τσακαλώτος, επισκέπτονταν τον επικεφαλής της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, για να αναζητήσουν αχτίδα χρηματοδότησης, η Αθήνα, με μία αντιφατική ως προς τη χθεσινή ροή των συζητήσεων κίνηση, δηλώνει εμμέσως αλλά σαφέστατα ότι παγώνει τη διαπραγμάτευση με τους θεσμούς, προαναγγέλλοντας όχι απλά ρήξη, αλλά ακόμα και ναυάγιο.

 Στο χορό του blame game, η κυβέρνηση επιρρίπτει αποκλειστικά το βάρος στην πλευρά των δανειστών, κάνοντας λόγο για κόκκινες γραμμές του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, οι οποίες διακλαδώνονται και αποτελούν σοβαρό εμπόδιο στην επίτευξη της όποιας συμφωνίας. Παράλληλα, αρνείται να καταθέσει προς ψήφιση στη Βουλή το πολυνομοσχέδιο, πριν, κατά την ίδια, υπάρξει προοπτική ενός deal, ενώ τουλάχιστον άτοπη στην παρούσα φάση μπορεί να χαρακτηριστεί η πρόθεση να θέσει στο τραπέζι της συζήτησης την επόμενη μέρα. «Δηλαδή, το σχέδιο εξόδου στις αγορές και χρηματοδότησης της ανάπτυξης στην μετά τον Ιούνιο εποχή», σύμφωνα με ανεπίσημη ενημέρωση. 

Ουσιαστικά, η στροφή υψηλού ρίσκου του Μεγάρου Μαξίμου πάει κόντρα στο ρεύμα, που το ίδιο είχε διαμορφώσει εδώ και λίγα εικοσιτετράωρα και έκανε λόγο για προοπτική συμφωνίας με τους θεσμούς. Συνεργάτες του πρωθυπουργού έλεγαν πως στόχος της κίνησης δεν είναι η ρήξη, αλλά οι ευθύνες, που επιχειρεί να θέσει η ελληνική πλευρά. Ωστόσο, είναι πλέον πασιφανές ότι, παρά τις αλλεπάλληλες ενημερώσεις περί θετικής κατάληξης, οι θέσεις της κυβέρνησης και κυρίως οι προεκλογικές δεσμεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ δεν τέμνονται με τον πυρήνα της οπτικής των εταίρων.   

«Οι σοβαρές διαφωνίες και αντιθέσεις μεταξύ ΔΝΤ και Ε.Ε. δημιουργούν εμπόδια στις διαπραγματεύσεις και υψηλούς κινδύνους. Ενώ μέχρι πρότινος το βασικό επιχείρημα των θεσμών ήταν ότι η ελληνική πλευρά δεν κατέθετε ολοκληρωμένες προτάσεις, τώρα, πλέον, είναι φανερό ότι και προτάσεις έχουν κατατεθεί και ουσιαστικές υποχωρήσεις έχουν γίνει στην κατεύθυνση ενός “έντιμου συμβιβασμού”», ανέφεραν κυβερνητικές πηγές. Ολα αυτά, στον απόηχο των τηλεφωνικών επικοινωνιών του κ. Τσίπρα με τις κυρίες Μέρκελ και Λαγκάρντ, όπου φαίνεται να επιβεβαιώθηκαν οι διαφορές στη στρατηγική Ελλάδας-εταίρων.
Πετώντας το… μπαλάκι στους δανειστές, οι πηγές της κυβέρνησης έκαναν λόγο για διαφορά στρατηγικής ανάμεσα στους θεσμούς, που δημιουργεί εμπόδια. Κατά τις ίδιες:

-Το ΔΝΤ θέτει τις κόκκινες γραμμές του στις μεταρρυθμίσεις, ιδιαίτερα στο συνταξιοδοτικό και στα εργασιακά, ενώ έχει χαλαρές γραμμές στο θέμα του πρωτογενούς πλεονάσματος. «Στο πίσω μέρος της σκέψης του ΔΝΤ βρίσκεται η διαγραφή του χρέους ώστε αυτό να καταστεί βιώσιμο», έλεγαν.

-Η Κομισιόν έχει κόκκινες γραμμές στο θέμα του πρωτογενούς πλεονάσματος και συνεπακόλουθα στη μη διαγραφή του χρέους και χαλαρές γραμμές στις σκληρές μεταρρυθμίσεις όπως αυτές του συνταξιοδοτικού και των εργασιακών.

«Το αποτέλεσμα είναι το σύνολο των θεσμών να έχει κόκκινες γραμμές παντού. Με αυτά τα δεδομένα δεν μπορεί να υπάρξει συμβιβασμός. Η ευθύνη ανήκει αποκλειστικά στους θεσμούς και στην αδυναμία συνεννόησης μεταξύ τους», υποστήριξαν οι κυβερνητικές πηγές.

Δριμύ κατηγορώ εναντίον δανειστών, «εγχώριων και ξένων ΜΜΕ» και «μνημονιακού κατεστημένου» εξαπέλυσε η πολιτική γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ, που συνεδρίασε χθες και κινήθηκε στο ίδιο μοτίβο με το Μαξίμου. Παράλληλα, το ανώτατο όργανο του ΣΥΡΙΖΑ άφησε ορθάνοιχτο το ενδεχόμενο για τη διενέργεια δημοψηφίσματος, μέσω αναφορών που το… φωτογραφίζουν. Προς τέρψη των στελεχών, που ομνύουν στο όνομα της ρήξης με τους θεσμούς, προτάσσοντας τις άκρατες προεκλογικές εξαγγελίες της Κουμουνδούρου, ανέφερε πως οι κόκκινες γραμμές της κυβέρνησης είναι και κόκκινες γραμμές του ελληνικού λαού. 

«Ο ΣΥΡΙΖΑ στέκεται στο πλευρό της κυβέρνησης, όπως το ίδιο κάνει και η πλειοψηφία των πολιτών, ανεξαρτήτως κομματικής προέλευσης. Θέλουμε τον λαό συμμέτοχο στις εξελίξεις, να δίνει αγώνες και να διεκδικεί τα δικαιώματά του. Θέλουμε τον λαό συμμέτοχο σε αυτά που τον αφορούν, από αυτόν κρίνεται και θα κριθεί το μέλλον αυτού του τόπου», σημείωσε η πολιτική γραμματεία. «Ο ΣΥΡΙΖΑ απευθύνει προσκλητήριο συμπόρευσης και κοινού αγώνα όλων των προοδευτικών κοινωνικών και πολιτικών δυνάμεων της Ευρώπης, που αντιμάχονται τη νεοφιλελεύθερη στρατηγική της λιτότητας. Απέναντι στους εκβιασμούς και τις πιέσεις, προτάσσουμε την αλληλεγγύη και τη δημοκρατία», συμπλήρωσε, δείχνοντας προς την κατεύθυνση του δημοψηφίσματος. 

Το κλειδί για ρευστότητα

Στο αέρα βρίσκεται τις τελευταίες ώρες το θέμα της Ελλάδας, με την Αθήνα να παίρνει επιθετική στάση απέναντι στους θεσμούς και την ΕΚΤ να ζητά συμφωνία πριν να δώσει λύση στη ρευστότητα και το ΔΝΤ να προαναγγέλλει τρίτο Μνημόνιο λίγες μέρες πριν το Eurogroup της 11ης του μήνα.

 Η χθεσινή συνάντηση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης κ. Γιάννη Δραγασάκη και του υφυπουργού Εξωτερικών κ. Ευκλείδη Τσακαλώτου με τον πρόεδρο της ΕΚΤ κ. Μάριο Ντράγκι δεν ήταν αποτυχία αλλά σίγουρα δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ούτε επιτυχία.

 Στη διάρκειας άνω των δύο ωρών συνάντηση στη Φρανκφούρτη τα δύο κορυφαία στελέχη της κυβέρνησης ζήτησαν άμεση λύση στο θέμα της ρευστότητας ώστε η Ελλάδα να έχει το χρόνο να οριστικοποιήσει με τους θεσμούς το πρόγραμμα που θα συμφωνήσει όχι μόνο για το 2015 αλλά και για τα επόμενα χρόνια. Μάλιστα παρουσίασαν και στον κεντρικό τραπεζίτη του ευρώ, αναλυτικά και κοστολογημένα, τα μέτρα που προτίθεται να λάβει η Ελλάδα προκειμένου να ανακάμψει η ελληνική οικονομία και παράλληλα να συνεχιστεί η δημοσιονομική προσαρμογή.

 Με τον τρόπο αυτό προωθούσαν την ιδέα για συνολική συμφωνία με ελάχιστο αλλά άμεσο αντάλλαγμα την παροχή από την ΕΚΤ μιας απόφασης που να αυξάνει το όριο των εκδόσεων εντόκων του Δημοσίου ώστε να αποφευχθεί το «ατύχημα» λόγω των αυξημένων υποχρεώσεων χρέους και της μειωμένης ρευστότητας του Ελληνικού Δημοσίου.
 Κατά τη διάρκεια της συνάντησης αναφέρθηκε και το θέμα του κουρέματος των ομολόγων που παρέχουν ως εγγυήσεις οι ελληνικές εμπορικές τράπεζες προκειμένου να εξασφαλίζουν χρηματοδότηση από τον ELA.

 Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κεντρικός τραπεζίτης της Ευρωζώνης  απάντησε ότι η Ελλάδα θα πρέπει να δεσμευτεί άμεσα σε μέτρα και πολιτικές ώστε να κλείσουν κάποια από τα ανοιχτά θέματα και να πιστοποιηθεί από τους θεσμούς η πρόοδος του προγράμματος. Τούτο με δεδομένο ότι μέχρι στιγμής άτομα που παρακολουθούν από κοντά τη διαπραγμάτευση τονίζουν ότι από τις συζητήσεις των τελευταίων ημερών υπάρχουν αποστάσεις σε πολλά θέματα και όχι μόνο στα εργασιακά και το ασφαλιστικό.

 Κατέληξε δε τονίζοντας ότι η όποια αλλαγή έγινε στη χρηματοδότηση της Ελλάδας βασίστηκε στους κανονισμούς της ΕΚΤ. Η δε αλλαγή τους προς το ευνοϊκότερο θα πρέπει να έχει τη σύμφωνη γνώμη του Eurogroup το οποίο με τη σειρά του θα λάβει τις αποφάσεις του αφού πρώτα έχει μια έκθεση προόδου από τους θεσμούς. 

 Χαρακτηριστικό του ποσοστού επιτυχίας της χθεσινής συνάντησης της Φρανκφούρτης είναι οι ανακοινώσεις και των δύο πλευρών. Η ΕΚΤ ήταν ιδιαίτερα λακωνική ανακοινώνοντας ότι στη συνάντηση με την ελληνική αντιπροσωπεία «εξετάστηκε η κατάσταση της ελληνικής οικονομίας και η πορεία των διαπραγματεύσεων που βρίσκονται σε εξέλιξη».

 Πιο ενδεικτική ήταν η δήλωση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης κ. Δραγασάκη ο οποίος αφού επαναλάμβανε την ανακοίνωση της ΕΚΤ τόνισε ότι «η επίτευξη συμφωνίας είναι στόχος ρεαλιστικός και ορατός υπό την προϋπόθεση ότι όλοι οι θεσμοί θα δράσουν εποικοδομητικά». 

Τρίτο Μνημόνιο

Την ίδια ώρα το ΔΝΤ επιμένει στη θέση για κούρεμα του ελληνικού χρέους προαναγγέλλοντας παράλληλα – έτσι ή αλλιώς τρίτο – Μνημόνιο για την Ελλάδα με αμιγώς ευρωπαϊκή χρηματοδότηση δεδομένου ότι πλέον το Ταμείο δεν μπορεί να συνεχίσει τη χρηματοδότηση. 

 Σε συνέχεια του δημοσιεύματος των Financial Times περί της ανάγκης κουρέματος του ελληνικού χρέους ο εκπρόσωπος Τύπου του Ταμείου έστειλε χθες μηνύματα τόσο προς την Αθήνα όσο και προς τις Βρυξέλλες για εφαρμογή των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η κάθε μία πλευρά μέσα από τη συμφωνία της 27ης Νοεμβρίου του 2012. Δηλαδή του δεύτερου ελληνικού Μνημονίου. 

 To euro2day τιτλοφορεί το ρεπορτάζ της “Έτοιμη για όλα δηλώνει η κυβέρνηση”. Στο ρεπορτάζ της επισηαμίνεται η “Πολιτική και επικοινωνιακή ρελάνς από Μαξίμου που στέλνει μήνυμα σε θεσμούς και εσωτερικό. Γιατί ανέβηκαν οι τόνοι και επανήλθε το μήνυμα «όχι χρηματοδότηση – όχι καταβολή δόσης στο ΔΝΤ». Μπαράζ διαπραγματεύσεων πριν τη συνεδρίαση ΕΚΤ και το Eurogroup.
 
Αναλυτικά το euro2day αναφέρει τα εξής: 

Με μία κίνηση διπλής ανάγνωσης η κυβέρνηση ετοιμάζεται να διαχειρισθεί τη συμφωνία που θα κινείται στα όρια της αντοχής της ή τη ρήξη.

Αξιοποιώντας τη θέση του ΔΝΤ για κούρεμα του ελληνικού χρέους που βρίσκεται στον αντίποδα της ευρωπαϊκής άποψης, τη βγήκε… από τ΄ αριστερά στους δανειστές χρεώνοντας και σ΄αυτούς το (μέχρι στιγμής) αδιέξοδο στη διαπραγμάτευση.

Την ίδια στιγμή, κομματικά, κοινοβουλευτικά και κυβερνητικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ επαναφέρουν την «προειδοποίηση» περί μη καταβολής της δόσης στο ΔΝΤ (750 εκατομμύρια ευρώ την ερχόμενη Τρίτη) εάν δεν ανοίξει η στρόφιγγα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για παροχή ρευστότητας στη χώρα.

«Είμαστε έτοιμοι για όλα» είναι πλέον το ημιεπίσημο κυβερνητικό μότο, παρότι ανεπισήμως οι αρμόδιοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι διαβεβαιώνουν ότι η διαπραγμάτευση σημειώνει «μεγάλη πρόοδο» που θα αποτυπωθεί στις εκθέσεις των τεχνικών κλιμακίων και θα οδηγήσει στην «καλή δήλωση» στο Eurogroup.

Οι πληροφορίες μάλιστα αναφέρουν ότι η κυβέρνηση, δια των εκπροσώπων της στο Brussels Group (όπου οι διαπραγματεύσεις πιθανόν θα ολοκληρωθούν σήμερα) έχει υποβάλλει συγκεκριμένες προτάσεις και έχει καταγράψει σημαντικές υποχωρήσεις που διατηρούν «στο όριο» τις βασικές προγραμματικές της δεσμεύσεις.

Όλοι μίλησαν με όλους

Το περίφημο ενημερωτικό σημείωμα του Μαξίμου…με τη διπλή ανάγνωση διανεμήθηκε χθες το μεσημέρι, κι ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη η τριπλή επικοινωνία της κυβέρνησης με τους θεσμούς: ο Αλέξης Τσίπρας είχε ήδη συνομιλήσει τηλεφωνικά με Κριστίν Λαγκαρντ και Ανγκελα Μέρκελ, οι Γιάννης Δραγασάκης και Ευκλείδης Τσακαλώτος συναντούσαν στη Φραγκφούρτη τον πρόεδρο της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, ενώ ο Γιάνης Βαρουφάκης τα έλεγε τετ α τετ με τον επίτροπο Οικονομιών Πιερ Μοσκοβισί.

Οι πληροφορίες θέλουν τον πρωθυπουργό να έθεσε στην Γερμανίδα καγκελάριο την πρόοδο στην διαπραγμάτευση που δεν θα υποβοηθηθεί από μία αρνητική απόφαση της ΕΚΤ σήμερα, δηλαδή από την επιλογή του «πολύ κακού» σεναρίου για κούρεμα των ενεχύρων.

Χωρίς να διαρρέουν το παραμικρό από την ουσία της συνομιλίας, συνεργάτες του κ. Τσίπρα εκτιμούν ως «πολύ θετική» τη χθεσινή αναφορά της γερμανικής Die Welt στην «σχεδόν βέβαιη συμφωνία Αθήνας – δανειστών»…

Εμείς οι «κακοί» κι εσείς οι «καλοί»;…

Με ένα περιεχόμενο που παραπέμπει σε πολιτικο-επικοινωνιακή ρελάνς, το non paper του Μαξίμου διαπιστώνει ότι οι «θεσμοί» … έμπλεξαν τις κόκκινες γραμμές τους καθιστώντας τη διαπραγμάτευση… δύσκολη, «εάν συνυπολογίσουμε και τις δικές μας κόκκινες γραμμές», σύμφωνα με κυβερνητικό αξιωματούχο.

Οπερ, για τις δυσκολίες στην επίτευξη κοινά αποδεκτής συμφωνίας δεν ευθύνεται «η κακή» ελληνική πλευρά αλλά και … «η καλή» των δανειστών, αναδεικνύοντας την πολυπλοκότητα του προβλήματος – και επιβάλλοντας «αμοιβαίους συμβιβασμούς».

Τα βασικά σημεία της κυβερνητικής θέσης:

Ενώ μέχρι πρότινος το βασικό επιχείρημα των θεσμών ήταν ότι η ελληνική πλευρά δεν κατέθετε ολοκληρωμένες προτάσεις τώρα, πλέον, είναι φανερό ότι και προτάσεις έχουν κατατεθεί και ουσιαστικές υποχωρήσεις έχουν γίνει στην κατεύθυνση ενός «έντιμου συμβιβασμού».

Η διαφορά, όμως, στρατηγικής ανάμεσα στους θεσμούς δημιουργεί εμπόδια:
* Το ΔΝΤ θέτει τις κόκκινες γραμμές τους στις μεταρρυθμίσεις, ιδιαίτερα στο συνταξιοδοτικό και στα εργασιακά, είναι χαλαρό στο θέμα του πρωτογενούς πλεονάσματος, ενώ στο πίσω μέρος της σκέψης του βρίσκεται η διαγραφή του χρέους ώστε αυτό να καταστεί βιώσιμο.
* Η Κομισιόν, αντιθέτως, έχει κόκκινες γραμμές στο θέμα του πρωτογενούς πλεονάσματος και συνεπακόλουθα στην μη διαγραφή του χρέους, ενώ είναι χαλαρή με τις σκληρές μεταρρυθμίσεις όπως αυτές του συνταξιοδοτικού και των εργασιακών.

Μπλέξαν οι κόκκινες γραμμές

Το αποτέλεσμα είναι το σύνολο των θεσμών… να έχει κόκκινες γραμμές παντού: Συνταξιοδοτικά, εργασιακά (ΔΝΤ) και πρωτογενές πλεόνασμα (Κομισιόν). Με αυτά τα δεδομένα δεν μπορεί να υπάρξει συμβιβασμός. Η ευθύνη ανήκει αποκλειστικά στους θεσμούς και στην αδυναμία συνεννόησης μεταξύ τους.

Σ΄αυτή τη …θολούρα, μάλιστα, απέδωσε η κυβέρνηση την απόφασή της να μην καταθέσει στη Βουλή το πολυνομοσχέδιο με τις πρώτες μεταρρυθμίσεις-μέτρα και, κυρίως, την επιλογή της να βάλει στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης το σχέδιο εξόδου στις αγορές και χρηματοδότησης στη μετά τον Ιούνιο εποχή.
Δηλαδή, τη συμφωνία-πακέτο αφού προηγουμένως, όμως, διασφαλιστεί η παροχή ρευστότητας στη χώρα.

Θα φανεί σήμερα

Αργά το βράδυ, κι ενώ είχε ολοκληρωθεί η συνάντηση με τον κ.Ντράγκι, ο κ. Δραγασάκης χαρακτήρισε «ρεαλιστική» την προοπτική της συμφωνίας, εάν «όλοι οι δρώντες συμβάλλουν δημιουργικά προς την επίτευξή της».

Μένει να φανεί στη σημερινή συνεδρίαση της ΕΚΤ.

To real.gr κάνει λόγι για Αντιφατικά μηνύματα στη διαπραγμάτευση

Αντιφατικά μηνύματα εκπέμπει η κυβέρνηση σε σχέση με τη διαπραγμάτευση, λίγες ώρες πριν από την κρίσιμη συνεδρίαση του συμβουλίου της ΕΚΤ, που αναμένεται να ρίξει φως στις προθέσεις των δανειστών σε σχέση με το πρόβλημα ρευστότητας της ελληνικής οικονομίας. 

Έτσι, την ώρα που ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης κ. Γ. Δραγασάκης συναντιόταν με τον πρόεδρο της ΕΚΤ κ. Μάριο Ντράγκι, το Μέγαρο Μαξίμου διαμήνυε ότι «οι σοβαρές διαφωνίες και οι αντιθέσεις μεταξύ ΔΝΤ και ΕΕ, δημιουργούν εμπόδια στις διαπραγματεύσεις και υψηλούς κινδύνους» και πρόσθετε πως «με αυτά τα δεδομένα δεν μπορεί να υπάρξει συμβιβασμός», αλλά και ότι η ευθύνη γι’ αυτό «ανήκει αποκλειστικά στους θεσμούς και στην αδυναμία συνεννόησης μεταξύ τους». 

Ο ίδιος ο κ. Δραγασάκης πάντως, εξερχόμενος από τη συνάντηση με τον πρόεδρο της ΕΚΤ, η οποία είχε διάρκεια 2 ωρών, δήλωσε ότι εξέφρασε στον κ. Ντράγκι την άποψη, «ότι η επίτευξη συμφωνίας είναι ρεαλιστικός και ορατός στόχος, υπό την προϋπόθεση ότι όλοι οι θεσμοί θα δράσουν εποικοδομητικά». 

Η παρέμβαση του Μεγάρου Μαξίμου δημιούργησε την εικόνα μείζονος εμπλοκής, κάτι που αιφνιδίασε ακόμα και στελέχη της κυβέρνησης, καθώς είχε διαμορφωθεί η εικόνα ότι αργά αλλά σταθερά σημειώνεται πρόοδος. Το θετικό κλίμα επιβεβαιωνόταν και από κυβερνητικές πηγές, που έλεγαν μάλιστα ότι αναγνωρίζεται από τους δανειστές η βούληση της Αθήνας να κάνει υποχωρήσεις για να πετύχει τη συμφωνία. 

Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί, πως παρά την τοποθέτηση του Μεγάρου Μαξίμου, που ουσιαστικά κατήγγειλε τη διαπραγμάτευση ως «στερούμενη νοήματος», οι διαβουλεύσεις στο Brussels group συνεχίζονται κανονικά. 

Κυβερνητικά στελέχη έλεγαν πως δεν είναι τυχαίο ότι η παρέμβαση ήρθε μια μέρα μετά τις τηλεφωνικές επικοινωνίες του πρωθυπουργού με την Γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ και την Γερμανίδα Καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ και την απέδιδαν στην διάχυτη αίσθηση στο Πρωθυπουργικό Γραφείο, ότι εγκλωβίζονται σε μια διαπραγμάτευση όπου ζητείται να γίνουν όλες οι υποχωρήσεις μαζί από την ελληνική πλευρά. 

Είναι ενδεικτικό πως το Μέγαρο Μαξίμου αναφέρει ότι «το ΔΝΤ θέτει τις κόκκινες γραμμές του στις μεταρρυθμίσεις, ιδιαίτερα στο συνταξιοδοτικό και στα εργασιακά, ενώ έχει χαλαρές γραμμές στο θέμα του πρωτογενούς πλεονάσματος». 

Αντίθετα, «η Κομισιόν έχει κόκκινες γραμμές στο θέμα του πρωτογενούς πλεονάσματος», με αποτέλεσμα «το σύνολο των θεσμών να έχει κόκκινες γραμμές παντού: Συνταξιοδοτικά, εργασιακά και πρωτογενές πλεόνασμα». 

Σύμφωνα με το Μαξίμου, αυτή η κραυγαλέα αντίφαση οδήγησε την κυβέρνηση στην πρωτοβουλία «να μη φέρει στη Βουλή το πολυνομοσχέδιο πριν υπάρξει προοπτική συμφωνίας» και «να βάλει στο τραπέζι της συζήτησης την επόμενη μέρα, δηλαδή το σχέδιο εξόδου στις αγορές και χρηματοδότησης της ανάπτυξης στην μετά τον Ιούνιο εποχή». 

Αξίζει πάντως να σημειωθεί, πως η παρέμβαση του Μαξίμου δεν αιφνιδίασε τους Εταίρους. Διπλωματικές πηγές είχαν παρατηρήσει από τις αρχές της εβδομάδος, πως ενώ από την πλευρά των δανειστών διαρρέεται καλό κλίμα στη διαπραγμάτευση, οι δηλώσεις των υπουργών είναι όλο και πιο απαισιόδοξες. Οι πηγές αυτές θεωρούν ότι πρόκειται για καλλιέργεια του εδάφους για καταλογισμό των ευθυνών στους δανειστές, αν η διαπραγμάτευση αποτύχει. 

Αξίζει να σημειωθεί πάντως, πως ο κ. Δραγασάκης επρόκειτο να παρουσιάσει στον κ. Ντράγκι ένα συνολικό σχέδιο μέτρων για τα επόμενα δύο χρόνια, με σκοπό να τον πείσει ότι η διαπραγμάτευση πηγαίνει καλά και θα καταλήξει, και να αποτρέψει έτσι το κούρεμα της αξίας των ελληνικών ενεχύρων, που βρίσκεται στην ατζέντα του ΔΣ της ΕΚΤ, ενδεχομένως δε, να πάρει και μια χαλάρωση της ρευστότητας. 

Σύμφωνα με πληροφορίες το πρώτο πιθανότατα θα αποτραπεί και η Ελλάδα θα αποφύγει ένα ακόμα οξύτερο πρόβλημα ρευστότητας. Μετά τη συνάντηση, στην οποία ήταν παρών και ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών κ. Ευκλ. Τσακαλώτος ο κ. Δραγασάκης δήλωσε ότι η συζήτηση ήταν «εποικοδομητική» και ότι «συζητήθηκε η κατάσταση της ελληνικής οικονομίας και η πρόοδος των διαπραγματεύσεων.