Θα επικεντρώσειι τις προσπάθειές της στην πάταξη του δικτύου διακινητών

Η Βρετανία ανακοίνωσε ότι δεν θα μετάσχει σε οποιοδήποτε σχέδιο της ΕΕ για την κατανομή των προσφύγων στα κράτη-μέλη μέσω της εφαρμογής συστήματος ποσοστώσεων, σημειώνοντας ότι προτιμά αντ’ αυτού να επικεντρώσει τις προσπάθειές της στην πάταξη των δικτύου των διακινητών.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχεδιάζει να κατοχυρώσει νομοθετικά πριν από το τέλος του έτους ότι το βάρος της υποδοχής των μεταναστών θα μοιραστούν όλες οι χώρες της ΕΕ, σύμφωνα με δεσμευτικές ποσοστώσεις οι οποίες θα στηρίζονται σε κριτήρια όπως η οικονομική υγεία και ο πληθυσμός.

Ωστόσο, η νεοεκλεγείσα κυβέρνηση των Συντηρητικών στην Βρετανία ανακοίνωσε σήμερα ότι θα ασκήσει το δικαίωμά της να μην συμμετάσχει σε οποιαδήποτε τέτοιου είδους νομοθεσία.

«Δεν θα μετάσχουμε σε οποιαδήποτε νομοθεσία που θα επιβάλει ένα υποχρεωτικό σύστημα επανεγκατάστασης» των προσφύγων, αναφέρεται σε ανακοίνωση του βρετανικού υπουργείου Εσωτερικών.

Σειρά από τραγωδίες στην Μεσόγειο, στις οποίες εκατοντάδες πρόσφυγες από την βόρεια Αφρική πνίγηκαν στην προσπάθειά τους να φτάσουν σε ευρωπαϊκές χώρες με υπερφορτωμένα και επισφαλή πλεούμενα, έφερε στο επίκεντρο διεθνώς το θέμα της αυξημένης ροής μεταναστών στην Ευρώπη.

Η Βρετανία, για την οποία η μετανάστευση συνιστά ευαίσθητο πολιτικά θέμα, έχει αποστείλει το ελικοπτεροφόρο HMS Bulwark για να βοηθήσει στην αντιμετώπιση της κρίσης στη Μεσόγειο. Ωστόσο, τη Δευτέρα η κυβέρνηση Κάμερον σημείωσε ότι θα συνεχίσει να επικεντρώνεται στην καταπολέμηση των διακινητών προσφύγων.

«Δεν πιστεύουμε ότι ένα υποχρεωτικό σύστημα ανακατανομής των προσφύγων είναι η απάντηση. Θα αντιταχθούμε σε οποιεσδήποτε προτάσεις της Επιτροπής της ΕΕ για την εισαγωγή μη εκούσιων ποσοστώσεων» επισημαίνεται στη σχετική ανακοίνωση.

Εν τω μεταξύ, η Eurostat ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι τα κράτη-μέλη της ΕΕ χορήγησαν άσυλο σε 185.000 άτομα το 2014, από τα οποία τα 70.000 είναι Σύροι, όμως αυτή η προσπάθεια έχει κατανεμηθεί πολύ διαφορετικά μεταξύ των 28 κρατών-μελών.

Οι πρώτες έξι χώρες στη χορήγηση ασύλου το 2014 ήταν η Γερμανία (47.555), η Σουηδία (33.025), η Γαλλία (20.640), η Ιταλία (20.630), η Βρετανία (14.065) και η Ολλανδία (13.250).

Η χορήγηση ασύλου από τις υπόλοιπες 22 χώρες κυμαίνεται από 20 στην Εσθονία έως 8.515 στο Βέλγιο, διευκρινίζει η Eurostat. Το Λουξεμβούργο, η χώρα του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, χορήγησε πέρυσι άσυλο σε 135 αιτηθέντες, ανάμεσά τους 40 Σύροι.

Ο Γιούνκερ επιδιώκει να δημιουργηθεί ένας μηχανισμός υποχρεωτικών ποσοστώσεων για την καλύτερη κατανομή των προσφύγων από τρίτες χώρες στην ΕΕ. Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNCHR) ζητεί από την ΕΕ να υποδέχεται κάθε χρόνο 20.000 σύρους πρόσφυγες.

Τα κράτη-μέλη της ΕΕ απέρριψαν 173.000 αιτήσεις ασύλου το 2014.

Περισσότερο έχουν επωφεληθεί από την προστασία που παρέχει η ΕΕ οι Σύροι (68.400 ή 37% του συνόλου), οι Ερυθραίοι (14.600) και οι Αφγανοί (14.100), διευκρινίζει η Eurostat.

Ποσοστό μεγαλύτερο του 60% των Σύρων απέκτησαν καθεστώς πολιτικού πρόσφυγα σε δύο χώρες, στη Γερμανία (25.700) και στη Σουηδία (16.800).

Πηγή: Το Βήμα