Στο κόκκινο οι συζητήσεις της ελληνικής κυβέρνησης με τους δανειστές, την ώρα που δεν φαίνεται να είναι υψηλές οι προσδοκίες για τα αποτελέσματα του μεθαυριανού Eurogroup.

Τα μήνυματα που έρχονται από τις Βρυξέλλες δείχνουν ένα θετικό πρόσιμο, σημειώνοντας ότι έχει σημαιωθεί πρόοδος. Το ίδιο ανέφερε και ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, ωστόσο η πιθανότητα για συμφωνία στη συνάντηση των υπουργών οικονομικών της Δευτέρας δεν φαίνεται εφικτή. Στο εσωτερικό, η κυβέρνηση συνεχίζει να είναι συγκρατημένα αισιόδοξη, με τον υπουργό Οικονομικών Γ. Βαρουφάκη να εκφράζει την σιγουριά ότι θα υπάρξει συμφωνία. 

Μετά την ολοκλήρωση του EuroWorking Group χθες το απόγευμα μέσω τηλεδιάσκεψης, οι πληροφορίες σημείωσαν ότι υπάρχει σημαντική απόσταση που πρέπει να καλυφθεί. Σύμφωνα με τις πληροφορίες που υπάρχουν, οι εκπρόσωποι των θεσμών ενημέρωσαν τους εμπειρογνώμονες των υπουργείων Οικονομικών της Ευρωζώνης για την πρόοδο που έχει σημειωθεί στις διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα, σημειώνοντας παράλληλα ότι υπάρχει ακόμα σημαντική απόσταση που πρέπει να καλυφθεί ώστε να είναι ορατή μια συμφωνία.

Για την σημαντική πρόοδο που έχει επιτευχθεί στις διαπραγματεύσεις έκαναν λόγο οι Γ. Ντάισελμπλουμ και Π. Παντοάν:  «Τις τελευταίες εβδομάδες υπήρξε πρόοδος και είχαμε εποικοδομητική συζήτηση, μια πρόοδος επί πολλών θεμάτων. Δεν έχουμε φτάσει ακόμη σε συμφωνία και η συνεδρίαση της Δευτέρας δεν θα είναι καθοριστική. Όλοι, όμως, καταλαβαίνουμε πόσο επείγουσα είναι η κατάσταση-τόσο εμείς όσο και η Ελλάδα- και οι εργασίες είναι καρποφόρες» ανέφερε ο Ντάισελμπλουμ.

«Είχαμε μια σημαντική ανταλλαγή ιδεών. Έχει επιτελεσθεί πρόοδος, τόσο σε ότι αφορά τις διαδικασίες του διαλόγου, όσο και στην συμφωνία επί μέτρων που η Ελλάδα θα πρέπει να λάβει. Υπάρχει πρόοδος και η όλη διαδικασία πρέπει να επιταχυνθεί. Την Δευτέρα η συζήτηση θα συνεχισθεί και θεωρώ ότι θα μπορέσει να επιτευχθεί συμφωνία μέσα σε λογικό χρονικό διάστημα», δήλωσε ο Ιταλός υπουργός Οικονομικών.

Για τη δυνατότητα αναδιάρθρωσης του ελληνικού δημόσιου χρέους, ο κύριος Ντάισελμπλουμ ανέφερε ότι « η θέση του Eurogroup είναι αυτή του Νοεμβρίου του 2012. Αν η Ελλάδα ολοκληρώσει το πρόγραμμα, το οποίο και επανακαθορίζεται, τότε οι χώρες της ΕΕ θα μπορούσαν να εξετάσουν το θέμα της αναδιάρθρωσης του χρέους και να αναθεωρήσουν και τα επιτόκια. Αλλά το πρόγραμμα πρέπει να ολοκληρωθεί, έστω και με τροποποιήσεις. Πάντως, κρατώ κάθε βράδυ κάτω από το μαξιλάρι μου τις δηλώσεις και αποφάσεις του Eurogroup του Νοεμβρίου 2012».

Η πορεία των διαπραγματεύσεων εξακολουθεί να κυριαρχεί στα πολιτικά ρεπορτάζ των έντυπων και ηλεκτρονικών μέσων, και στον ελληνικό, αλλά και στον διεθνή τύπο. 

Αναλυτικά: 

Το πρώτο Θέμα κάνει λόγο για το “Το μεγάλο παζάρι κυβέρνησης και εταίρων-Αισιοδοξία χθες, ανησυχία σήμερα για τις διαπραγματεύσεις”. 

Το Σαββατοκύριακο θα εντατικοποιηθούν οι συσκέψεις στο Μαξίμου – Ο Αλέξης Τσίπρας έχει συνεχείς επαφές, στις οποίες περιλαμβάνονται και τηλεφωνικές επικοινωνίες με την Μέρκελ – Euro Working Group: Υπάρχει σημαντική απόσταση που πρέπει να καλυφθεί – «Αγκάθι» το δημοσιονομικό κενό και ο ΦΠΑ στους λογαριασμούς της ΔΕΗ 

Αισιοδοξία, αλλά και ανησυχία σε ότι αφορά στις διαπραγματεύσεις εξέφραζαν το απόγευμα της Παρασκευής κυβερνητικά στελέχη, λίγο μετά τη σύσκεψη της ομάδας διαπραγμάτευσης στο Μέγαρο Μαξίμου. 

Ειδικότερα, κυβερνητικές πηγές εξέφραζαν την αισιοδοξία τους ότι θα υπάρξουν συγκλίσεις με τους εταίρους, ωστόσο δεν έκρυβαν  την ανησυχία τους ότι πρέπει να υπάρξει συνευθύνη από τους Θεσμούς και την Ευρώπη, παραπέμποντας στην σημερινή ομιλία του κ. Τσίπρα στη Βουλή.

Από ότι φαίνεται αυτές τις ημέρες διαδραματίζεται ένα σκληρό παζάρι μεταξύ όλων των εμπλεκόμενων πλευρών, το οποίο θα συνεχίσει το Σαββατοκύριακο. Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, σε αυτό το πλαίσιο, έχει συνεχείς επαφές που δεν ανακοινώνονται, στις οποίες περιλαμβάνονται και τηλεφωνικές επικοινωνίες με την Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ. 

Παράλληλα, το Σαββατοκύριακο θα εντατικοποιηθούν οι συσκέψεις στο Μέγαρο Μαξίμου. Όπως όλα δείχνουν το παιχνίδι παίζεται σε τέσσερα σημεία: εργασιακά, ΦΠΑ, δημοσιονομικό κενό και ασφαλιστικό.

Σε ότι αφορά στη στάση των εταίρων αναφορικά με το θέμα του δημοσιονομικού κενού, κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι από χθες Πέμπτη οι εταίροι εμφανίστηκαν πιο σκληροί σε σχέση με τις προβλέψεις τους και μιλούν για «μαύρη τρύπα» (και άρα πρόσθετα μέτρα) 1δισ.

Τα δύο θέματα που φαίνεται ότι αντιμετωπίζονται ως άμεσα συγκοινωνούντα δοχεία στις διαπραγματεύσεις, είναι το δημοσιονομικό κενό και το πρωτογενές πλεόνασμα.

Επιπλέον, τις τελευταίες ώρες παρατηρούνται πιέσεις και στα εργασιακά από την πλευρά των δανειστών και κυρίως του ΔΝΤ.

Στα υπόλοιπα επί μέρους ζητήματα από τους δανειστές έχει μπει γερά το θέμα του ΦΠΑ στο 18%, ενώ η ελληνική κυβέρνηση πιέζει για λιγότερο, στα επίπεδα του 15-16%. Επίσης, η ελληνική πλευρά έχει βάλει στο τραπέζι και το θέμα της μείωσης του ΦΠΑ στο ηλεκτρικό ρεύμα της ΔΕΗ. Σε ότι αφορά στις ιδιωτικοποιήσεις η εκτίμηση είναι ότι «πηγαίνουν καλά».

Πάντως, πέραν τις πολιτικής δήλωσης που αναμένεται τη Δευτέρα από τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης στη συνεδρίαση του Eurogroup, κυβερνητικά στελέχη σημείωναν ότι έχει μεγάλη σημασία το κατά πόσο θερμή θα είναι αυτή η δήλωση. Σε κάθε περίπτωση το ζητούμενο για την κυβέρνηση είναι να υπάρξει χαλάρωση από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Ο ΣΚΑΙ επικεντρώνεται στις πιέσεις των δανειστών για τα εργασιακά, τα ασφαλιστικά & τον ΦΠΑ

Για πιέσεις των δανειστών που συνεχίζονται στα σημεία αγκάθια όπως το εργασιακό, τα ασφαλιστικά, τον ενιαίο ΦΠΑ, κάνει λόγο το Μαξίμου, ενώ στο προσκήνιο μπαίνει και πάλι το θέμα του δημοσιονομικού κενού.

Για πιέσεις των δανειστών που συνεχίζονται στα σημεία αγκάθια όπως το εργασιακό, τα ασφαλιστικά, τον ενιαίο ΦΠΑ, κάνει λόγο το Μαξίμου, ενώ στο προσκήνιο μπαίνει και πάλι το θέμα του δημοσιονομικού κενού. Σύμφωνα με πληροφορίες, από την Πέμπτη και μετά, τα τεχνικά κλιμάκια σκλήρυναν και πάλι την στάση τους. Ειδικά για τον ΦΠΑ, η Αθήνα συζητά για ενιαίο συντελεστή στο 15% – 16% ενώ οι δανειστές επιμένουν για 18%. Παράλληλα, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, υπάρχει μάχη της κυβέρνησης με τους δανειστές, προκειμένου να εξαιρεθούν από τον ενιαίο συντελεστή ΦΠΑ τα τιμολόγια των ΔΕΚΟ>. Την ίδια ώρα, συνεχίζονται οι επαφές του Έλληνα πρωθυπουργού με αξιωματούχους και Ευρωπαίους ηγέτες, επαφές που θα ενταθούν το Σαββατοκύριακο. Από την ελληνική πλευρά υπάρχει αισιοδοξία αλλά και ανησυχία, λόγω της σκληρότερης στάσης που υιοθετούν οι δανειστές.

Το real.gr κάνει για λόγο για “διαπραγματεύσεις στην «κόψη του ξυραφιού» 
Συνεχείς συσκέψεις με το οικονομικό επιτελείο έχει ο πρωθυπουργός ενόψει του κρίσιμου Eurogroup της Δευτέρας, ενώ παράλληλα έχουν πάρει «φωτιά» οι τηλεφωνικές επικοινωνίες που έχει ο Αλέξης Τσίπρας με τους ευρωπαίους ομολόγους του.

Κοινή αποδοχή τόσο της κυβέρνησης όσο και των εταίρων είναι πως την Δευτέρα στην σύνοδο των υπουργών της ευρωζώνης εκτός απροόπτου δεν θα υπάρξει συμφωνία. Επίσης οι θεσμοί πιέζουν για επιπρόσθετα μέτρα καθώς τα όσα έχει προτείνει μέχρι στιγμής η ελληνική πλευρά αφήνει δημοσιονομικό κενό ύψους 1 δισ. ευρώ.

Τα «αγκάθια» είναι:

• Νέα μέτρα για την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού

• Το ποσοστό του ενοποιημένου ΦΠΑ και η εξαίρεση ορισμένων προϊόντων.

• Οι αλλαγές σε εργασιακά και συνταξιοδοτικό. Οι θεσμοί επιμένουν στην σκληρή γραμμή που υπήρχε και στις διαπραγματεύσεις με την προηγούμενη κυβέρνηση.

Στο Μαξίμου, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, αναμένουν στο Eurogroup της Δευτέρας ένα θετικό σήμα αναγνώρισης της προόδου και υπενθυμίζουν το ζήτημα της ρευστότητας.

Το ζητούμενο για την κυβέρνηση είναι να υπάρξει χαλάρωση από την ΕΚΤ. Επισημαίνουν ότι η χώρα έχει εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της και πως, αντίθετα, από τον περασμένο Αύγουστο δεν έχει λάβει ρευστότητα. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται.

Ωστόσο κοινοτικός αξιωματούχος που βρίσκεται κοντά στις διαπραγματεύσεις σημείωνε με νόημα. «Βεβαίως δεν έχουμε λευκό καπνό γιατί κανένα ζήτημα δεν έχει κλείσει και κάποια θέματα δεν έχουν ακόμα συζητηθεί. Αν υπάρξει μια κοινή δήλωση, αυτή θα είναι ανώδυνη. Οι υπουργοί θα καταγράφουν τη δουλειά που έχει γίνει και θα ζητούν παραπάνω δουλειά».

Το Βερολίνο κρατάει χαμηλούς τόνους πριν από την κρίσιμη συνάντηση με την Καγκελαρία να τονίζει πως ο Αλέξης Τσίπρας βρίσκεται σε ανοιχτή γραμμή με την Α. Μέρκελ. 

Ο πρωθυπουργός έχει πάρει την διαπραγμάτευση πάνω του, καθώς όπως υποστηρίζει από την πρώτη στιγμή που ξεκίνησαν οι διαπραγματεύσεις η λύση που θα δοθεί θα πρέπει να είναι πολιτική κάτι που επανέλαβε και στην ομιλία του στην Βουλή.

Στο οικονομικό επιτελείο επικρατεί συγκρατημένη αισιοδοξία ότι δύσκολα ή εύκολα θα βρεθεί λύση με τους δανειστές κάτι που τόνισε οΓ. Βαρουφάκης αμέσως μετά την συνάντηση που είχε με τον Ισπανό ομόλογο του. 

Το ρεπορτάζ της Καθημερινής τιτλοφορείται «Είμαστε μακριά από τελικό συμβιβασμό»
 
Με χαμηλές προσδοκίες για την Ελλάδα θα προσέλθουν οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης στο Eurogroup της Δευτέρας. «Είμαστε ακόμα μακριά από μια τελική συμφωνία», είπε ανώτερος Ευρωπαίος αξιωματούχος χθες στις Βρυξέλλες και εξήγησε ότι τη Δευτέρα οι υπουργοί απλώς θα αποτιμήσουν την κατάσταση βασιζόμενοι στις αναφορές των θεσμών. Συγχρόνως, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για μια δήλωση από το Eurogroup που θα αναγνωρίζει την πρόοδο στις συζητήσεις, αλλά ανέφερε ότι «δεν θα είναι κάτι ιδιαίτερο, απλώς μια αποτίμηση των διαπραγματεύσεων».

Θέλοντας να τονίσει την απόσταση που έχουν ακόμα να διανύσουν οι δύο πλευρές στις διαπραγματεύσεις τους, ο ίδιος αξιωματούχος σημείωσε ότι ακόμα δεν έχει καταλάβει ποιο είναι το 70% του Μνημονίου που δέχεται η Αθήνα και ποιο είναι το 30% που θέλει να αλλάξει, κάτι που αναμενόταν να έχει διευκρινιστεί από την αρχή των συζητήσεων. Ωστόσο αναγνώρισε ότι έχει βελτιωθεί ο τρόπος και η οργάνωση των συζητήσεων, με αποτέλεσμα να υπάρχει μεν πρόοδος σε μια σειρά από θέματα αλλά όχι μια τελική συμφωνία σε κάποιο από αυτά. Πρόσθεσε ακόμη ότι «δεν έχει ακόμα ανοίξει η συζήτηση για όλα τα θέματα εις βάθος». Αλλωστε, όπως συνηθίζεται, σε αυτές τις διαπραγματεύσεις κανένα θέμα δεν κλείνει αν δεν κλείσουν όλα μαζί.

Παρόλο που από την Αθήνα εκπέμπονται σήματα κινδύνου για τη ρευστότητα της χώρας, στις Βρυξέλλες δεν φαίνεται να συμμερίζονται την ίδια ανησυχία. Ευρωπαίος αξιωματούχος εξέφραζε τη σιγουριά του ότι η Ελλάδα θα καταφέρει να εκπληρώσει τις ερχόμενες δανειακές της υποχρεώσεις με ευκολία. Στο κατά πόσο η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα αυξήσει το όριο των εντόκων γραμματίων στην περίπτωση που υπάρξει μια θετική δήλωση του Εurogroup τη Δευτέρα, ο αξιωματούχος δήλωσε ότι αυτό είναι μια απόφαση του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ και όχι του Εurogroup. Ομως, σύμφωνα με πηγή της ΕΚΤ, η αύξηση του ορίου έκδοσης εντόκων γραμματίων δεν αναμένεται με μια απλή δήλωση από το Εurogroup. Για να γίνει κάτι τέτοιο, θα πρέπει η εκταμίευση κάποιας δόσης από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης ή το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να είναι εξασφαλισμένη.

Σε ερώτηση αν αναμένουμε άλλη μία «εκρηκτική Ρίγα» και σε αυτό το Εurogroup, o Ευρωπαίος αξιωματούχος είπε ότι ο τόνος της συζήτησης στην πρωτεύουσα της Λεττονίας τον εξέπληξε και τον ίδιο, αλλά τελικά η συζήτηση ήταν πιο εποικοδομητική απ’ ό,τι παρουσιάστηκε σε ορισμένα μέσα ενημέρωσης, καθώς «βοήθησε στην ανασυγκρότηση της διαδικασίας των συζητήσεων». Αυτή η διαδικασία, ανέφερε με χιούμορ, δεν είναι και η πιο αποτελεσματική, αλλά «είναι πολύ καλή για την Aegean Airlines, οπότε και για την Ελλάδα», υπονοώντας ότι η ομάδα Ελλήνων αξιωματούχων που βρίσκεται στις Βρυξέλλες είναι μεγάλη και οι μεταφορές της συχνές.

Προθεσμία

Οσο για το χρονοδιάγραμμα, η επέκταση του προγράμματος λήγει σε 8 εβδομάδες, τέλος Ιουνίου. «Αν μέχρι αρχές Ιουνίου δεν κλείσει η αξιολόγηση, θα έχουμε πρόβλημα», είπε Ευρωπαίος αξιωματούχος. Εξήγησε δε ότι το τέλος του Μαΐου είναι η τελευταία προθεσμία προκειμένου στη συνέχεια να υπάρξει αρκετός χρόνος για την επικύρωση της αξιολόγησης και εκταμίευση της δόσης, καθώς και για τη συζήτηση που αφορά τη συμφωνία της επόμενης μέρας. Ο ίδιος ξεκαθάρισε ότι δεν έχει ξεκινήσει τέτοια συζήτηση σε επίπεδο Euroworking Group ή Eurogroup και για να γίνει κάτι τέτοιο, πρέπει πρώτα να υπάρχει ολοκλήρωση της τωρινής αξιολόγησης.