Η αιφνίδια υποβάθμιση της ελληνικής οικονομίας στις 29 Απριλίου ήταν απόρροια της επιδείνωσης του κλίματος στη χώρα, εξαιτίας της αβεβαιότητας αφενός για την έκβαση των διαπραγματεύσεων με τους πιστωτές και αφετέρου της εφαρμογής του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής το οποίο είναι αναγκαίο.

Αυτό αναφέρει ο οίκος αξιολόγησης Moody’s στο σημερινό της outlook, όπου μεταξύ άλλων επαναλαμβάνει τους λόγους της πρόσφατης υποβάθμισης της ελληνικής οικονομίας σε Caa2, από Caa1 προηγουμένως, διατηρώντας αρνητικό το outlook.

Σύμφωνα με τον οίκο, ο χρόνος για την ελληνική κυβέρνηση έχει μειωθεί επικίνδυνα. Θα πρέπει σύντομα να υπάρξει μια κατάληξη, ώστε να επανατροφοδοτηθεί η ρευστότητα της ελληνικής οικονομίας. Οι δύο πλευρές απέχουν αρκετά από μία συμφωνία που θα αποκαθιστά, έστω και προσωρινά, τη χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας. Χρειάζεται, πλέον, σαφώς πολιτική βούληση για να υπάρξει συμφωνία, ενώ η έκβαση των διαπραγματεύσεων παραμένει εξαιρετικά αβέβαιη και ο κίνδυνος να συμβεί κάποιο “ατύχημα” έχει αυξηθεί.

Επίσης, αυξημένοι είναι και οι κίνδυνοι σε ό,τι αφορά την εφαρμογή ενδεχόμενης συμφωνίας – εάν επιτευχθεί – δεδομένης της αδύναμης οικονομικής δραστηριότητας. Αυτές οι προκλήσεις αυξάνονται, δεδομένης της οριακής ανάπτυξης και του πολιτικού και κοινωνικού περιβάλλοντος που συνεχίζει να επιδρά αρνητικά στην εφαρμογή της πρόσθετης δημοσιονομικής προσαρμογής και της νέας μεταρρυθμιστικής ατζέντας.

Η Moody’s εκτιμά πως η τελική συμφωνία θα επιτευχθεί μέσω πολιτικών αποφάσεων. Ωστόσο, σημειώνει ότι η πιθανότητα ενός “ατυχήματος” έχει αυξηθεί.

Πηγή: Ναυτεμπορική