Οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους αποσύρθηκαν από περιοχές της ιστορικής πόλης Παλμύρα, στη Συρία, τις οποίες είχαν καταλάβει χθες Σάββατο, ανακοίνωσαν σήμερα ένας σύρος αξιωματούχος και το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Η επίθεση της ένοπλης οργάνωσης στην Παλμύρα-γνωστή και ως Ταντμούρ-η οποία βρίσκεται υπό τον έλεγχο των κυβερνητικών δυνάμεων, προκάλεσε ανησυχίες για το αν το Μνημείο αυτό Παγκόσμιας Κληρονομιάς της Unesco, θα έχει την ίδια τύχη με άλλους αρχαιολογικούς χώρους τους οποίους κατέστρεψαν οι τζιχαντιστές στο Ιράκ.

Σύμφωνα με το Παρατηρητήριο, οι τζιχαντιστές του ΙΚ αποσύρθηκαν από τα βόρεια τμήματα της πόλης, τα οποία είχαν καταλάβει χθες, αλλά εξακολουθούν να έχουν υπό τον έλεγχό τους ένα χωριό στα βόρεια της Παλμύρας.

Ο Μααμούν Αμπντουλκαρίμ, ο επικεφαλής της υπηρεσίας αρχαιοτήτων της συριακής κυβέρνησης, δήλωσε στο Ρόιτερς ότι ο στρατός επανέκτησε τον έλεγχο ολόκληρης της πόλης και ότι τα αρχαία ερείπια στα νοτιοδυτικά της Παλμύρας είναι άθικτα.

Η κρατική συριακή τηλεόραση, επικαλούμενη στρατιωτική πηγή, μετέδωσε ότι ο στρατός σκότωσε δεκάδες τζιχαντιστές του ΙΚ στα ανατολικά της Παλμύρας και “καταδιώκει τους εναπομείναντες (μαχητές) στην περιοχή που υποχωρούν με διαφορετική κατεύθυνση”.

Ο αρχαιολογικός χώρος της Παλμύρας, μίας από τις σημαντικότερες πολιτισμικές κοιτίδες του αρχαίου κόσμου, βρίσκεται στο νοτιο-δυτικό τμήμα της πόλης.

Οι δυνάμεις του Ισλαμικού Κράτους ξεκίνησαν την επίθεση κατά της Παλμύρας την Τετάρτη και προωθήθηκαν προς τον αρχαιολογικό χώρο την Πέμπτη και την Παρασκευή. Οι τζιχαντιστές εκτέλεσαν τουλάχιστον 49 πολίτες κατά τη διάρκεια αυτής της επίθεσης, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο.

Η Παλμύρα είναι στρατηγικής σημασίας για το Ισλαμικό Κράτος, καθώς ανοίγει τον δρόμο προς την μεγάλη συριακή έρημο που συνορεύει με την επαρχία Αλ-Ανμπαρ, του Ιράκ, το μεγαλύτερο μέρος της οποίας ελέγχεται από την τζιχαντιστική οργάνωση.

Πηγή: Reuters