Ο Πρωθυπουργός κάλεσε την πολιτική ηγεσία της Ευρώπης να προσχωρήσει στον ρεαλισμό.

Με την βεβαιότητα ότι η πολιτική ηγεσία της Ευρώπης θα κάνει αυτό που πρέπει, ο Αλέξης Τσίπρας έφυγε για τις Βρυξέλλες για την συνάντησή του με τον Ζ.Κ. Γιούνκερ. Ο Έλληνας Πρωθυπουργός σε δήλωσή του ανέφερε ότι η ελληνική πλευρά κατέθεσε επισήμως πρόταση στους θεσμούς για έναν έντιμο και αμοιβαία επωφελή συμβιβασμό που θα δώσει τέρμα στην κρίση, σημειώνοντας ωστόσο ότι δεν “έχουμε λάβει σχόλια”. Πρόσθεσε επίσης ότι με τον κ. Γιούνκερ θα συζητήσει την ελληνική πρόταση, εξηγώντας του ότι “σήμερα, όσο ποτέ άλλοτε, είναι αναγκαίο οι θεσμοί και κυρίως η πολιτική ηγεσία της Ευρώπης, να προσχωρήσει στο ρεαλισμό πάνω στον οποίο κινείται εδώ και τρείς μήνες η ελληνική κυβέρνηση, διαπραγματευόμενη τα δίκαια του ελληνικού λαού προς όφελος μιας ενωμένης Ευρώπης”. Στις Βρυξέλλες τον Πρωθυπουργό συνοδεύουν ο Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γ. Δραγασάκης, ο Υπουργός Επικρατείας, Ν. Παππάς, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Γ. Σακελλαρίδης, ενώ στην αποστολή θα ενσωματωθεί  και ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για Θέματα Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων, Ε. Τσακαλώτος.

Ολόκληρη η δήλωση του Πρωθυπουργού έχει ως εξής: 

«Όπως είναι γνωστό από προχθές το βράδυ, η ελληνική κυβέρνηση έχει καταθέσει επισήμως την πρόταση της προς τους θεσμούς, για έναν έντιμο και αμοιβαία επωφελή συμβιβασμό, που θα δώσει ένα τέρμα σε αυτή την κρίση στην Ευρώπη. Βεβαίως θα δώσει την δυνατότητα στην Ελλάδα να ξεφύγει από αυτή την ασφυξία την οικονομική, αλλά και περιθώρια ανάκαμψης, θα δώσει τέλος στα σενάρια για Grexit, θα δώσει τέλος στα σενάρια της καταστροφής.

Μέχρι σήμερα δεν έχουμε πάρει σχόλια πάνω σε αυτή την πρόταση, αλλά ούτε και κάποιο άλλο κείμενο, όπως ακούμε, από την πλευρά των θεσμικών εταίρων.

Χθες βράδυ δέχθηκα πρόσκληση από τον πρόεδρο της Κομισιόν, τον Ζάν Κλοντ Γιούνκερ, να μεταβώ στις Βρυξέλλες προκειμένου να συζητήσουμε από κοντά και με μεγάλη χαρά ανταποκρίθηκα θετικά. Θα πάω για να συζητήσουμε πάνω στην πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης. Να του εξηγήσω ότι σήμερα, όσο ποτέ άλλοτε, είναι αναγκαίο οι θεσμοί και κυρίως η πολιτική ηγεσία της Ευρώπης, να προσχωρήσει στο ρεαλισμό πάνω στον οποίο κινείται εδώ και τρείς μήνες η ελληνική κυβέρνηση, διαπραγματευόμενη τα δίκαια του ελληνικού λαού προς όφελος μιας ενωμένης Ευρώπης, που σήμερα είναι αναγκαία για τους λαούς όσο ποτέ. Χρειαζόμαστε την ενότητα, πρέπει να αποφύγουμε τη διαίρεση. Είμαι βέβαιος ότι η πολιτική ηγεσία της Ευρώπης θα κάνει αυτό που πρέπει. Θα προσχωρήσει στον ρεαλισμό».