ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΗΣ ΑΠΟΜΑΓΝΗΤΟΦΩΝΗΣΗΣ ΤΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Απαντώντας σε ερώτηση του συναδέλφου   δημοσιογράφου Α. Στεφανόπουλου για το Greekamericannewsagency  στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών αναφορικά με την επικοινωνία του Έλληνα Πρωθυπουργού με τον Ομοσπονδιακό Υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ ο κ. Γ. Σακελαρίδης  ανέφερε ότι ήταν 

 

“Εποικοδομητική, σε πολύ καλό κλίμα και σε ένα αμοιβαίο πνεύμα ότι πρέπει να υπάρχει συμφωνία σε σύντομο χρονικό διάστημα”, χαρακτήρισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας την Παρασκευή με τον υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ Τζακ Λιου. Επί λέξη μεταξύ υπουργού και δημοσιογράφου διεμήφθει ο εξής διάλογος:

ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟΣ:Μπορείτε να μας κάνετε μια επίσημη ενημέρωση για το κλίμα που βρήκε ο Πρωθυπουργός στο τηλεφώνημά του με τον υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ; Διότι δεν έχουμε επίσημη ενημέρωση, έχουμε μόνο κάποιες διαρροές.

 ΣΑΚΕΛΛΑΡΙΔΗΣ: Ο Πρωθυπουργός, όπως  έχω πει και άλλες φορές, προβαίνει συχνά σε επαφές με διεθνείς παράγοντες, είτε  με ομολόγους του αρχηγούς κρατών, είτε και με τον υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ, που με ρωτάτε. Και επιλέγουμε, από τη δική μας πλευρά ως κυβέρνηση, να μην δίνουμε στη δημοσιότητα αυτού του τύπου τις επαφές. Αυτό δεν γίνεται γιατί θέλουμε να κρύψουμε κάτι, ούτε επειδή πιστεύουμε ότι δεν μας συμφέρει επικοινωνιακά. Αυτό γίνεται στο πλαίσιο του σεβασμού των διπλωματικών σχέσεων και των επαφών που κάνει ο Πρωθυπουργός. Σε κάθε περίπτωση ήταν μια εποικοδομητική συζήτηση σε πολύ καλό κλίμα και αμοιβαίο πνεύμα ότι πρέπει να υπάρχει συμφωνία σε ένα σύντομο χρονικό διάστημα. 

 

ειδικότερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε γενικότερα ότι ο πρωθυπουργός προβαίνει συχνά σε επαφές με ομολόγους του, αρχηγούς κρατών, διεθνείς παράγοντες, και ότι η κυβέρνηση επιλέγει από την πλευρά της να μη δίνει στη δημοσιότητα αυτού του είδους τις επαφές. Τόνισε ότι αυτό δεν γίνεται επειδή θέλει να κρύψει κάτι, αλλά στο πλαίσιο των διπλωματικών σχέσεων.

Ανυπόστατα χαρακτήρισε επίσης ο κ. Σακελλαρίδης τα σενάρια περί ελέγχου στις κινήσεις κεφαλαίων από τις τράπεζες και υπογράμμισε ότι «δεν υπάρχει τέτοια πιθανότητα».

Ο κ. Σακελλαρίδης ανέφερε ακόμη ότι κυβέρνηση είναι αισιόδοξη πως θα επιτευχθεί συμφωνία με τους εταίρους, ωστόσο πρόσθεσε ότι ο πρωθυπουργός «δεν θα την αποδεχθεί, αν δεν κινείται στα πλαίσια της λαϊκής εντολής».
Είπε ακόμη ότι υπάρχει σύγκλιση και στο θέμα του πρωτογενούς πλεονάσματος, παραμένουν όμως ανοιχτά τα ζητήματα του ΦΠΑ, του ασφαλιστικού, των δημοσιονομικών και τα εργασιακά.

Σε ερώτηση για το αν η κυβέρνηση θα μπορέσει να πληρώσει μισθούς και την επόμενη δόση του ΔΝΤ, ο κ. Σακελλαρίδης είπε πως «δεν τίθεται τέτοιο θέμα», ενώ για την δόση του ΔΝΤ ανέφερε ότι η κυβέρνηση έχει ευθύνη να πληρώνονται και οι υπόλοιπες υποχρεώσεις της χώρας.

Αθήνα, 25 Μαΐου 2015

 

 

 

 

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΓΑΒΡΙΗΛ ΣΑΚΕΛΛΑΡΙΔΗ

 

 

 

 

Καλημέρα σε όλες και σε όλους.

 

Εισαγωγικά, θα ήθελα να σας κάνω δύο ανακοινώσεις:

 

-Οι διαπραγματεύσεις στις Βρυξέλλες σταμάτησαν χθες το βράδυ, με σκοπό να ξεκινήσουν αύριο το πρωί. Αυτή τη στιγμή γίνονται διαβουλεύσεις στο επίπεδο της κυβέρνησης, αλλά και των θεσμών, έτσι ώστε αύριο να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις στις Βρυξέλλες.

 

-Σήμερα, στις 5 το απόγευμα, στο Μέγαρο Μαξίμου, θα γίνει συνεδρίαση της Ομάδας Πολιτικής Διαπραγμάτευσης.

 

Είμαι στη διάθεσή σας για τις ερωτήσεις σας.

 

ΤΣΑΚΙΡΗΣ: Ήθελα να σας ρωτήσω, αν ξέρετε κάτι παραπάνω, από τη δήλωση που έκανε σήμερα ο Πάνος Καμμένος στον ΑΝΤ1, ότι η συμφωνία είναι θέμα ωρών. Εκτιμάτε και εσείς ότι είναι θέμα ωρών; Υπάρχει αισιοδοξία ότι μπορεί αυτή την εβδομάδα να υπάρξει συμφωνία; Και αν υπάρχει αυτή η αισιοδοξία, γιατί κυβερνητικά στελέχη, το ένα μετά το άλλο, δηλώνουν επίσημα ότι δεν πρόκειται να πληρώσουμε τη δόση στις 5 Ιουνίου;

 

ΣΑΚΕΛΛΑΡΙΔΗΣ: Δεν ξέρω αν είναι θέμα ωρών. Σίγουρα είναι θέμα σύντομου χρονικού διαστήματος. Αυτός είναι ο σκοπός της κυβέρνησης, αυτός είναι ο στόχος τον οποίο έχουμε θέσει και σας τον έχω πει και εγώ, εδώ, από αυτό το βήμα: Μέχρι το τέλος Μαΐου – αρχές Ιουνίου, να μπορέσουμε να είμαστε σε θέση να έχουμε μια  αμοιβαία επωφελή συμφωνία.

Όσο για την ερώτησή σας για τις δηλώσεις «να μην πληρώσουμε»: Αυτό που έχουμε πει πολλές φορές, πάλι απ` αυτό το βήμα, είναι ότι αυτή η κυβέρνηση έχει την ευθύνη να αποπληρώνει τις υποχρεώσεις της τόσο στην Ελλάδα-δηλαδή τις εσωτερικές υποχρεώσεις της- όσο και στο εξωτερικό. Τα προβλήματα ρευστότητας είναι γνωστά. Εμείς θέλουμε να είμαστε συνεπείς στις υποχρεώσεις μας. Γι` αυτό ακριβώς επιδιώκουμε να υπάρχει και άμεσα αυτή η συμφωνία, η οποία θα μπορέσει να δώσει και μια ανάσα ρευστότητας στην ελληνική οικονομία.

 

ΣΤΡΑΤΑΚΗΣ: Σε σχέση με αυτό που είπατε μόλις τώρα, κύριε Εκπρόσωπε, δεν σκεφτόσαστε δηλαδή, καν, να αξιοποιήσετε την πρόταση της κυρίας Κωνσταντοπούλου για αναβολή των πληρωμών, αν δεν ολοκληρώσει το έργο της η Επιτροπή Λογιστικού Ελέγχου; Και σε συνάρτηση με το ερώτημα του συναδέλφου, όταν η κυβέρνηση λέει – ο κ. Τσίπρας χθες, στην Κεντρική Επιτροπή- ότι δεν θα υπογράψει ή δεν θα φέρει μνημονιακή συμφωνία, ως προς τι; Ως προς το e-mailΧαρδούβελη; Υπάρχει, δηλαδή, κάποιο μνημονιόμετρο;

 

ΣΑΚΕΛΛΑΡΙΔΗΣ: Για το «ως προς τι»: Το τι χαρακτηρίζει μια μνημονιακή ή μια μη μνημονιακή συμφωνία, είναι η ουσία, είναι το περιεχόμενο των μέτρων και των μεταρρυθμίσεων που περιλαμβάνει μια τέτοια συμφωνία. Μια συμφωνία λιτότητας, μια συμφωνία η οποία μειώνει μισθούς και συντάξεις, μια συμφωνία η οποία φαλκιδεύει όλες τις προοπτικές ανάπτυξης και κοινωνικής συνοχής για την οικονομία, αλλά και την κοινωνία, δηλαδή συμφωνίες σαν αυτές που υπογράφηκαν από τις προηγούμενες κυβερνήσεις και εφαρμόστηκαν ως προγράμματα πολιτικής από αυτές, εντάσσονται στο μνημονιακό πλαίσιο. Όταν ο Πρωθυπουργός λέει ότι δεν πρόκειται να εφαρμόσουμε μια μνημονιακή συμφωνία, βρίσκεται προφανώς στον αντίποδα τέτοιων χαρακτηριστικών που είχαν οι προηγούμενες συμφωνίες.

Σχετικά με το πρώτο ερώτημά σας, ισχύει αυτό που είπα και πριν: η ελληνική κυβέρνηση, αυτή τη στιγμή, δεν εξετάζει τέτοιου τύπου ενδεχόμενα. Όχι επειδή δεν θεωρεί ότι υπάρχουν ζητήματα και με τη βιωσιμότητα του χρέους, αλλά επειδή θέτει όλα αυτά τα ζητήματα συντεταγμένα και χρησιμοποιεί όλα τα διαπραγματευτικά της όπλα, όπως οφείλει να κάνει κάθε κυβέρνηση.

 

ΜΑΝΗ: Συμπληρωματικά επ` αυτού: Επειδή δεν είναι μία η δόση του Ιουνίου, είναι πέντε και ανέρχονται όλες μαζί περίπου στο 1,5 δις ευρώ, εξετάζει η κυβέρνηση το ενδεχόμενο να πακεταριστούν σε μια, κάποια στιγμή;

 

ΣΑΚΕΛΛΑΡΙΔΗΣ: Διάβασα και εγώ, σήμερα, αυτά τα δημοσιεύματα. Δεν υπάρχει κάποιο τέτοιο ενδεχόμενο, δεν έχουμε εξετάσει κανένα τέτοιο ενδεχόμενο. Και δεν έχει τεθεί και στην ελληνική κυβέρνηση κάποιο τέτοιο ενδεχόμενο.

 

ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗΣ: Κυκλοφορούν από το πρωί, με αφορμή κάποιες δηλώσεις αν δεν κάνω λάθος, σενάρια ότι αν δεν υπάρξει σύντομα συμφωνία –και μάλιστα μέσα στην εβδομάδα- μπορεί να υπάρξουν κινήσεις, όπως capitalcontrolκαι άλλα τέτοια. Θα ήθελα ένα σχόλιο επ` αυτού και τι μπορεί να σημαίνει η μη ύπαρξη της συμφωνίας το αμέσως επόμενο διάστημα.

 

ΣΑΚΕΛΛΑΡΙΔΗΣ: Αναφέρεστε, αν δεν κάνω λάθος, σε κάτι που δήλωσε το πρωί η κυρία Μπακογιάννη.

 

ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗ: Ακριβώς.

 

ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΥ: Συγνώμη, επ` αυτού: Δεν το δήλωσε μόνο η κυρία Μπακογιάννη. Το δήλωσε και το στέλεχος, ο αντιπρόεδρος της Βουλής, ο κ. Μητρόπουλος, στα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» μιλώντας σήμερα το πρωί, λέγοντας ότι «φοβάμαι ότι θα υπάρξουν ραγδαίες εξελίξεις», γιατί δεν βλέπει η συμφωνία να περνάει από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ. Μια απάντηση σε όλα μαζί;

 

ΣΑΚΕΛΛΑΡΙΔΗΣ: Μια απάντηση σε όλα αυτά που είπατε: Πρώτα απ` όλα, σχετικά με αυτά που δήλωσε η κυρία Μπακογιάννη. Τέτοια σενάρια είναι εντελώς ανυπόστατα, είναι σενάρια κακόβουλα και χρησιμοποιούνται με έναν τρόπο καθόλου μα καθόλου υπεύθυνο. Πιθανότητα να έχουμε capitalcontrolsή οποιαδήποτε άλλη εξέλιξη στο τραπεζικό σύστημα, να σας το πω πολύ απλά: Δεν υπάρχει. Και αυτό το δηλώνει και η ελληνική κυβέρνηση, αλλά αυτό θα σας το δηλώσουν και οι υπεύθυνοι και οι επικεφαλής των θεσμών. Επομένως, καλό είναι, όποιος κάνει τέτοιου τύπου δηλώσεις να αναλαμβάνει τις ευθύνες του. Έχουν ακουστεί πολλές φορές –και προεκλογικά θα σας υπενθυμίσω- τέτοιου τύπου καταστροφολογικά σενάρια, τα οποία χρησιμοποιήθηκαν -όπως και χρησιμοποιούνται- απλά και μόνο για λόγους πολιτικής πίεσης προς την κυβέρνηση.

Όσον αφορά το άλλο ερώτημα που μου τέθηκε, αυτό που έχω να σας πω, στην ουσία ήταν και η πρώτη μου απάντηση. Εμείς πιστεύουμε και είμαστε αισιόδοξοι ότι η συμφωνία και θα επιτευχθεί, αλλά να είστε σίγουροι ότι –και αυτό θέλω να το ξεκαθαρίσουμε- μια τέτοια συμφωνία για να φθάσει στην Κοινοβουλευτική Ομάδα, θα πρέπει να έχει περάσει πρώτα απ` όλα απ` τον Πρωθυπουργό. Και ο Πρωθυπουργός, όπως και το Υπουργικό Συμβούλιο, δεν θα δεχθούν μια τέτοια συμφωνία που να μην έχει αυτά τα χαρακτηριστικά της έντιμης συμφωνίας, τα οποία ορίζονται και στο πλαίσιο της λαϊκής εντολής που έχουμε λάβει.

 

ΑΝΤΩΝΙΟΥ: Κύριε Εκπρόσωπε, ήθελα να μας πείτε, να μας περιγράψετε –δεδομένου ότι διεκόπησαν χθες, όπως είπατε, οι διαπραγματεύσεις στο BrusselsGroup- ποια είναι τα σημεία εκείνα στα οποία έχουμε «κολλήσει», και τα οποία προφανώς θα συζητηθούν το απόγευμα στη συνεδρίαση της ομάδας διαπραγμάτευσης, στο Μαξίμου.

 

ΣΑΚΕΛΛΑΡΙΔΗΣ: Είναι κάποια ζητήματα τα οποία είναι ανοιχτά. Είναι το ζήτημα του ΦΠΑ, είναι το Ασφαλιστικό, είναι το ζήτημα των δημοσιονομικών, δηλαδή του πρωτογενούς πλεονάσματος και είναι και το ζήτημα που μπαίνει για τα εργασιακά. Αυτά είναι τα ζητήματα για τα οποία γίνεται η συζήτηση, όπως  σας έχω πει και άλλες φορές από αυτό εδώ το βήμα.

 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, πότε η κυβέρνηση θα ζητήσει έκτακτη συνεδρίαση του Eurogroup;

 

ΣΑΚΕΛΛΑΡΙΔΗΣ: Η κυβέρνηση θα ζητήσει έκτακτη συνεδρίαση του Eurogroup, σε συνεργασία πάντοτε και με τους θεσμούς, όταν προκύψουν  μέσα απ` αυτές τις διαπραγματεύσεις οι ώριμες συνθήκες, έτσι ώστε αυτό να λάβει χώρα. Και αυτό συναρτάται και με την πρώτη απάντηση που έδωσα, ότι εμείς ευελπιστούμε πως αυτό θα γίνει σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα.

 

ΑΛΕΙΦΕΡΟΠΟΥΛΟΣ: Ήθελα να σας ρωτήσω, εάν το κείμενο αποφάσεων της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος είναι δεσμευτικό στο σύνολό του, ως προς τη διαπραγμάτευση,  την κυβέρνηση  και τον ίδιο τον Πρωθυπουργό. Και θέλω, επίσης, να σας ρωτήσω, αν τελικά η κυβέρνηση επιμένει σε μια ενιαία συμφωνία η οποία περιλαμβάνει και το χρέος και το αναπτυξιακό πακέτο και αν είναι διατεθειμένη να το σπάσει σε χρονικά διαστήματα.

 

ΣΑΚΕΛΛΑΡΙΔΗΣ: Δεσμευτικές προφανώς και είναι οι αποφάσεις στο σύνολό τους.

 

ΑΛΕΙΦΕΡΟΠΟΥΛΟΣ:Αν μου επιτρέπετε, δεσμευτικές και για την Κοινοβουλευτική Ομάδα;

 

ΣΑΚΕΛΛΑΡΙΔΗΣ: Το θέμα της δέσμευσης είναι  πολιτικό ζήτημα. Είναι πολιτική η δέσμευση του καθενός να παίρνει τις αποφάσεις του σε προσωπικό επίπεδο, με βάση τις αποφάσεις των συλλογικών οργάνων. Όπως σας είπα και πριν, η συμφωνία η οποία θα φθάσει στη Βουλή, αλλά, αν χρειαστεί και στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ -παρόλο που δεν είμαι εγώ αυτός που θα σας μιλήσει για τον ΣΥΡΙΖΑ, θα απευθυνθείτε στην εκπρόσωπο Τύπου του κόμματος – θα έχει όλα αυτά τα χαρακτηριστικά, έτσι ώστε να μην υπάρχει κάποιο θέμα σε σχέση με την ψήφιση ή τη μη ψήφιση.

Σε ό,τι αφορά την άλλη ερώτησή σας:  Ναι, συζητάμε για μια ενιαία συμφωνία όπου θα μπουν όλα αυτά τα θέματα τα οποία έχει αναγγείλει ο Πρωθυπουργός στο Συνέδριο του Economist, αλλά και στη Γενική Συνέλευση του ΣΕΒ. Θέλουμε μια συμφωνία που να δίνει πραγματικές λύσεις και ανάσες στην ελληνική οικονομία και στην ελληνική κοινωνία. Δηλαδή, το χρηματοδοτικό  ζήτημα, το ζήτημα των χαμηλών πρωτογενών πλεονασμάτων, το ζήτημα της μη περικοπής σε μισθούς και συντάξεις και αυτό του επενδυτικού πακέτου, είναι ζητήματα τα οποία θέλουμε να υπάρχουν σε αυτή τη συμφωνία.

 

ΒΙΤΑΛΗΣ:  Χρονικά θα είναι μαζί και τα δυο;

ΣΑΚΕΛΛΑΡΙΔΗΣ: Η εφαρμογή του καθενός απ’ όλα αυτά, προφανώς δεν μπορεί να γίνει αυτόματα. Εμείς, μιλάμε για μια συμφωνία όμως, στην οποία θα συμπεριλαμβάνονται όλα αυτά. Γιατί, ακόμα και αν πούμε τώρα για ένα επενδυτικό πακέτο, δεν σημαίνει ότι πατάμε ξαφνικά ένα κουμπάκι και αυτό  ξεκινάει να εφαρμόζεται από την επόμενη ημέρα της συμφωνίας. Οπότε, εκ των πραγμάτων, θα χρειαστεί  χρόνος.

ΝΤΑΛΙΑΝΗ: Δεδομένου των δηλώσεων και του κ. Βούτση αλλά και πολλών στελεχών στην Κεντρική Επιτροπή ότι δεν θα καταβληθεί η δόση στις 5 Ιουνίου, αλλά θα καταβληθούν οι μισθοί και οι συντάξεις. Θέλω να ρωτήσω η δόση, αν θυμάμαι καλά είναι 300 εκ. ευρώ περίπου στο ΔΝΤ, που πρέπει να πληρώσουμε 5 Ιουνίου. Αν υπάρχουν αυτά τα χρήματα και αν υπάρχουν τα χρήματα για μισθούς και συντάξεις τέλος Μαΐου.

 ΣΑΚΕΛΛΑΡΙΔΗΣ: Για μισθούς και συντάξεις δεν τίθεται κανένα ζήτημα, για το τέλος Μαΐου, όπως είπατε. Σε σχέση με το ζήτημα της 5ης Ιουνίου, ισχύει η απάντηση που έδωσα και πριν: Από την πλευρά της κυβέρνησης  υπάρχει η ευθύνη να αποπληρώνονται και οι μισθοί και οι συντάξεις και όλες οι υποχρεώσεις. Στο πλαίσιο αυτό κινούμαστε, έτσι ώστε να ανταποκρινόμαστε σε αυτού του τύπου τις υποχρεώσεις της χώρας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, είδαμε το τελευταίο διάστημα, ιδίως μετά τη Σύνοδο στη Ρίγα και τις συναντήσεις που είχε ο Πρωθυπουργός να υπάρχουν διάφορες διαρροές, σχόλια από κύκλους της γερμανικής ηγεσίας αναφορικά με το ρόλο του Ζαν Κλωντ Γιουνκέρ, του επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, και το πώς εκείνος εμπλέκεται στην διαπραγμάτευση- αν έχει λόγο και αν πρέπει να εκφέρει και άποψη. Θα ήθελα ένα σχόλιο επ’ αυτών.

ΣΑΚΕΛΛΑΡΙΔΗΣ: Εγώ δε μπορώ να πιστέψω ότι έχουν γίνει τέτοιου τύπου σχόλια, από τη στιγμή που όλοι γνωρίζουν και όλοι αναγνωρίζουν ότι η διαπραγμάτευση γίνεται τόσο στο πλαίσιο του Eurogroup, όσο και στο πλαίσιο των τριών θεσμών. Όπως γνωρίζουμε όλοι, ένας από τους τρεις θεσμούς είναι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η άποψη της οποίας έχει τον ίδιο λόγο και την ίδια βαρύνουσα σημασία και σε σχέση με τους άλλους θεσμούς αλλά και σε σχέση με όλους αυτούς οι οποίοι εμπλέκονται σε αυτή τη διαδικασία.

ΚΑΤΣΙΓΙΑΝΝΗΣ: Επειδή έχουμε μπερδευτεί τα τελευταία 24ωρα, σε σχέση με κάποιες δηλώσεις του κ. Βαρουφάκη. Έχει δώσει κάποια εντολή ο Πρωθυπουργός στον  «τσάρο» της ελληνικής οικονομίας να ηχογραφεί τις συνεδριάσεις στο Eurogroup;

ΣΑΚΕΛΛΑΡΙΔΗΣ: Όχι, δεν υπάρχει τέτοια εντολή. Ο κ. Βαρουφάκης, όπως έχει επανειλημμένα δηλώσει, σέβεται απολύτως την εμπιστευτικότητα και τη μυστικότητα των συνεδριάσεων οι οποίες λαμβάνουν χώρα.

ΣΑΒΒΟΠΟΥΛΟΥ:  Μας μιλήσατε, λίγο πριν, για τα ανοιχτά θέματα τα οποία όπως είπατε είναι το ασφαλιστικό, είναι τα εργασιακά. Θέματα τα οποία για σας αποτελούν κόκκινες γραμμές. Και απ’ ότι έχουμε καταλάβει, τουλάχιστον, τους τελευταίους μήνες αποτελούν και για τους θεσμούς κόκκινες γραμμές. Τι σας κάνει να αισιοδοξείτε ότι δεν έχει κλείσει η συμφωνία εδώ και τέσσερις μήνες και θα κλείσει μέσα σε τρεις –τέσσερις – πέντε ημέρες;

ΣΑΚΕΛΛΑΡΙΔΗΣ: Πιστεύουμε ότι οι συνθήκες, όσο περνάει ο καιρός, και με βάση τη δουλειά που γίνεται στις διαπραγματεύσεις σε τεχνικό επίπεδο, έχουν οδηγήσει σε μια ωρίμανση των καταστάσεων,  έτσι ώστε να επέλθει η συμφωνία στο χρονικό διάστημα, το οποίο προείπα.

ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ: Θα ήθελα να  μου πείτε για την επόμενη μέρα της συμφωνίας κ. Εκπρόσωπε. Σε ποιό ύψος εκτιμά η κυβέρνηση το χρηματοδοτικό κενό, διότι ακούμε πολλά νούμερα από το εξωτερικό. Και δεύτερον, εάν έχετε βρει μια εναλλακτική πηγή χρηματοδότησης αυτού του κενού με επιτόκιο χαμηλότερο από το 0,8% που μας δανείζουν τα κράτη;

ΣΑΚΕΛΛΑΡΙΔΗΣ: Αυτό είναι ένα θέμα συζήτησης που τίθεται εκ των πραγμάτων όπως έχουμε πει και άλλες φορές εδώ, επειδή υπάρχει ένα χρηματοδοτικό κενό, το οποίο δεν μπορούμε να προσποιηθούμε ότι δεν υπάρχει. Αυτού του τύπου τα τεχνικά ζητήματα (και σε σχέση με το επιτόκιο, αλλά και σε σχέση με τις πηγές χρηματοδότησης) απασχολούν και θα απασχολήσουν την διαπραγμάτευση σε όλα τα επίπεδα, ανάμεσα στην Ελλάδα, τους εταίρους και τους θεσμούς.

ΓΑΛΙΑΤΣΑΚΟΣ: Μιλώντας ο Πρωθυπουργός, χθες, στην Κεντρική Επιτροπή είπε – και το χαρακτήρισε μάλιστα ως μια κατάκτηση της κυβέρνησης στη διαπραγμάτευση-  ότι το βασικό σενάριο που έχει συμφωνηθεί θα έχει δυο χρόνια χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα, θα έχει, επίσης, τα επόμενα δυο χρόνια πλεονάσματα τα οποία θα συνδέονται με ρήτρα ανάπτυξης και ότι όλη η εξοικονόμηση που θα υπάρξει για τον κρατικό προϋπολογισμό θα είναι στα 10 δις ευρώ. Αυτό που εγώ ρωτώ, αυτό το βασικό σενάριο έχει συμφωνηθεί ή το επιδιώκουμε ακόμα να το συμφωνήσουμε;

ΣΑΚΕΛΛΑΡΙΔΗΣ: Σε μεγάλο βαθμό σε σχέση με το ύψος των στόχων, των πρωτογενών πλεονασμάτων, από όσο γνωρίζω υπάρχει μια σύγκλιση απόψεων και με τους θεσμούς.

ΑΡΓΥΡΟΣ: Εκτός από το BrusselsGroup, περιμένετε κατ’ αρχήν κάποιο σήμερα από το G7, από τη Σύνοδο Υπουργών Οικονομικών στη Δρέσδη; Και δεύτερον, ο Πρωθυπουργός θα ανταποκριθεί στην πρόσκληση του Ευρωκοινοβουλίου; Θα πάει την Πέμπτη στο Ευρωκοινοβούλιο να μιλήσει;

ΣΑΚΕΛΛΑΡΙΔΗΣ: Δεν έχει κατατεθεί επίσημα κάποια τέτοια πρόσκληση. Επομένως, αυτό που γνωρίζω είναι ότι δεν θα πάει ο Πρωθυπουργός στις Βρυξέλλες, στο Ευρωκοινοβούλιο, για αυτή τη συζήτηση, όπως γράφτηκε την προηγούμενη εβδομάδα. Σε σχέση, με το G7, αυτό είναι ζήτημα των Υπουργών Οικονομικών των χωρών του G7 και η ατζέντα τους και η θεματολογία τους, αλλά και οι απόψεις οι οποίες θα ακουστούν εκεί. Εμείς πιστεύουμε ότι το ζήτημα της Ελλάδας – και κατ’ επέκταση και της Ευρωζώνης – είναι ένα θέμα το οποίο αφορά την παγκόσμια οικονομία. Δεν έχουμε συγκεκριμένες προσδοκίες, δεν θέτει η ελληνική κυβέρνηση ατζέντα στο G7. Εμείς, όμως, έχουμε ενδιαφέρον για όλες τις εξελίξεις που αφορούν την παγκόσμια, την ευρωπαϊκή και την ελληνική οικονομία.

ΜΑΡΑΘΙΑΣ: Πιστεύετε ότι οι εργασίες της Κεντρικής Επιτροπής συνδράμουν το έργο του Πρωθυπουργού και της κυβέρνησης στη διαπραγμάτευση που είναι σε εξέλιξη;  Το ρωτώ αυτό γιατί υπήρχαν ομιλίες, όπως του Π. Λαφαζάνη, ο οποίος αμφισβήτησε ότι βρισκόμαστε κοντά σε συμφωνία, θέτοντας ευθέως θέμα ιδιωτικοποιήσεων λέγοντας ότι πρέπει η Κεντρική Επιτροπή, άσχετα αν δεν πήρε απόφαση, να μην υιοθετήσει ιδιωτικοποιήσεις σε λιμάνια, σιδηροδρόμους, «φιλέτα» ακόμη και στα ζητήματα που γενικότερα έχουν να κάνουν με την πορεία αυτής της συμφωνίας.

ΣΑΚΕΛΛΑΡΙΔΗΣ:  Στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ, εκφράζονται όλες οι απόψεις –  και εκφράζονται ανοιχτά. Όλοι, ο καθένας και η καθεμία,  έχουν το δικαίωμα να λένε τις απόψεις τους, να τις καταθέτουν στα όργανα και μέσα από συντεταγμένο τρόπο να τις καταθέτουν και για ψηφοφορία.  Αυτό είναι μια κατάκτηση του ΣΥΡΙΖΑ, την οποία την είχαμε από τότε που ήμασταν ένα μικρό κόμμα. Δεν υπάρχει κανένας λόγος να θυσιάσουμε αυτού του τύπου τις δημοκρατικές κατακτήσεις, σήμερα που είμαστε στην κυβέρνηση.

ΖΑΧΑΡΙΑΔΗΣ: Ήθελα να σας ρωτήσω το εξής: Με δεδομένη την θέση της κυβέρνησης ότι οι μισθοί και οι συντάξεις έχουν προτεραιότητα σε σχέση με τις δόσεις και όλα όσα μας είπατε σήμερα. Να θεωρούμε την 5η Ιουνίου, καταληκτική ημερομηνία σε σχέση με τη συμφωνία ή είναι  μια ημερομηνία η οποία μπορεί να πάει και πιο πέρα;

ΣΑΚΕΛΛΑΡΙΔΗΣ: Εμείς δεν βάζουμε καταληκτικές ημερομηνίες. Δεν βάζουμε τελεσίγραφα, δεν κάνουμε εκβιασμούς. Επομένως, δεν υπάρχουν καταληκτικές ημερομηνίες. Σίγουρα, με βάση τα προβλήματα ρευστότητας – θα το πω ακόμη μια φορά και ας γίνομαι γραφικός – ποτέ δεν τα έχουμε κρύψει. Με βάση αυτά τα προβλήματα κινούμαστε και υπάρχει επιτακτική ανάγκη και για την Ελλάδα αλλά και για την Ευρωζώνη και για τους θεσμούς, να επέλθει, σύντομα, μια συμφωνία.

ΖΑΦΕΙΡΙΑΔΟΥ: Κύριε Εκπρόσωπε, υπάρχει περίπτωση μέσα στην εβδομάδα να κατατεθεί στο Κοινοβούλιο  το νομοσχέδιο για τα εργασιακά και της κοινωνικής ασφάλισης για τη μη μείωση των επικουρικών συντάξεων;

ΣΑΚΕΛΛΑΡΙΔΗΣ: Δεν γνωρίζω κάτι τέτοιο. Δεν νομίζω ότι υπάρχει κάτι επ’ αυτού.

ΤΣΙΓΟΥΡΗΣ:  Θα ήθελα να ρωτήσω αν έχει η Αθήνα πετύχει μια συμφωνία μέσα στον Μάιο ή στις πρώτες ημέρες του Ιουνίου, θα έρθει στη Βουλή ή θα περάσει πρώτα, θεωρείται ότι είναι απαραίτητο να περάσει και να εγκριθεί από την Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ;

ΣΑΚΕΛΛΑΡΙΔΗΣ: Σίγουρα, εμείς θέλουμε – και το δήλωσε και ο Πρωθυπουργός – και συζητήθηκε, μάλλον, στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ. Θα έχει σημασία να εκφραστεί και μια πρόταση από την Κεντρική Επιτροπή σε γνωμοδοτικό  επίπεδο, σε κάθε περίπτωση. Δεν βάζουμε από τη δική μας πλευρά, για το εάν ή όχι θα γίνει μια τέτοιου τύπου συνεδρίαση. Αυτό είναι ένα ζήτημα που αφορά τα όργανα του κόμματος. Αλλά, σε κάθε περίπτωση, δεν έχουμε τίποτα να φοβηθούμε από την έκφραση άποψης από την Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ.

ΓΚΑΝΤΩΝΑ: Ήθελα να ρωτήσω, κ. Εκπρόσωπε, αν τις επόμενες ημέρες θα έρθει στη Βουλή η πρόταση του ΚΚΕ για την κατάργηση των μνημονίων. Αν η κυβέρνηση θα στηρίξει; Γιατί, πριν από λίγες ημέρες, η κ. Κωνσταντοπούλου είχε πει ότι πρόκειται για ένα σχήμα λόγου.

ΣΑΚΕΛΛΑΡΙΔΗΣ:  Εννοείτε για την πρόταση νόμου για την επαναφορά του 13ου μισθού, αν δεν κάνω λάθος.  Από όσο γνωρίζω, η κ. Κωνσταντοπούλου, ως όφειλε, έστειλε την πρόταση νόμου του ΚΚΕ τόσο στο αρμόδιο Υπουργείο Εργασίας όσο και στο ΓΛΚ για να εξετάσει αν υπάρχει  δημοσιονομική επίπτωση, όπως συμβαίνει  με όλες τις προτάσεις νόμου που γίνονται από κόμματα, είτε από άτομα εκτός κυβέρνησης. Είναι κάτι το οποίο είναι τυπικό και καλώς έγινε από την πλευρά της κ. Κωνσταντοπούλου. Δεν γνωρίζω, αν θα προχωρήσει αυτή η πρόταση νόμου στην Ολομέλεια. Αυτό είναι κάτι, το οποίο αν γίνει, θα τοποθετηθούμε.

ΤΣΑΚΩΝΑ:Κύριε Εκπρόσωπε, στην τελευταία συνεδρίαση η ΕΚΤ αύξησε ελάχιστα τον ELAγια τις ελληνικές τράπεζες. Φοβίζει την κυβέρνηση ότι όσο πλησιάζουμε στη συμφωνία, όπως λέτε, τελικά θα κουρέψει τα collateralτων τραπεζών για να αυξήσει την πίεση.

ΣΑΚΕΛΛΑΡΙΔΗΣ: Η γνώση που έχω είναι ότι αυτή η μικρή σχετικά αύξηση του ELAέχει να κάνει  και με τον περιορισμό και τη σταθεροποίηση των εκροών των καταθέσεων από το τραπεζικό σύστημα. Ούτως ή άλλως, υπάρχει και ένα απόθεμα  κεφαλαίων από τον ELA, που δεν έχουν χρησιμοποιηθεί από την ελληνική κυβέρνηση και για αυτό – ορθώς, αν θέλετε- έκρινε η ΕΚΤ ότι δεν χρειαζόμαστε κάποια αύξηση σε αυτό το ποσό. Δεν πιστεύω ότι όσο φτάνουμε κοντά στη λύση, μια τέτοιου τύπου ενέργεια – μιλάω για το δεύτερο ερώτημα – για το κούρεμα των αξιών  των ομολόγων – έχει κάποιο νόημα. Αντιθέτως, νομίζω ότι θα δημιουργούσε προβλήματα στη διαπραγμάτευση και κάτι τέτοιο δεν θα ήταν συμβατό με το πλαίσιο της συζήτησης που γίνεται.

ΑΝΤΖΟΛΕΤΟΣ: Χθες, η κ. Κωνσταντοπούλου, στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, φέρεται να τοποθετήθηκε κατά της τοποθέτησης του κ. Ταγματάρχη ως Διευθύνοντος Συμβούλου στο Δ.Σ. της ΕΡΤ. Ήθελα να ρωτήσω, αν μια τυχόν αρνητική ψήφος σήμερα από την κ. Κωνσταντοπούλου ή άλλα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ θα αποτελεί πλήγμα για την κυβέρνηση. Και επειδή είχαμε μια αιχμή από τον Πρωθυπουργό την πρώτη ημέρα, μια απάντηση από την κ. Κωνσταντοπούλου, αν υπάρχει κάποιο θέμα για το Μέγαρο Μαξίμου.

ΣΑΚΕΛΛΑΡΙΔΗΣ: Όπως γνωρίζετε, η κ. Κωνσταντοπούλου έχει εκφραστεί αρνητικά και επικριτικά στην τοποθέτηση του κ. Ταγματάρχη. Ο κάθε ένας και η κάθε μια από τα μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, από όποια θέση κι αν έχουν, μπορούν να εκφράζουν την άποψή τους ελεύθερα. Επομένως, δεν τίθεται κάποιο ζήτημα σε σχέση με την κ. Κωνσταντοπούλου πάνω στην έκφραση του δικαιώματός της να λέει την άποψή της και μέσα στις αρμόδιες Επιτροπές. Για την κυβέρνηση, όμως, αυτό που είναι σημαντικό, είναι ότι αυτό που νομοθετήθηκε πριν από κάποιες εβδομάδες σχετικά με την επαναλειτουργία της ΕΡΤ, το οποίο ήταν και ένα αίτημα από ευρεία στρώματα της κοινωνίας και το οποίο αποτελούσε και βασική θέση του Προγράμματος της Θεσσαλονίκης και του Προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ να προχωρήσει άμεσα, έτσι ώστε να μπορέσουμε να προχωρήσουμε στην υλοποίηση του νόμου που έχει ψηφιστεί.

ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗΣ: Εάν σήμερα η αρμόδια Επιτροπής της Βουλής γνωμοδοτήσει αρνητικά, η κυβέρνηση θα το λάβει υπ’ όψιν της; Δηλαδή, θα αλλάξει την τοποθέτηση του κ. Ταγματάρχη ή θα επιμείνει μέχρι τέλους, παρά την όποια αντίθεση της Επιτροπής;

ΣΑΚΕΛΛΑΡΙΔΗΣ: Δεν νομίζω ότι θα υπάρξει αρνητική εισήγηση και αρνητική γνωμοδότηση. Θα το δούμε. Έτσι κι αλλιώς, ξεκινάει – αν δεν κάνω λάθος – σε λίγη ώρα η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας.

ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΥ:  Ο κ. Βαρουφάκης παραδέχτηκε την καταγραφή στο Eurogroup. Η παραδοχή αυτή και γενικώς το «στυλ» του υπουργού δημιουργεί επικοινωνιακά προβλήματα στην κυβέρνηση;

ΣΑΚΕΛΛΑΡΙΔΗΣ: Εμείς δεν πιστεύουμε σε καμία περίπτωση ότι πρέπει να εξετάζεται η ουσία της πολιτικής με επικοινωνιακά κριτήρια. Δεν υπάρχει κανένα ζήτημα με τον κ. Βαρουφάκη από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης. Και ο κ. Βαρουφάκης, ο υπουργός Οικονομικών, χαίρει της απεριόριστης εμπιστοσύνης τόσον του Πρωθυπουργού, όσο και της ελληνικής κυβέρνησης.

ΠΑΣΑΚΥΡΙΑΚΟΣ: Ακούμε σε όλη αυτή τη διαδικασία της διαπραγμάτευσης την κυβέρνηση να λέει ότι κινείται στο πλαίσιο της λαϊκής εντολής που έχει πάρει. Το τελευταίο διάστημα βλέπουμε λίγο πιο ξεκάθαρα κάποια πράγματα να εμφανίζονται. Είπατε πριν για τον ΦΠΑ, ακούσαμε κάποια σενάρια για τους τρεις συντελεστές του ΦΠΑ που η κυβέρνηση προτείνει. Θέλω να ρωτήσω το εξής: Θεωρεί η κυβέρνηση ότι είναι στο πλαίσιο της λαϊκής εντολής η αύξηση του ΦΠΑ στα φάρμακα και η διατήρηση του ΕΝΦΙΑ για το 2015, ίσως και για το 2016;

ΣΑΚΕΛΛΑΡΙΔΗΣ: Η αύξηση του ΦΠΑ στα φάρμακα;  Όχι, σίγουρα δεν είναι. Γι’ αυτό ακριβώς και δεν συζητάμε σενάρια τύπου 11% τον κατώτατο φορολογικό συντελεστή και 23% τον ανώτατο είτε κάποια άλλα σενάρια τύπου…

ΠΑΣΑΚΥΡΙΑΚΟΣ:  Με συγχωρείτε, αλλά αυτή τη στιγμή ο κατώτατος φορολογικός συντελεστής στον ΦΠΑ είναι  6,5% και η κυβέρνηση προτείνει 7% ως τον χαμηλότερο, άρα έχουμε αύξηση της τάξης του 0,5%.

ΣΑΚΕΛΛΑΡΙΔΗΣ:  Μιλάμε για μια ελάχιστη αύξηση αυτή τη στιγμή, η οποία, επειδή η πρόταση της κυβέρνησης για τον ΦΠΑ λαμβάνει υπ’ όψιν την αναδιανεμητική επίδραση που μπορεί να έχει ο ΦΠΑ, έχουμε προτείνει και έχουμε στοιχειοθετήσει και την πρότασή μας πάνω σε συγκεκριμένες μελέτες, να μεταφερθούν όλα τα τρόφιμα, από όποια κλίμακα κι αν είναι αυτή τη στιγμή, στη χαμηλότερη που είναι το 7%. Σύμφωνα και με τις μελέτες που έχουν γίνει και από το υπουργείο Οικονομικών, μια τέτοια πρόταση, με βάση αυτούς τους συντελεστές για τον ΦΠΑ, δημιουργεί θετικές επιδράσεις για το χαμηλότερο 70% της εισοδηματικής κατανομής και αντιθέτως μεταφέρει κάποια βάση στο υψηλότερο 30% της εισοδηματικής κατανομής. Επομένως, ακόμη και αυτές οι προτάσεις που κάνουμε για τον ΦΠΑ, αποσκοπούν στο να μπορέσουμε να αποσυμπιέσουμε το καλάθι της νοικοκυράς και τα αγαθά τα οποία καταναλώνουν κυρίως τα χαμηλά και τα μεσαία εισοδηματικά στρώματα, όσο το δυνατόν περισσότερο.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μας είπατε δυο φορές σήμερα ότι η κυβέρνηση ευελπιστεί και είναι αισιόδοξη ότι βρίσκεται μερικές μέρες μακριά από μια συμφωνία. Πώς να ερμηνεύσουμε το γεγονός ότι ο Πρωθυπουργός το Σάββατο, για πρώτη φορά, εάν το έχω καταγράψει σωστά, παραπονέθηκε ότι οι εταίροι δεν τηρούν τη συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου; Δηλαδή, είναι η πρώτη φορά που αυτή η διαμαρτυρία τίθεται στο υψηλότερο επίπεδο.

ΣΑΚΕΛΛΑΡΙΔΗΣ: Όταν είμαστε στην εξέλιξη μιας διαπραγμάτευσης, ανεξάρτητα αν είσαι στην αρχή, στη μέση ή στο τέλος αυτής της διαπραγμάτευσης, αυτό δεν σημαίνει, σε καμία περίπτωση, ότι δεν μπορείς να ασκήσεις κριτική είτε δεν μπορείς να εκφράσεις διαφωνίες ή ακόμη και επικρίσεις στον τρόπο με τον οποίο γίνεται η διαπραγμάτευση. Βλέπουμε πολλές φορές και από τη δική μας πλευρά προσπαθούμε να μην πέφτουμε σε αυτήν την παγίδα – παρ’ όλο που για επικοινωνιακούς λόγους θα μπορούσε να μας βοηθούσε, αλλά εμάς, μας νοιάζει η ουσία αυτή τη στιγμή – βλέπουμε, λοιπόν, ότι γίνονται πολλές φορές δηλώσει από αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, των Θεσμών, οι οποίες είναι άκρως επιθετικές, υποτιμητικές αν θέλετε και κάποιες από αυτές θα μπορούσαν να περνούν και τα όρια της προσβολής. Εμείς, από τη δική μας πλευρά, έχουμε επιλέξει να μην απαντάμε με αυτόν τον τρόπο. Όχι, γιατί δεν μπορούμε. Ο καθένας μπορεί να το κάνει, δεν είναι αυτό το νόημα. Το ζήτημα είναι να προσπαθήσεις, μέσα σε ένα πλαίσιο αμοιβαίας κατανόησης, να βάλεις αυτά τα ζητήματα, να ξεκαθαρίσεις το ποιες είναι οι δικές σου θέσεις σε αυτή τη διαπραγμάτευση, οι δικές σου προτάσεις και πάνω σε αυτές να διαπραγματευτείς. Είναι εύκολο να υποκύπτουμε σε ρητορικά σχήματα. Το δύσκολο είναι να προσπαθούμε όλοι μαζί να επιδεικνύουμε ευθύνη και ρεαλισμό μπροστά στις πραγματικές ανάγκες αυτή τη στιγμή.

ΓΚΙΟΚΑΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, το αναπτυξιακό πακέτο το οποίο διεκδικεί η κυβέρνηση, το επενδυτικό αυτό πακέτο το οποίο διεκδικεί η ελληνική κυβέρνηση στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης για την επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας, θα αφορά δημόσιες επενδύσεις και έργα τα οποία έχουν μείνει πίσω ή θα καταλήξει στα χέρια της ολιγαρχίας που με τόσο θέρμη, χθες, κατήγγειλε ο Πρωθυπουργός;

ΣΑΚΕΛΛΑΡΙΔΗΣ: Αυτό είναι πολύ σωστό ερώτημα που μου κάνετε. Το ζητούμενο είναι να κατανεμηθούν με έναν τέτοιο τρόπο, έτσι ώστε να υπάρχει πραγματική διάχυση των ωφελειών από αυτές τις επενδύσεις – είτε είναι δημόσιες είτε είναι ιδιωτικές – στο ευρύ κοινωνικό σύνολο. Δεν έχουμε σκοπό, μέσα από ένα τέτοιου τύπου επενδυτικό πρόγραμμα, να στήσουμε μια νέου τύπου ολιγαρχία όπως είπατε, ούτε να αποτελέσουν «μαξιλαράκια» για κάποιου άλλου τύπου προνομιούχους επιχειρηματίες, οι οποίοι είχαν όλο αυτό το τελευταίο χρονικό διάστημα προνομιακές σχέσεις. Εμάς, αυτό που μας νοιάζει, είναι, μέσα από ένα τέτοιο πρόγραμμα επενδυτικό, να πάρει ανάσα η κοινωνία και η οικονομία.

ΛΑΠΑΝΑΪΤΗΣ: Θα μου επιτρέψετε, κύριε Εκπρόσωπε, να υποβάλω τρία ερωτήματα, τα οποία, όμως, δεν άπτονται της οικονομίας. Απλά, επειδή έχει περάσει πολύς καιρός και υπάρχει ένα θέμα με το briefingκλπ, είναι πολύ σοβαρά, έχουν ήδη προκαλέσει αντιδράσεις και μέσα στο κόμμα σας.  Κατ’ ουσίαν, είναι δυο ζητήματα: Το ένα αφορά το μεταναστευτικό και το άλλο τη στάση του υπουργείου Εξωτερικών.  Ξεκινάω με το δεύτερο: Στις 21 Μαΐου εκδόθηκε μια ανακοίνωση για τα 25 χρόνια αναβαθμισμένων διπλωματικών σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και Ισραήλ. Σε αυτή την ανακοίνωση του ελληνικού ΥΠΕΞ γίνεται λόγος για «κοινές δημοκρατικές αξίες που οδήγησαν στη σφυρηλάτηση μιας σημαντικής στρατηγικής εταιρικής σχέσης μεταξύ της Ελλάδας και του Ισραήλ». Κατανοώ ότι εμπορικές, οικονομικές κλπ σχέσεις μπορεί να υπάρχουν. Αλλά μπορεί το ελληνικό ΥΠΕΞ να μιλάει για «κοινές δημοκρατικές αξίες» με ένα κράτος που είναι κατοχική δύναμη στα Παλαιστινιακά εδάφη, κατηγορείται για εγκλήματα πολέμου, βομβαρδίζει νοσοκομεία και σχολεία, σκοτώνει παιδάκια; Θα μπορούσε, δηλαδή, η Ελλάδα να υπογράψει μια αντίστοιχη δήλωση με την Τουρκία ότι μοιράζονται «κοινές δημοκρατικές αξίες» όταν  η Τουρκία κατέχει το βόρειο τμήμα της Κύπρου; Ο Πρωθυπουργός συμφωνεί; Η κυβέρνηση συμφωνεί; Ακόμη και βουλευτές σας χαρακτηρίζουν κατάπτυστη αυτή την ανακοίνωση. Αυτό είναι το πρώτο ερώτημά μου.

Η δεύτερη ερώτησή μου: Υπάρχει μια καταγγελία ότι Σύροι πρόσφυγες, κατά κύριο λόγο, 192, στις 12 Μαΐου έφτασαν στην Κρήτη και εκεί οι αστυνομικές αρχές σημάδευαν τα χέρια τους  με αριθμούς καταγραφής την ώρα που κοιμούνταν. Έχετε γνώση του περιστατικού; Πώς το κρίνετε; Υπάρχει τέτοια πρακτική; Συνηθίζεται;

ΣΑΚΕΛΛΑΡΙΔΗΣ: Θα σας απαντήσω εν συντομία, χωρίς να έχω ακριβή εικόνα για το δεύτερο. Σίγουρα, δεν είναι μια πρακτική που να είναι σύμφωνη και συμβατή τόσο με τις αξίες της Ελληνικής Δημοκρατίας και του ευρωπαϊκού πολιτισμού, όσο και με τους νόμους της χώρας μας, καθώς και με τους κανονισμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Επομένως, μια τέτοιου τύπου καταγγελία διερευνάται, θα διερευνηθεί και θα είμαι σε θέση να σας απαντήσω, ενδεχομένως, την επόμενη φορά σε κάτι πιο συγκεκριμένο.

Στο πρώτο ερώτημα που μου θέσατε, γνωρίζετε πολύ καλά, ότι σε σχέση με τις σχέσεις με το Ισραήλ, το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών βρίσκεται σε μια διαδικασία, έτσι ώστε να προωθήσει τις διπλωματικές αυτές σχέσεις. Αυτό, σε καμία περίπτωση, δεν αλλάζει κάποιες πάγιες θέσεις τόσο της σημερινής ελληνικής κυβέρνησης, όσο και του ΣΥΡΙΖΑ  αν θέλετε, σε σχέση με ζητήματα που αφορούν το Παλαιστινιακό και όλα αυτά τα ζητήματα που είναι γνωστά.  Την επόμενη φορά, αν θέλετε, θα μπορώ να σας έχω μια πιο συγκροτημένη απάντηση, επειδή είναι ένα θέμα που έχουν περάσει και κάποιες εβδομάδες και όντως δεν είμαι έτοιμος να απαντήσω σε σχέση με αυτό και με χαρά να το συζητήσουμε και να σας ενημερώσω.

 

ΜΠΑΡΜΠΑΤΣΗ: Για το θέμα της ρύθμισης των 100 δόσεων που λήγει αύριο, θα υπάρξει κάποια παράταση;

 

ΣΑΚΕΛΛΑΡΙΔΗΣ: Κάποια τέτοια πρωτοβουλία, αν υπάρξει, θα ανακοινωθεί από την αρμόδια Αναπληρώτρια Υπουργό Οικονομικών την κ. Βαλαβάνη. Πάντως, μιας και με ρωτάτε, είναι μεγάλη η προσφυγή είτε φυσικών προσώπων είτε νομικών προσώπων στη ρύθμιση αυτή. Σε κάθε περίπτωση αν υπάρξει τέτοια πρωτοβουλία, θα ανακοινωθεί από την κ. Βαλαβάνη.

 

ΑΓΟΡΗΣ: Ένα σχόλιο θα θέλαμε για τα αποτελέσματα των χθεσινών περιφερειακών εκλογών στην Ισπανία, για την πτώση Ραχόι και την άνοδο των PODEMOS.

ΣΑΚΕΛΛΑΡΙΔΗΣ: Το μόνο σχόλιο που μπορώ να σας κάνω είναι ότι προφανώς η ελληνική κυβέρνηση παρακολουθεί με ιδιαίτερο ενδιαφέρον όλες τις πολιτικές εξελίξεις στην Ευρώπη, είτε αυτό αφορά δημοτικές εκλογές είτε εθνικές εκλογές και προφανώς βγάζουμε και εμείς τα δικά μας συμπεράσματα από αυτό.

ΤΣΙΓΟΥΡΗΣ:  Σε σχέση με την αναφορά σας ότι η κυβέρνηση θα έχει την ευθύνη να πληρώσει τις υποχρεώσεις της χώρας εντός και εκτός της Ελλάδας, χθες είδαμε κορυφαίους υπουργούς της κυβέρνησης, πάρα πολλά στελέχη της κυβέρνησης, να απειλούν με στάση πληρωμών και σήμερα ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης να λέει «έχουμε την ευθύνη να πληρώσουμε». Βρίσκετε κάποια απόσταση ανάμεσα στις δύο τοποθετήσεις; Πως γίνεται μια τέτοια διαφοροποίηση;

ΣΑΚΕΛΛΑΡΙΔΗΣ:Αυτό που λέω και το έχω επαναλάβει πολλές φορές, και δεν νομίζω ότι έχω υποπέσει σε κάποια αντίφαση, είναι πως τα προβλήματα ρευστότητας που υπάρχουν στην ελληνική οικονομία είναι γνωστά. Δεν θέλω να μπω στη διαδικασία να επαναλάβω μια μόνιμη απάντηση που δίνω για τα πόσα έχουμε πληρώσει, τα πόσα δεν έχουμε λάβει στο πλαίσιο της δανειακής σύμβασης και πώς εφαρμόζεται μονομερώς αυτή η δανειακή σύμβαση από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης. Αποπληρώνουμε, δηλαδή, τις υποχρεώσεις μας και δεν εισπράττουμε κάτι σε αυτό το πλαίσιο. Γνωρίζετε λοιπόν τα προβλήματα ρευστότητας. Όταν υπάρχουν στελέχη της ελληνικής κυβέρνησης που λένε αυτό που είπατε και εσείς τώρα, το λένε επειδή γνωρίζουν ότι αυτά τα προβλήματα που υπάρχουν, δημιουργούν συνθήκες ασφυξίας στην ελληνική οικονομία. Αυτό που αποτελεί πάγια θέση της ελληνικής κυβέρνησης – και το επαναλαμβάνω- είναι ότι στο βαθμό που είμαστε σε θέση  να πληρώσουμε, θα αποπληρώνουμε όλες αυτές τις υποχρεώσεις. Και ευθύνη της κυβέρνησης είναι να είναι σε θέση να αποπληρώνει όλες αυτές τις υποχρεώσεις.

ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗΣ:  Της κυβέρνησης ή και των δανειστών;

ΣΑΚΕΛΛΑΡΙΔΗΣ: Προφανώς είναι και ευθύνη και των δανειστών. Αυτό είναι κάτι που το έχουμε πει πολλές φορές. Είναι ευθύνη και των δανειστών να είναι συνεπείς σε αυτού του τύπου τις δανειακές υποχρεώσεις και απαιτήσεις.

ΣΤΡΑΤΑΚΗΣ:  Το σαββατοκύριακο, αλλά και συνεχώς το τελευταίο διάστημα, η ΝΔ σας κατηγορεί για φοροεπιδρομή.  Επίσης,  ο κύριος Βενιζέλος κατέθεσε πριν από λίγο και τρίτη επίκαιρη ερώτηση προς τον Πρωθυπουργό,για το ίδιο θέμα, για την πορεία της διαπραγμάτευσης. Θα απαντήσει ο Πρωθυπουργός την Παρασκευή, στην Ώρα του Πρωθυπουργού;

ΣΑΚΕΛΛΑΡΙΔΗΣ: Όταν ρωτάς με την ίδια επιμονή για ένα θέμα (που αντιλαμβάνεται και ο κύριος Βενιζέλος ότι δεν μπορεί να υπάρξει απάντηση τη στιγμή ακριβώς που είμαστε σε ένα τόσο κρίσιμο σημείο, σε σχέση με τη διαπραγμάτευση), μάλλον γίνεται και για λόγους «να τραβήξουμε κάποιο ενδιαφέρον από τα ΜΜΕ». Επομένως – όπως έχει απαντηθεί και από εμένα από αυτό το βήμα –  σε αυτή τη φάση της διαπραγμάτευσης, αποτελεί πολιτική επιλογή της κυβέρνησης να μην δώσει τώρα αυτού του τύπου την ενημέρωση. Ούτως ή άλλως, κανείς δεν μπορεί να κατηγορήσει αυτήν την κυβέρνηση, πόσω δε μάλλον ο κύριος Βενιζέλος ή ο κύριος Σαμαράς, ότι κάνουμε διαπραγμάτευση πίσω από κλειστές πόρτες. Να σας υπενθυμίσω ότι ουδέποτε τα τελευταία χρόνια επί κυβερνήσεως του κυρίου Σαμαρά, έγινε κάποιου τύπου ενημέρωση, όπως αυτή εδώ. Και  ουδέποτε ο κύριος Σαμαράς ερχόταν στην Ώρα του Πρωθυπουργού στη Βουλή για να απαντήσει στους αρχηγούς των κομμάτων της αντιπολίτευσης. Να σας υπενθυμίσω, επίσης, ότι η διαπραγμάτευση που γινόταν στο πλαίσιο της προηγούμενης κυβέρνησης, ήταν μια διαπραγμάτευση που όχι απλά γινόταν πίσω από κλειστές πόρτες, αλλά πίσω από ερμητικά κλειστές πόρτες και δεν υπήρχε η παραμικρή ενημέρωση στον ελληνικό λαό ούτε στο ελληνικό Κοινοβούλιο. Ο Πρωθυπουργός και έχει έρθει στο ελληνικό Κοινοβούλιο και έχει απαντήσει. Ήδη έχει πάει στη Βουλή σχεδόν περισσότερες φορές από ό,τι ο κύριος Σαμαράς στα χρόνια της θητείας του ως Πρωθυπουργός. Επομένως, σε καμία περίπτωση δεν μπορεί κάποιος να κατηγορήσει την ελληνική κυβέρνηση ότι κινείται στη διαπραγμάτευση με συνθήκες αδιαφάνειας.

Όσον αφορά στην πρώτη ερώτηση που μου κάνατε, για την κατηγορία της ΝΔ περί φοροεπιδρομής, να σας πω ότι είναι εύκολη η επίκληση της λαϊκής ρήσης «στο σπίτι του κρεμασμένου, δεν μιλάνε για σχοινί». Νομίζω ότι έχει απαντηθεί πολλές φορές, και από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης: Είμαστε μια κυβέρνηση, η οποία από τα πρώτα νομοθετήματα που φέραμε, ήταν ένας νόμος που είχε αυτά τα χαρακτηριστικά τα οποία δημιουργούν συνθήκες χαλάρωσης της θηλιάς, τόσο των φυσικών προσώπων όσο των νομικών προσώπων, που είχαν βάλει οι προηγούμενες κυβερνήσεις, συμπεριλαμβανομένης κι αυτής του κυρίου Σαμαρά. Δώσαμε τη δυνατότητα σε χιλιάδες συμπολίτες μας να μπορούν να ρυθμίσουν χρέη, να μπορούν να πάρουν φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα. Την ίδια στιγμή, μιλάμε και συζητάμε για στοχευμένες φορολογικές παρεμβάσεις που να ανακατανέμουν τα βάρη που πλήρωσε συλλήβδην ο ελληνικός  λαός και κυρίως τα χαμηλά και τα μεσαία εισοδηματικά στρώματα. Και να τα αναδιανείμουμε με έναν τρόπο, αυτά τα φορολογικά βάρη, έτσι ώστε να πάρουν ανάσα αυτοί που πλήρωναν όλα αυτά τα χρόνια «το μάρμαρο». Νομίζω ότι κανένας συμπολίτης μας δεν μπορεί να πάρει σοβαρά τις κατηγορίες και τις αιτιάσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης περί φοροεπιδρομής που σχεδιάζει αυτή η κυβέρνηση. 

ΚΩΣΤΟΠΟΥΛΟΥ: Νωρίτερα εκφράσατε πλήρη στήριξη στον υπουργό Οικονομικών, κύριο Βαρουφάκη, και ήθελα να ρωτήσω εάν θα λέγατε το ίδιο ως κυβέρνηση μία ακόμη φορά και για τον κύριο Πανούση, μετά και από την πρόσφατη επίθεσή του στην συμπεριφορά της κυρίας Κωνσταντοπούλου, αλλά και αυτά που διαβάσαμε για πιέσεις στην ΚΕ προς την κατεύθυνση παραίτησής του.

ΣΑΚΕΛΛΑΡΙΔΗΣ: Πολλές φορές γίνονται δηλώσεις από υπουργούς σε διάφορα επίπεδα, με τις οποίες άλλοτε η κυβέρνηση συμφωνεί άλλοτε δεν συμφωνεί. Προφανώς υπάρχουν ζητήματα στα οποία θα μπορούσαμε να συμφωνήσουμε και με διάφορες δηλώσεις του κυρίου Πανούση, υπάρχουν και ζητήματα στα οποία δεν θα μοιραζόμασταν την ίδια άποψη. Σε καμία περίπτωση, όμως, δεν τίθεται ζήτημα αυτήν την στιγμή για κανέναν υπουργό από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης.

 ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:  Η όποια συμφωνία επιτευχθεί, θα υλοποιηθεί από το υφιστάμενο κυβερνητικό σχήμα; Υπάρχει κάποιο δίλλημα που μπορεί να τεθεί από τον Πρωθυπουργό σε κάποια στελέχη, τα οποία δεν αντέχουν να σηκώσουν το βάρος μιας συμφωνίας;

ΣΑΚΕΛΛΑΡΙΔΗΣ: Δεν υπάρχει κανένα τέτοιο ζήτημα.  Δεν υπάρχει ζήτημα ανασχηματισμού, δεν υπάρχει ζήτημα για αλλαγή στα κυβερνητικά πόστα.

ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΥ: Κύριε Εκπρόσωπε, δεν έχω καταλάβει κάτι. Εάν στις 5 Ιουνίου δεν έχει υπάρξει συμφωνία, παρά τις όποιες προσπάθειες έχετε κάνει εσείς και η άλλη πλευρά, έχετε το 1,6 δις ευρώ που χρειάζεστε μέσα στον Ιούνιο για να το πληρώσετε; Κι εάν δεν υπάρξει μέχρι τις 5 Ιουνίου συμφωνία, έχετε άλλη καταληκτική ημερομηνία; Τι σημαίνει αυτό;

ΣΑΚΕΛΛΑΡΙΔΗΣ: Επαναλαμβάνετε και εσείς τα ίδια ερωτήματα και θα αναγκαστώ να επαναλάβω τις ίδιες απαντήσεις. Έχω απαντήσει.

ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΥ: Έχετε απαντήσει εάν υπάρχει άλλη καταληκτική ημερομηνία, πέραν τις 5 Ιουνίου;

ΣΑΚΕΛΛΑΡΙΔΗΣ: Η κυβέρνηση στοχεύει και έχει βάσιμες αξιώσεις έτσι ώστε αυτή η συμφωνία να ολοκληρωθεί μέσα σε αυτό το χρονικό διάστημα που σας ανέφερα, απαντώντας  σε προηγούμενη ερώτηση.

ΜΑΛΤΕΖΟΥ:              Σε περίπτωση που οι διαπραγματεύσεις δεν καταλήξουν σύντομα, τίθεται ζήτημα επέκτασης της παρούσας δανειακής σύμβασης στα τέλη Ιουνίου;

ΣΑΚΕΛΛΑΡΙΔΗΣ: Ούτε έχουμε θέσει ως κυβέρνηση ούτε μας έχει τεθεί κάποιο ζήτημα παράτασης.

ΚΕΧΑΓΙΑ:  Επειδή ξένα ΜΜΕ δημοσίευσαν δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών για το ενδεχόμενο μη πληρωμής της δόσης προς το ΔΝΤ, δέχτηκε κάποιες οχλήσεις, ενδεχομένως από ξένους παράγοντες, η κυβέρνηση μετά από αυτές τις δηλώσεις;  

ΣΑΚΕΛΛΑΡΙΔΗΣ:  Όχι, δεν έχει υπάρξει η παραμικρή παρέμβαση μετά από αυτές τις δηλώσεις.

ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟΣ:Μπορείτε να μας κάνετε μια επίσημη ενημέρωση για το κλίμα που βρήκε ο Πρωθυπουργός στο τηλεφώνημά του με τον υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ; Διότι δεν έχουμε επίσημη ενημέρωση, έχουμε μόνο κάποιες διαρροές.

 ΣΑΚΕΛΛΑΡΙΔΗΣ: Ο Πρωθυπουργός, όπως  έχω πει και άλλες φορές, προβαίνει συχνά σε επαφές με διεθνείς παράγοντες, είτε  με ομολόγους του αρχηγούς κρατών, είτε και με τον υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ, που με ρωτάτε. Και επιλέγουμε, από τη δική μας πλευρά ως κυβέρνηση, να μην δίνουμε στη δημοσιότητα αυτού του τύπου τις επαφές. Αυτό δεν γίνεται γιατί θέλουμε να κρύψουμε κάτι, ούτε επειδή πιστεύουμε ότι δεν μας συμφέρει επικοινωνιακά. Αυτό γίνεται στο πλαίσιο του σεβασμού των διπλωματικών σχέσεων και των επαφών που κάνει ο Πρωθυπουργός. Σε κάθε περίπτωση ήταν μια εποικοδομητική συζήτηση σε πολύ καλό κλίμα και αμοιβαίο πνεύμα ότι πρέπει να υπάρχει συμφωνία σε ένα σύντομο χρονικό διάστημα. Σας ευχαριστώ πολύ.  

 

 

 

 

 

 

 

Σακελλαρίδης: «Ανυπόστατα και κακόβουλα τα σενάρια για …

Γ. Σακελλαρίδης: Συμφωνία μέχρι τις αρχές Ιουνίου