Δε θα ψηφίσουν οι Ευρωπαίοι πολίτες που ζουν στη Βρετανία στο δημοψήφισμα για την παραμονή της χώρας στην Ε.Ε. Την ίδια στιγμή, ο Κάμερον σχεδιάζει περιοδεία για την προώθηση μεταρρυθμίσεων στην Ένωση.

Σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση του Λονδίνου, το νομοσχέδιο για τη διενέργεια δημοψηφίσματος για την παραμονή ή όχι της Μ. Βρετανίας στην Ε.Ε. θα έρθει την Πέμπτη στο βρετανικό κοινοβούλιο. Οι κανόνες για τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος θα είναι οι ίδιοι με αυτούς που διέπουν τις βρετανικές κοινοβουλευτικές εκλογές, γράφει σήμερα η εφημερίδα Die Welt.

Σύμφωνα με τους κανόνες αυτούς δεν επιτρέπεται πολίτες της Ε.Ε. που ζουν στη Μ. Βρετανία να συμμετέχουν. Πρόκεται για περίπου 2,8 εκ. ανθρώπους, πολίτες της Ε.Ε. που κατά τα άλλα δικαιούνται να ψηφίζουν στις Ευρωεκλογές, αλλά όχι στις βουλευτικές. Στο δημοψήφισμα θα επιτρέπεται πάντως να ψηφίσουν οι πολίτες της κοινοπολιτείας, αφού πρώτα εγγραφούν για αυτό. Σε αυτήν την κατηγορία ανήκουν και μετανάστες από την Κύπρο ή τη Μάλτα, ή ακόμα και κάτοικοι του Γιβραλτάρ, μέρους της ιβηρικής χερσονήσου που ανήκει στη Βρετανία.

Ο Ντ. Κάμερον σχεδιάζει μία περιοδεία στην Ε.Ε. για να προωθήσει τις ιδέες του για μεταρρυθμίσεις. Έχει επίσης δηλώσει ότι θα υποστηρίξει την παραμονή της Βρετανίας στην Ε.Ε. αν η Ένωση αποδεχτεί αρκετές από τις επιθυμητές μεταρρυθμίσεις. Το ποιες ακριβώς μεταρρυθμίσεις θα ζητήσει ο Κάμερον δεν είναι ακόμη τελείως ξεκάθαρο. Σταθμοί της περιοδείας του θα είναι, σύμφωνα με το δημοσίευμα, η Δανία, η Ολλανδία, η Γαλλία, η Πολωνία και η Γερμανία.

Το κόμμα των εργατικών, το οποίο υπέστησε δεινή ήττα στις πρόσφατες βρετανικές εκλογές, δήλωσε την Κυριακή, ότι και αυτό θα υποστηρίξει πλέον το δημοψήφισμα, παραμένοντας όμως στη γραμμή του υπέρ της παραμονής στην Ε.Ε.

Πηγή: Euro2day