Μπορεί να τον κατηγορούν για πολλά, όμως ο Ρώσος πρόεδρος είναι ιδιαίτερα ευαίσθητος στο θέμα της προστασία των άγριων ζώων και η WWF τονίζει πως χάρη σε αυτόν αυξήθηκε ο πληθυσμός της σιβηριανής τίγρης

Η σιβηριανή τίγρης είναι ένα από τα είδη της άγριας πανίδας που κινδύνεψε έντονα με εξαφάνιση τα τελευταία 70 χρόνια. Ειδικά το 1950, ο πληθυσμός της έφτασε στα όρια της εξαφάνισης πέφτοντας κάτω από 40 τίγρεις σε όλο τον κόσμο. Τα νούμερα σήμερα όμως είναι ενθαρρυντικά με τις ενδείξεις της WWF να δείχνουν πως αυξήθηκε 10% την τελευταία δεκαετία. Σήμερα οι τίγρεις αγγίζουν περίπου τις 540, με περίπου 100 από αυτές να είναι νεαρά μέλη.

“Η επιτυχία αυτή οφείλεται στην αφοσίωση της ρωσικής πολιτικής ηγεσίας και της ακούραστης συμμετοχής των δασαρχών και των επιστημόνων κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες” ανέφερε ο επικεφαλής της WWF, Ιγκόρ Τσέστιν. Το πρόγραμμα ξεκίνησε από τη ρωσική κυβέρνηση σε συνεργασία με τον Κέντρο για τη σιβηριανή τίγρη και το WWF, καλύπτοντας περισσότερα από 150.000 τχλμ και εμπλέκοντας περισσότερους από 2000 εργάτες και ειδικούς που έκαναν εντατική έρευνα.

Το καλοκαίρι του 2008, ο πρόεδρος Πούτιν επισκέφτηκε τον δρυμό του Ουσούρι και παρακολούθησε προσωπικά τη διαδικασία. Ο πρόεδρος ενημερώθηκε για τη διαδικασία και ήρθε πιο κοντά με τα ζώα. Μάλιστα, τότε, ο Β. Πούτιν είχε κάνει χρήση όπλου με ηρεμιστικά βέλη, για να κατευνάσει μια θηλυκή τίγρη.

 

Η αφοσίωση της Ρωσίας στο θέμα της προστασίας άγριων ζώων είναι μεγάλη. Μάλιστα ο κ. Πούτιν έχει φροντίσει ώστε να περάσει το μήνυμα και οι κίνδυνοι που περνάει το αιλουροειδές μέσω παιδικού προγράμματος που προβάλλεται εδώ και χρόνια στη ρωσική τηλεόραση.  Ο Ρώσος πρόεδρος είχε επιστρατεύσει ακόμη και τον ηθοποιό Λεονάρντο Ντι Κάπριο σε σύνοδο της Αγίας Πετρούπολης, με βασικό θέμα το διπλασιασμό του πληθυσμού της τίγρης μέχρι το 2022.

Πάντως, το πρόβλημα με τις τίγρεις και άλλα άγρια ζώα είναι η έντονη θήρευσή τους από κράτη όπως η Κίνα και το Λαός που ξυνηγούν ανελέητα τα ζώα για να μοσχοπουλήσουν τα μέρη τους σε ακριβά ξενοδοχεία και καζίνο.

Πηγή: RT