Το «πολεμικό συμβούλιο» της Ελλάδας αποφάσισε να αψηφήσει τους Ευρωπαίους πιστωτές μετά από μια εννιάωρη συνεδρίαση την Κυριακή, εξασφαλίζοντας ένα κρεσέντο μικροπολιτικής καθώς ο όλο και πιο πικρός αγώνας κορυφώνεται αυτόν τον μήνα, αναφέρει σε δημοσίευμά της η Telegraph. 

Όπως επισημαίνεται χαρακτηριστικά, ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας και τα ηγετικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, συμφώνησαν να υπερασπιστούν τις «κόκκινες γραμμές» τους για τις συντάξεις και τις συλλογικής συμβάσεις εργασίας και να προετοιμαστούν για μάχη ανεξαρτήτως των συνεπειών.

«Συμφωνήσαμε σε μια πιο αυστηρή στρατηγική για να σταματήσουμε να κάνουμε συμβιβασμούς. Είμαστε ενωμένοι και έχουμε συντονίσει τις πράξεις μας», δήλωσε ένας εκ των αξιωματούχων που συμμετείχαν στην συνάντηση.

Όπως επισημαίνεται στο δημοσίευμα του Ambrose Evans-Pritchard στην Telegraph, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ γνωρίζει ότι πρόκειται για στρατηγική εξαιρετικά υψηλού ρίσκου. Τα ελληνικά ταμεία είναι ήδη άδεια και τα κεφάλαια έκτακτης ανάγκης που κατασχέθηκαν από τις τοπικές αρχές και φορείς της πολιτείας, σύντομα θα τελειώσουν.

«Έχουμε αρκετά κεφάλαια για να πληρώσουμε το ΔΝΤ αυτή την εβδομάδα αλλά όχι αρκετά για να βγάλουμε τον μήνα. Όλοι το ξέρουμε αυτό», δήλωσε ένας υπουργός μιλώντας στην The Telegraph μετά από το χθεσινό «συναισθηματικό κονκλάβιο» όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Wolfgang Schaeuble, δήλωσε στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου ότι η Ελλάδα κινδυνεύει με χρεοκοπία εάν δεν έλθει σύντομα μια λύση. 

Έλληνες αξιωματούχοι αντιτείνουν ότι αυτή είναι μια εννοιολογική παρανόηση από τις γερμανικές και τις βορειοευρωπαϊκές αρχές. Στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ δηλώνουν ότι μπορεί να προκληθεί σκοπίμως η μεγαλύτερη κρατική χρεοκοπία εάν πιεστούν υπερβολικά, καταλήγοντας ότι είναι ένα καλύτερο αποτέλεσμα από την εθνική ταπείνωση και την προδοσία των προεκλογικών όρκων προς τον ελληνικό λαό.

«Εάν φτάσουμε σε κρίση, η Ελλάδα πρέπει να χρεοκοπήσει και να προχωρήσει τον δρόμο της. Δεν υπάρχει νόημα να γίνεται επιδρομή στα συνταξιοδοτικά ταμεία για να αγοράσουμε χρόνο. Απλώς εξαντλούμε τον εαυτό μας χωρίς λόγο», τόνισε ο Κώστας Λαπαβίτσας, μέλος του ΣΥΡΙΖΑ.

«Γυρίσαμε όλη την Ελλάδα στις εκλογές, καλώντας τους ψηφοφόρους να ανατρέψουν την παλιά κυβέρνηση. Το ερώτημα τώρα είναι εάν εννοούμε αυτά που λέμε, και εάν έχουμε το θάρρος της γνώμης μας», τόνισε ο ίδιος.

Αξιωματούχοι δηλώνουν ότι ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin έχει προσφέρει στην Ελλάδα σχεδόν 2 δισ. ευρώ εκ των προτέρων για να εξομαλύνει τον δρόμο για τον αγωγό φυσικού αερίου Turkish Stream. Ενώ αυτό θα επιτρέψει στην Ελλάδα να καλύψει τις πληρωμές της προς το ΔΝΤ τον Μάιο και τον Ιούνιο και στη συνέχεια να αθετήσει την πληρωμή προς την ΕΚΤ –που θεωρείται ο πραγματικός εχθρός- δεν θα λύσει κάποιο από τα προβλήματα της Ελλάδας,

Το σιωπηρό quid pro quo θα ήταν ένα ελληνικό βέτο γα την επέκταση των δυτικών κυρώσεων εναντίον της Ρωσίας. Μια τέτοια απόφαση θα δημιουργούσε ανεπανόρθωτη ζημιά στις σχέσεις με την Ευρώπη και θα εξαγρίωνε τον Λευκό Οίκο, ο οποίος ακόμη τρέφει κάποια συμπάθεια για τον ΣΥΡΙΖΑ.

«Είναι κατανοητό ότι ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών, Jacob Strew, δήλωσε στους Έλληνες πως θα έπεφταν σαν πέτρα εάν έπαιζαν αυτό το παιχνίδι», αναφέρει η Telegraph.

Οι ηγέτες της Ελλάδας θεωρούν ότι οι πρόσφατες προσπάθειές τους να καταλήξουν σε έναν «έντιμο συμβιβασμό», δεν έχουν πετύχει τίποτα.

Η μόνη παραχώρηση μέχρι στιγμής από τους πιστωτές της ΕΕ είναι να μειώσει τον στόχο για το πρωτογενές πλεόνασμα της Ελλάδας από το 4,5% στο 2% του ΑΕΠ τον επόμενο χρόνο. «Είναι σαν καρχαρίες. Μόλις γευτούν αίμα, θα επιστρέψουν για περισσότερο», τόνισε ένας υπουργός.

Πηγή:www.capital.gr