«Τρίτο πακέτο, μόνο υπό τον όρο των μεταρρυθμίσεων»

Προειδοποίηση για τις συνέπειες που θα είχε για την Ευρώπη ενδεχόμενη έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ απηύθυνε ο αντικαγκελάριος και υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ.

Όπως υποστήριξε σε συνέντευξή του στην κυριακάτικη Bild, «μια ελληνική έξοδος δεν θα ήταν μόνο πολύ επικίνδυνη οικονομικά, αλλά και πολιτικά». 

«Κανένας δεν θα είχε εμπιστοσύνη πλέον στην Ευρώπη αν διαλυόμασταν με την πρώτη μας κρίση» εξήγησε και πρόσθεσε ότι δεν πρέπει οι Ευρωπαίοι να δίνουν οι ίδιοι τροφή στη συζήτηση περί Grexit.

Αναφερόμενος στις τρέχουσες διαπραγματεύσεις και τις δανειακές ανάγκες της Ελλάδας, ο αντικαγκελάριος εκφράζεται υπέρ της παροχής ενός τρίτου πακέτου, αν προηγουμένως η χώρα εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της.

Παράλληλα, βλέπει θετικά τη διεξαγωγή ενός δημοψηφίσματος που θα αφορά τις μεταρρυθμίσεις, επειδή, κατά την άποψη του, κάτι τέτοιο «πιθανώς να επιτάχυνε τις αποφάσεις».

Αντίθετος στη συζήτηση περί περαιτέρω βοήθειας προς την Ελλάδα στην παρούσα φάση εμφανίζεται ωστόσο ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας των γερμανών Χριστιανοδημοκρατών, Φόλκερ Κάουντερ.

Στην ατζέντα βρίσκεται τώρα η τελευταία δόση του δευτέρου πακέτου βοήθειας, τονίζει ο πολιτικός στην κυριακάτικη WELT, «για αυτό δεν θα έπρεπε να συζητάμε για ένα τρίτο».

Ο κ. Κάουντερ κάνει επίσης λόγο για «ελλιπή διάθεση συνεργασίας» της ελληνικής πλευράς, ενώ περιγράφει την κατάσταση των διαπραγματεύσεων ως «ιδιαίτερα δύσκολη».

Όπως, τονίζει, τέλος, «οι Έλληνες θα πρέπει να δείξουν ότι θα παραμείνουν στο δρόμο που έχει συμφωνηθεί».

Πηγές: Reuters, Deutsche Welle