Τα χρονικά περιθώρια που έχει στη διάθεσή της η Ελλάδα στενεύουν επικίνδυνα και η ανάγκη να υπάρξει μία -έστω και ενδιάμεση- συμφωνία είναι πλέον κάτι περισσότερο από επιτακτική, υπογραμμίζει σε έκθεσή της η JPMorgan.

Ο επενδυτικός οίκος υποστηρίζει ότι το βασικό του σενάριο παραμένει πως θα υπάρξει συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και δανειστών και ότι ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα κατορθώσει να «περάσει» τη συμφωνία ακόμη και εάν αντιμετωπίσει προβλήματα, κυρίως, με την Αριστερή Πλατφόρμα.

Ωστόσο, όπως αναφέρεται στην έκθεση του οίκου, η πίεση προς τις ελληνικές Αρχές αυξάνεται συνεχώς, ενώ το πρόβλημα της έλλειψης ρευστότητας είναι πλέον αισθητό τόσο στα κρατικά ταμεία όσο και στο τραπεζικό σύστημα.

Ως εκ τούτου έστω και μία ενδιάμεση συμφωνία κρίνεται απόλυτα απαραίτητη, αν και υπάρχουν ορισμένες αμφιβολίες για το κατά πόσον ο κ. Τσίπρας θα κατορθώσει να πείσει την Αριστερή Πλατφόρμα να τη στηρίξει.

Ταυτόχρονα ακόμη και εάν η συμφωνία «περάσει» χωρίς προβλήματα, είναι πλέον φανερό ότι η κυβέρνηση δεν διαθέτει τον απαραίτητο χρόνο προκειμένου να νομοθετήσει αυτά που είναι απαραίτητα και επομένως να επιτύχει εκταμίευση των απαραίτητων κεφαλαίων, ούτως ώστε να πληρωθούν οι πιστωτές της χώρας, αλλά και οι μισθοί και οι συντάξεις στα τέλη Μαΐου.

Επίσης, εξακολουθεί να υπάρχει κίνδυνος οι ελληνικές τράπεζες να ξεμείνουν από εγγυήσεις (collaterals) που θα τους επέτρεπαν να δανειστούν από την ΕΚΤ. Εάν συμβεί κάτι τέτοιο, η επιβολή περιορισμών στη διακίνηση κεφαλαίων θα καταστεί απόλυτα απαραίτητη, ακόμη κι εάν η Ελλάδα δεν χρεοκοπήσει.

Αναφορικά με τις τελευταίες εξελίξεις, οι αναλυτές του οίκου σημειώνουν ότι υπάρχει σχεδόν αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις των τεχνικών κλιμακίων, αν και υπάρχει σύγκλιση σε κάποια ζητήματα.

Πηγή: Ημερησία