Εντολή προς Πρεσβείες και Προξενεία της Ελλάδας στο εξωτερικό να επιστρέψουν άμεσα στην εφορία τυχόν αδιάθετες δαπάνες, έστειλε σήμερα η κυβέρνηση.

Όπως μεταδίδει “το Βήμα”, που επικαλείται έγγραφο, οι διπλωματικές αρχές της Ελλάδας στο εξωτερικό καλούνται να επιστρέψουν αδιάθετες δαπάνες και εισπράξεις από προξενικές πράξεις (έκδοση βίζας, πληρεξούσια και άλλα), ποσά τα οποία μέχρι σήμερα εν μέρει συμψηφίζονταν με τα χρήματα για τις λειτουργικές δαπάνες που χορηγούσε το υπουργείο των Εξωτερικών στις πρεσβείες και τα προξενεία, ενώ ένα ποσοστό εσόδων επέστρεφε στο ΥΠΕΞ – και όχι στις ΔΟΥ.

Το έγγραφο καλεί τις διπλωματικές αρχές να επιστρέψουν άμεσα μέσω ΔΟΥ τυχόν αδιάθετες δαπάνες, που αφορούν κατά βάση έξοδα για γραφική ύλη, καθαριστικά κτλ, του τρέχοντος διμήνου.

Έτσι, παρά τις προβλέψεις του προϋπολογισμού, οι εισπράξεις συγκεντρώνονται -ορισμένα προξενεία που εκδίδουν τουριστική βίζα έχουν αρκετά έσοδα- χωρίς όμως να διατίθενται κονδύλια για τις δαπάνες, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την εύρυθμη λειτουργία τους.

Σύμφωνα με έμπειρους διπλωμάτες που επικαλείται το Βήμα, ουδέποτε έχει σταλεί αντίστοιχο έγγραφο στο παρελθόν.

Διευκρινίσεις και πλήρη ενημέρωση ζητά η ΝΔ

Ο Υπεύθυνος του Τομέα Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας κ. Γιώργος Κουμουτσάκος, για το θέμα των προξενικών εισπράξεων, έκανε την ακόλουθη δήλωση:
 
«Η Κυβέρνηση οφείλει να δώσει άμεσα διευκρινίσεις και πλήρη ενημέρωση για το θέμα που έχει δημιουργηθεί όσον αφορά στη μεταφορά από τις διπλωματικές και προξενικές αρχές της χώρας των προξενικών τους εισπράξεων.

Οφείλει να το πράξει άμεσα για να μη δημιουργούνται στο εξωτερικό εντυπώσεις, που πλήττουν την εικόνα και τα συμφέροντα της χώρας».

Αντιδράσεις από το ΠΑΣΟΚ

Δριμεία κριτική στην κυβέρνηση ασκεί το ΠΑΣΟΚ με αφορμή δημοσιογραφικές πληροφορίες για δέσμευση των εισπράξεων από προξενικές πράξεις.

Αναλυτικά, η ανακοίνωση:

“Τώρα η κυβέρνηση μαζεύει ότι εισπράξεις έχουν οι πρεσβείες και προξενεία μας από προξενικές πράξεις. Η ενέργεια αυτή – ιδίως τις ημέρες αυτές – στέλνει σε όλο το κόσμο το μήνυμα ότι η Ελλάδα είναι μια χώρα κολλημένη στο τοίχο λόγω ταμειακών αναγκών.
Βοηθάει αυτό την οποία διαπραγμάτευση;
Εντάσσεται σε κάποια στρατηγική;
Υπαγορεύεται από τη θεωρία των παιγνίων;”

Διευκρινίσεις από ΥΠΕΞ

Για μία συνήθη διαδικασία που εφαρμόζεται εδώ και πολλά χρόνια η οποία αφορά τις προξενικές αρχές που έχουν αρκετά έσοδα κάνουν λόγο κύκλοι του υπουργείου Εξωτερικών επισημαίνοντας, με αφορμή σχετικά δημοσιεύματα, ότι αυτό που αλλάζει στην προκειμένη περίπτωση είναι μόνο η νομική βάση για την μεταφορά των προξενικών εισπράξεων. 
Οι εισπράξεις από τις προξενικές πράξεις, όπως εξηγούν κύκλοι του υπουργείου Εξωτερικών, πάντα, εξαιρουμένων των λειτουργικών δαπανών των διπλωματικών και προξενικών αρχών μας στο εξωτερικό, ως χρήματα του ελληνικού κράτους, επέστρεφαν στα δημόσια ταμεία του κράτους. Το ίδιο και τώρα.

Πηγή:www.capital.gr