Από τη μέρα που ο Kim Jong Un διαδέχθηκε τον πατέρα του και έλαβε τα ηνία της Βορείου Κορέας το 2011, οι καταγγελίες που αφορούν εκκαθαρίσεις και εκτελέσεις αξιωματούχων στην Pyongyang είναι αμέτρητες. Πολλές από αυτές περιγράφουν μάλιστα βίαιους και φρικιαστικούς τρόπους θανάτωσης των ανθρώπων που θέλει ο Ηγέτης να εξαφανιστούν.

Την Τετάρτη το δίκτυο Yonhap στη Νότια Κορέα έβγαλε στην δημοσιότητα την είδηση ότι οι Υπηρεσίες Πληροφοριών (NIS) της Λαοκρατικής Δημοκρατίας της Κορέας εκτέλεσαν τον Υπουργό Άμυνας της χώρας, Hyon Yong Chol, με αντιαεροπορικά πυρά. Η είδηση διαψεύστηκε την επόμενη μέρα από εκπρόσωπο της NIS, ο οποίος δήλωσε πως αν και ο Υπουργός έχασε την εξουσία του, δεν είναι βέβαιο ότι είναι νεκρός, ειδικά με αυτόν τον τρόπο.

Η σύγχυση σχετικά με την τύχη του Hyon αποτελεί παράδειγμα του πως η βιαιότητα της Βορείου Κορέα, σε συνδυασμό με την μυστικοπάθεια των Υπηρεσιών, καθιστούν δύσκολη την επιβεβαίωση τέτοιου είδους πληροφοριών.

Σύμφωνα με το δίκτυο Yonhap, η NIS υποστηρίζει ότι οι αξιωματούχοι που έχουν χάσει την ζωή τους κατά την διάρκεια της ηγεσίας του Kim είναι περίπου 70, ενώ μόνο το 2015 έχουν χάσει την ζωή τους με αυτό τον τρόπο 15 άνθρωποι.

Σύμφωνα με κατασκόπους της Νοτίου Κορέας, οι λόγοι των εκκαθαρίσεων διαφέρουν μεταξύ τους και πολλές φορές αφορούν μικρές παραβιάσεις. Ένας αναπληρωτής εκτιμάται, σύμφωνα με τους NY Times, ότι έχασε την ζωή του μετά από διαφωνία που είχε με τον Ηγέτη σχετικά με το σχέδιο της οροφής ενός κτιρίου στην Pyongyang.

Κάποιοι παρατηρητές πιστεύουν πως ο Kim Jong Un έχει χρησιμοποιήσει εκκαθαρίσεις για να ελαττώσει εκείνους που προσπάθησαν να αποκτήσουν δύναμη κατά την ηγεσία του πατέρα του. Για παράδειγμα το 2012 οι Times μετέδωσαν ότι ο Kim καθαίρεσε τον Ri Yong Ho από αρχηγό του στρατού, αν και παραμένει άγνωστο το αν εκείνος τελικά εκτελέστηκε. Ο Ri ήταν στενός σύμμαχος του πατέρα του Kim και οι αναλυτές βλέπουν την αναδιοργάνωση ως ένδειξη αστάθειας.

Ένας αξιωματούχος της Νοτίου Κορέας ισχυρίστηκε τον Ιανουάριο ότι ο Kim είχε διατάξει την εκτέλεση του στρατηγού Pyon In Son για μια άγνωστη -ως τώρα- διαφωνία.

Η εκτέλεση του θείου του Kim, Jang Song Thaek, το 2014 αποτέλεσε μάλιστα ένα σημαντικό γεγονός, με την κρατική τηλεόραση να αποκαλεί τον άνδρα «προδότη του έθνους για όλες τις εποχές». Είναι δύσκολο να επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες που αφορούν στον θάνατο του Thaek και οι πρώτες πληροφορίες μιλούσαν για τηνκατασπάραξη του άνδρα από 120 σκύλους. Αργότερα έγινε γνωστό πως αν και δεν χρησιμοποιήθηκαν άγρια σκυλιά, η εκτέλεσή του αποτελεί γεγονός.

Ακόμα, ένα παράδειγμα παραπληροφόρησης αποτελεί και η υποτιθέμενη θανάτωση τεσσάρων μελών της Ορχήστρας Unhasu στη Βόρειο Κορέα. Όταν οι «νεκροί» εμφανίστηκαν στις οθόνες της τηλεόρασης, τα Βορειοκορεάτικα μέσα ενημέρωσης βρήκαν την ευκαιρία να κατηγορήσουν τα μέσα της Νοτίου Κορέας.

Επομένως, θα ήταν σοφότερο να ήμαστε σκεπτικοί όταν ακούμε ειδήσεις που αφορούν στο υποχρεωτικό κούρεμα ανδρών σύμφωνα με τα πρότυπα του Κιμ ή τηνεξόντωση εχθρών με φλογοβόλα.

*Το κείμενο αναδημοσιεύτηκε από την Αμερικανική έκδοση της Huffington Post