Τριάντα οκτώ αστυνομικοί τραυματίστηκαν, εκ των οποίων έξι νοσηλεύονται σε νοσοκομείο, κατά τη διάρκεια των χθεσινοβραδινών επεισοδίων στα Σκόπια μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομικών, ανέφερε, σήμερα το μεσημέρι, η υπουργός Εσωτερικών της ΠΓΔΜ Γκορντάνα Γιανκούλοφσκα, στην αρμοδιότητα της οποίας υπάγεται η αστυνομία.

Σύμφωνα με την ίδια, η αστυνομία προσήγαγε 30 διαδηλωτές.

Κατά τη διάρκεια των επεισοδίων, όπως ανέφερε η κ. Γιανκούλοφσκα, οι διαδηλωτές κατέστρεψαν επτά οχήματα της αστυνομίας, έβαλαν φωτιά σε κάδους απορριμάτων, ενώ υπέστειλαν και τη σημαία της χώρας από τον ιστό μπροστά από το κτίριο της κυβέρνησης της ΠΓΔΜ.

Η υπουργός Εσωτερικών της ΠΓΔΜ δήλωσε ότι η αντίδραση της αστυνομίας σχετικά με τη διάλυση της χθεσινοβραδινής διαδήλωσης ήταν απολύτως νόμιμη, καθώς οι διαδηλωτές επιτέθηκαν στους αστυνομικούς με πέτρες και σιδηρολοστούς.

Από την πλευρά τους, διαδηλωτές και υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στα Σκόπια κατηγορούν την αστυνομία για αδικαιολόγητη χρήση βίας και για πογκρόμ συλλήψεων. Σύμφωνα με τους ίδιους, η αστυνομία χτύπησε άγρια και προσήγαγε δεκάδες διαδηλωτές μόνο και μόνο επειδή αυτοί εξέφρασαν τη διαμαρτυρία τους για την προσπάθεια συγκάλυψης, από τη μεριά της κυβέρνησης της ΠΓΔΜ, της υπόθεσης ξυλοδαρμού μέχρι θανάτου ενός νεαρού, από αστυνομικό, πριν από τέσσερα χρόνια.

Υπενθυμίζεται, ότι πάνω από 2.000 διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν, χθες το βράδυ, μπροστά από το κτίριο της κυβέρνησης της ΠΓΔΜ, στο κέντρο των Σκοπίων, μετά τις αποκαλύψεις της αντιπολίτευσης για τον θανάσιμο ξυλοδαρμό ενός 21χρονου, από αστυνομικό, κατά τη διάρκεια πανηγυρισμών για την εκλογική νίκη του κυβερνώντος κόμματος VMRO- DPMNE του Νίκολα Γκρούεφσκι στην κεντρική πλατεία των Σκοπίων, τον Ιούνιο του 2011.

Ο αρχηγός του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης, Σοσιαλδημοκρατική Ένωση (SDSM), Ζόραν Ζάεβ, δημοσιοποίησε, χθες, τηλεφωνικές συνομιλίες του πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ Νίκολα Γκρούεφσκι και στελεχών της κυβέρνησής του, από τις οποίες αποκαλύπτεται, όπως ανέφερε ο κ. Ζάεβ, η προσπάθεια συγκάλυψης της δολοφονίας του 21χρονου Μάρτιν Νέσκοφσκι, όπως και προσπάθειες να αποκρύψουν τα φιλοκυβερνητικά μέσα ενημέρωσης το γεγονός.

Ο κ. Ζάεβ κατήγγειλε ότι η κυβέρνηση του Ν. Γκρούεφσκι απέκρυπτε επί δύο ημέρες τη δολοφονία του 21χρονου και κατέβαλε προσπάθειες να μην αποδοθούν πολιτικές ευθύνες και να κατηγορηθεί μόνο ο αστυνομικός που ευθύνεται για τον θανάσιμο ξυλοδαρμό του νεαρού.

Ο αστυνομικός που ξυλοκόπησε θανάσιμα τον 21χρονο Μάρτιν Νέσκοφσκι καταδικάστηκε αργότερα σε 14 χρόνια φυλάκιση. Ο νεαρός, ο οποίος ήταν μέλος του κόμματος VMRO-DPMNE του Νίκολα Γκρούεφσκι, είχε βρεθεί στην κεντρική πλατεία των Σκοπίων για τα επινίκια του κόμματος αυτού, στις εκλογές του Ιουνίου 2011 και ξυλοκοπήθηκε μέχρι θανάτου από αστυνομικό της ασφάλειας του Ν. Γκρούεφσκι.

Η υπουργός Εσωτερικών της ΠΓΔΜ Γκορντάνα Γιανκούλοφσκα απέρριψε κατηγορηματικά τις χθεσινές καταγγελίες του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης για προσπάθεια απόκρυψης της υπόθεσης του θανάσιμου ξυλοδαρμού του νεαρού Μάρτιν Νέσκοφσκι και κατηγόρησε τον κ.Ζάεβ ότι με “μονταρισμένες” υποκλαπείσες τηλεφωνικές συνομιλίες προβαίνει σε “τερατώδεις και ανυπόστατους ισχυρισμούς”.

Πηγή: Ελ. Τύπος