Πτώση του δικομματισμού και άνοδο των νεοσύστατων Podemos και Ciudadanos έδειξαν οι κρίσιμες κάλπες που στήθηκαν χθες σε 13 περιφέρειες και περισσότερους από 8.000 δήμους της Ισπανίας.

Οι περιφερειακές και δημοτικές εκλογές μετέβαλαν το πολιτικό σκηνικό στη χώρα, εν όψει των βουλευτικών εκλογών, στερώντας από τους Σοσιαλιστές (PSE) και το κυβερνών Λαϊκό Κόμμα (PP) παραδοσιακά προπύργιά τους.

Μια τέτοια μεγάλη ανατροπή είναι πιθανό να συμβεί στην πρωτεύουσα Μαδρίτη, η οποία έπειτα από 25 χρόνια κεντροδεξιάς κυριαρχίας ενδέχεται να περάσει στην υποψήφια που υποστηρίζεται από το Podemos και άλλες αριστερές οργανώσεις. Με καταμετρημένο το 85% των ψήφων, η 71χρονη πρώην δικαστικός Μανουέλα Καρμένα εμφανιζόταν να βρίσκεται μία έδρα πίσω από την «Ισπανίδα Μάργκαρετ Θάτσερ», τη συντηρητική Εσπεράντσα Αγουίρε (20 έναντι 21).

Ωστόσο, δεδομένου ότι τρίτη δύναμη στη Μαδρίτη είναι οι Σοσιαλιστές (με 9 έδρες), οι αριστερές δυνάμεις (Podemos ? Σοσιαλιστές) έχουν την απόλυτη πλειοψηφία και μια τέτοια συνεργασία θα δώσει τη δημαρχία στην Καρμένα. Παρότι η Αγουίρε, η πρώτη γυναίκα πρόεδρος της περιφέρειας της Ισπανίας (2001- 2012), διατηρούσε μεγάλο προβάδισμα έναντι της Καρμένα σε όλη τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, η τελευταία με τη ρητορική της κατά της διαφθοράς κατάφερε τις τελευταίες εβδομάδες να ψαλιδίσει τη διαφορά.

Και στη Βαρκελώνη φαίνεται ότι τη δημαρχία θα αναλάβει η υποψήφια του Podemos, η 41χρονη ακτιβίστρια Αντα Κολάου. Με καταμετρημένο το 95% των ψήφων, τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η Κολάου είχε μικρό προβάδισμα 11 έναντι 10 εδρών του απερχόμενου δημάρχου, του συντηρητικού εθνικιστή Ξαβιέ Τρίας του τοπικού CiU και αναμένεται να γίνει η πρώτη γυναίκα δήμαρχος της πόλης (και αυτή θα πρέπει να συνεργαστεί με τους Σοσιαλιστές). Μία εκ των ιδρυτών της Πλατφόρμας Πληγέντων από Εξώσεις που έχει περάσει τα τελευταία έξι χρόνια προσπαθώντας να απαλύνει τα τραύματα που προκάλεσε η οικονομική κρίση στην κοινωνία, η Κολάου υποσχέθηκε να αντιμετωπίσει την «επείγουσα κοινωνική κρίση».

Στην πρωτεύουσα της Καταλονίας οι άνεργοι φτάνουν τις 107.000 και το ένα τρίτο των κατοίκων της βρίσκεται στα όρια της φτώχειας. Στα μέτρα που υπόσχεται ότι θα λάβει περιλαμβάνονται η μετατροπή των άδειων διαμερισμάτων σε κοινωνικές κατοικίες, η εισαγωγή ελάχιστου εισοδήματος 600 ευρώ για τις φτωχές οικογένειες και η μείωση των τιμών νερού, φυσικού αερίου και ηλεκτρικού ρεύματος. Το αποτέλεσμα της Βαρκελώνης ουσιαστικά συνιστά ήττα για τα κόμματα που υποστηρίζουν την ανεξαρτησία της Καταλονίας.

Το ενδιαφέρον ήταν στραμμένο στις δύο αυτές πόλεις, όπου το αποτέλεσμα δείχνει μια τάση εν όψει των καθοριστικών βουλευτικών εκλογών που θα διενεργηθούν στο τέλος του χρόνου στην Ισπανία ? δείχνει ότι μετά έξι χρόνια κρίσης πολλοί Ισπανοί είναι διατεθειμένοι να εγκαταλείψουν τα παραδοσιακά κόμματα για το αριστερό Podemos και το κεντροδεξιό Ciudadanos, που ιδρύθηκαν μόλις πέρυσι και υπόσχονται περισσότερη διαφάνεια στην πολιτική και ανατροπή του δικομματικού συστήματος.

Πρωτιά με απώλειες
Μολονότι το Λαϊκό Κόμμα του πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι κέρδισε τις 11 από τις 13 αυτόνομες περιφέρειες, όπου γίνονταν εκλογές, έχασε σχεδόν σε όλες την απόλυτη πλειοψηφία που είχε (οι περιφέρειες της Μαδρίτης και της Βαλένθια θεωρούνταν ισχυρά προπύργιά του) και τα χθεσινά αποτελέσματα θα αναγκάσουν τα κόμματα να προχωρήσουν μετά από δεκαετίες σε κυβερνητικές συνεργασίες, το PP με το Ciudadanos και το PSOE με το Podemos.

Οι Σοσιαλιστές, από την πλευρά τους, απέσπασαν τις δύο περιφέρειες που διεκδικούσαν, της Εξτρεμαδούρα και της Αστούριας. Οι χθεσινές κάλπες ανανέωσαν τα 13 από τα 17 περιφερειακά Κοινοβούλια (στην Ισπανία οι εξουσίες των επαρχιών είναι πολύ μεγάλες κυρίως σε ό,τι αφορά την Παιδεία και την Υγεία), αλλά και το σύνολο των δημάρχων (8.122) στην ισπανική επικράτεια.

Εκτιμώντας τις ψήφους των δημοτικών εκλογών σε πανεθνικό επίπεδο, με καταμετρημένο το 40%, οι δυνάμεις των κομμάτων διαμορφώθηκαν ως εξής: το Λαϊκό Κόμμα τερμάτισε πρώτο με 26,2%, ακολουθούν οι Σοσιαλιστές με 25,4% και στην τρίτη και την τέταρτη θέση οι δύο ανερχόμενες δυνάμεις της ισπανικής πολιτικής σκηνής, το Podemos με 10% και το Ciudadanos με 7%. Η Ενωμένη Αριστερά απέσπασε 5%, ενώ τα εθνικιστικά και περιφερειακά κόμματα της Ισπανίας συγκέντρωσαν στο σύνολό τους 15%.

Πηγή: Το Έθνος – ΕΡΗ ΠΑΝΣΕΛΗΝΑ