Σκληρή «μάχη» προκειμένου να αναβληθεί  για μία ακόμη φορά η απόφαση για αύξηση του haircut στα ενέχυρα των ελληνικών τραπεζών, δόθηκε χθες στην τηλεδιάσκεψη της ΕΚΤ. 

Διαχωρίζοντας την απόφασή της για την ανανέωση του ELA προς τις ελληνικές τράπεζες από την απόφαση για μεγαλύτερο haircut, η ΕΚΤ επιβεβαίωσε ότι μοναδικό της καθήκον είναι να διαφυλάττει τη σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος μέσω της παροχής ρευστότητας. Για οτιδήποτε άλλο, θα ευθύνονται οι πολιτικοί και όχι οι τεχνοκράτες…

Η «ανάσα» που έδωσε στις τράπεζες η μετάθεση της συζήτησης για το haircut ήταν ζωτικής σημασίας στην παρούσα φάση. Μία αύξηση του «κουρέματος» των ενεχύρων των τραπεζών κατά 10%, μεσοσταθμικά στο 35%, θα οδηγούσε στην ανάγκη για επιπλέον ενέχυρα της τάξεως των 8 – 10 δισ. ευρώ, τη στιγμή που μεταξύ των συστημικών τραπεζών εντοπίζονται ελλείψεις ομολόγων που μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως collaterals. Όπως έχει γράψει το Capital.gr, το να ανακύψει η ανάγκη για επιπλέον collaterals της τάξεως των 10 δις. ευρώ, θα σήμαινε ότι οι ελληνικές τράπεζες δεν θα μπορούσαν να ανταπεξέλθουν στις ανάγκες ρευστότητάς τους για περισσότερες από 7 – 10 ημέρες και τα capital controls θα γίνονταν πραγματικότητα.

Για να αποφευχθεί η προοπτική αυτή και για να μην οδηγηθούν οι τράπεζες στο να… γυρίσουν την ταμπέλα από «Open» σε «Closed», δόθηκε σκληρή «μάχη» στους κόλπους της ΕΚΤ. Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Capital.gr, στο πλευρό του Mario Draghi, ο οποίος δεν θέλει σε καμία περίπτωση να «φορτωθεί» στην πλάτη του ένα «ατύχημα» με την Ελλάδα, χθες ήταν μόνο ο Αυστριακός κεντρικός τραπεζίτης Ewald Nowotny, ο άμεσα ενδιαφερόμενος Γιάννης Στουρνάρας και η Χρυστάλλα Γιωρκάτζη, επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου (στο «douze points» της Κύπρου βασιζόμαστε και εκτός τραγουδιού…). Στο αντίπαλο «στρατόπεδο», η ομάδα του Γερμανού κεντρικού τραπεζίτη Jens Weidman, με πιο «λάβρο» υποστηρικτή του τον Λετονό Ilmars Rimsevics, πίεζαν περισσότερο από κάθε άλλη φορά για «κούρεμα με την ψιλή» στα ελληνικά ενέχυρα.

Ο απόηχος της χθεσινής συνεδρίασης της ΕΚΤ για την Ελλάδα, αφήνει «ανοιχτά» για τις επόμενες ημέρες «δώρα» ή «τιμωρίες». Τα χρονικά περιθώρια για τη συμφωνία με τους δανειστές στενεύουν, ενώ την Παρασκευή επίκειται νέα αξιολόγηση της Ελλάδας από τη Moody΄s που θα μπορούσε να επιφέρει άμεσα την αύξηση των haircuts. Στον θετικό αντίποδα, βρίσκεται η επιστροφή του 1,9 δισ. ευρώ της ΕΚΤ από τα ελληνικά ομόλογα, η αύξηση του ορίου και αγορές εντόκων από τις ελληνικές τράπεζες και η επαναφορά του waiver για τους ελληνικούς τίτλους.

Πηγή:www.capital.gr