Με την κατάθεση του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη και του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελου Βενιζέλου συνεχίζεται η δίκη του πρώην υπουργού Ακη Τσοχατζόπουλου, που έχει καταδικαστεί και εκτίει πολυετή κάθειρξη για μίζες σε εξοπλιστικά προγράμματα.

Η κατάθεση των δύο πολιτικών προσώπων αναμένεται με εξαιρετικό ενδιαφέρον καθώς για πρώτη φορά κλήθηκαν, με απόφαση του Δικαστηρίου, να εξεταστούν ως μάρτυρες στη δίκη για τις μίζες των εξοπλιστικών και με αποδέκτες τον Ακη Τσοχατζόπουλου αλλά και στενούς του συνεργάτες και συγγενικά του πρόσωπα.

Παρούσα σήμερα για πρώτη φορά μετά από καιρό και η σύζυγος του πρώην υπουργού Βίκυ Σταμάτη που κρατείται φρουρούμενη στο Δρομοκαΐτειο από το οποίο προσφάτως είχε αποδράσει.

Η παρουσία της εκτιμάται ότι σχετίζεται με την πρόθεση της να δώσει το δικό της στίγμα παρουσία των πολιτικών επιχειρώντας να ελαχιστοποιήσει τις ευθύνες του συζύγου της που έχει καταδικαστεί ως ο βασικός υπεύθυνος για τις μίζες εκατομμυρίων ευρώ σε δύο εξοπλιστικά, τα υποβρύχια και τα ρώσικα άρματα TORM1.

Oι κλήσεις ως μαρτύρων του Κώστα Σημίτη και του Ευάγγελου Βενιζέλου αποφασίστηκε από το δικαστήριο το οποίο έκανε δεκτό σχετικό αίτημα του Ακη Τσοχατζόπουλου το οποίο είχε υποβληθεί πολλές φορές όταν η δίκη του έγινε σε πρώτο βαθμό δίχως ωστόσο τότε να τελεσφορήσει.

Το δικαστήριο του πρώτου βαθμού είχε αποφανθεί ότι στη συγκεκριμένη δίκη αντικείμενο δεν είναι η νομιμότητα η μη των σχετικών συμβάσεων για να κληθούν τα τότε μέλη του ΚΥΣΕΑ, που αποφάσισαν την έγκρισή τους, αλλά ποιοί πήραν τις μίζες και γιατί.

Πάντως ο πρώην πρωθυπουργός είχε παγερά αντιμετωπίσει τον δικαζόμενο Ακη Τσοχατζόπουλο όταν πριν μία εβδομάδα είχε εμφανιστεί στο δικαστήριο για να οριστεί συγκεκριμένη ημερομηνία κατάθεσής του.

Το δικαστήριο έχει επίσης καλέσει σε κατάθεση και τον Γιάννο Παπαντωνίου που διαδέχθηκε τον Ακη Τσοχατζόπουλο στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας αλλά και τη Βάσω Παπανδρέου που τότε συμμετείχε επίσης στο ΚΥΣΕΑ.

Πηγή: Η Καθημερινή – Ι. Μάνδρου