Για το ενδεχόμενο τρίτου πακέτου βοήθειας προς την Ελλάδα  έχουν ήδη αρχίσει να συζητούν οι Θεσμοί, όπως αποκαλύπτει δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας Die Welt. 

Σύμφωνα με το άρθρο, οι εκπρόσωποι των Θεσμών είναι πεπεισμένοι ότι η χώρα μας δεν θα καταφέρει να αποφύγει τη χρεοκοπία εάν δεν λάβει και τρίτο πακέτο στήριξης. 

Άνθρωποι κοντά στη διαπραγμάτευση είπαν στη γερμανική εφημερίδα ότι ακόμα και εάν υπάρξει συμφωνία μέχρι τον Ιούνιο και η ελληνική κυβέρνηση λάβει τη δόση των 7,2 δισ. που εκκρεμούν από το καλοκαίρι του 2014, τα χρήματα αυτά αναμένεται να εξαντληθούν μέχρι τον Σεπτέμβριο. 

Έτσι, η ελληνική κυβέρνηση θα αναγκαστεί να ζητήσει εκ νέου βοήθεια από τους Ευρωπαίους εταίρους, κάτι το οποίο σημαίνει ότι θα υπάρξει νέα συμφωνία με καινούργιους όρους. 

«Δεν μπορούμε να φανταστούμε πως θα “πουλήσει” [o κ. Τσίπρας] κάτι τέτοιο στο λαό του, όταν ήδη έχει πολιτική εντολή για ολοκλήρωση του δεύτερου προγράμματος» είπαν στην εφημερίδα άτομα κοντά στη διαπραγμάτευση, τα οποία τόνισαν ότι στην πραγματικότητα ο Αλέξης Τσίπρας θα πρέπει να έχει ήδη ξεκινήσει να συζητά το ενδεχόμενο αυτό με τους εταίρους. 

Την ίδια ώρα, η γερμανική εφημερίδα τονίζει ότι παρότι και οι δύο πλευρές μιλούν για πρόοδο στις διαπραγματεύσεις, η αλήθεια είναι ότι το «χάσμα» ανάμεσα στην Ελλάδα και τους Ευρωπαίους απέχει πολύ από το να γεφυρωθεί. Μάλιστα, οι πηγές της Die Welt φαίνεται ότι παρομοίασαν αυτή την πραγματικότητα με τον…Τιτανικό, λέγοντας ότι δεν έχει ιδιαίτερη σημασία το «κλίμα» και η ατμόσφαιρα εάν το πλοίο έχει ήδη αρχίσει να βυθίζεται. 

«Ο κ. Τσίπρας έχει καταλάβει τι πρέπει να κάνει» ανέφεραν οι ίδιες πηγές, οι οποίες ταυτόχρονα σημείωσαν ότι δεν ισχύει το ίδιο και για τους υπουργούς του. 

Πηγή: Ελ. Τύπος