Μόλις δύο ημέρες απομένουν για τις εθνικές εκλογές στην Τουρκία, με το κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να ηγείται της κούρσας, αλλά πιθανότατα να χάνει την απόλυτη πλειοψηφία στο τουρκικό Κοινοβούλιο.

Αν και η δημοσίευση δημοσκοπήσεων απαγορεύεται τις τελευταίες δέκα ημέρες της προεκλογικής εκστρατείας, οι πιο πρόσφατες αποδίδουν στο ΑΚΡ το 40-44% των ψήφων. Αξιοποιώντας τη μείωση της εκλογικής δύναμης του κόμματος του Τούρκου προέδρου Ερντογάν και του πρωθυπουργού Αχμέτ Νταβούτογλου, το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) και το Λαϊκό Δημοκρατικό Κόμμα (HDP) διεκδικούν ένα θετικότερο αποτέλεσμα στις εκλογές της 7ης Ιουνίου. Το ακροδεξιό κόμμα Εθνικής Κίνησης (MHP) αναμένεται να είναι τρίτο κόμμα.

Ο ηγέτης του CHP, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, υποστηρίζει ότι έχει εντοπίσει το αδύνατο σημείο του ΑΚΡ, που είναι η διαφθορά και τα πολυτελή έξοδα των στελεχών. Το κόμμα που δημιούργησε το 1923 ο ιδρυτής του τουρκικού κράτους, Κεμάλ Ατατούρκ, δεν διαθέτει την προοπτική να κερδίσει τις εκλογές, αλλά αποβλέπει στην κατάκτηση του 30% των ψήφων – ποσοστό που θα στερήσει από το ΑΚΡ την απόλυτη πλειοψηφία για πρώτη φορά. Ο Κιλιτσντάρογλου, ο οποίος υποστηρίζει με πάθος την εκκοσμίκευση του κράτους, δεν αποτελεί τον χαρισματικό νεαρό αρχηγό που αναζητά το CHΡ, όμως στηρίζεται στην εικόνα του «καθαρού» πολιτικού, η οποία έχει προσελκύσει αρκετούς ψηφοφόρους. «Εάν ο Ερντογάν ήταν ειλικρινής, θα αναλάμβανε ξανά την ηγεσία του κόμματός του και της προεκλογικής εκστρατείας», δήλωσε ο ίδιος επικρίνοντας την υπερβολικά ενεργή συμμετοχή του Τούρκου προέδρου στον προεκλογικό αγώνα – στάση την οποία δεν ενθαρρύνει το ουδέτερο προεδρικό αξίωμα. «Ουσιαστικά, έχω δύο αντιπάλους μπροστά μου: τον πρόεδρο και τον πρωθυπουργό», κατέληξε ο ίδιος.

Κουρδικά αιτήματα

Το Λαϊκό Δημοκρατικό Κόμμα, από την πλευρά του, το οποίο προωθεί τα κουρδικά αιτήματα, ελπίζει ότι θα ξεπεράσει το όριο του 10% και ότι θα εξασφαλίσει την είσοδό του στο Κοινοβούλιο, παρά τις αντιξοότητες. Τούρκοι αστυνομικοί χρησιμοποίησαν χθες δακρυγόνα και νερό υπό πίεση για να διαλύσουν, στο Ερζερούμ της ανατολικής Τουρκίας, ένα πλήθος που διαμαρτυρόταν για μια προεκλογική συγκέντρωση του HDP. Σύμφωνα με βίντεο που δημοσίευσε το ειδησεογραφικό πρακτορείο Dogan, εκατοντάδες νέοι, ορισμένοι από τους οποίους κρατούσαν τουρκικές σημαίες και φώναζαν «Ο Θεός είναι μεγάλος», προσπάθησαν να φτάσουν στην κεντρική πλατεία της πόλης, η οποία θεωρείται προπύργιο του κυβερνώντος κόμματος. Την ώρα εκείνη στην πλατεία εκφωνούσε ομιλία ο συμπρόεδρος του HDP, Σελαχατίν Ντεμιρτάς. Ενα φορτηγάκι που έφερε σημαίες του κόμματος πυρπολήθηκε και ο οδηγός του υπέστη εγκαύματα αλλά κατάφερε να διαφύγει, ανέφερε η εφημερίδα Hurriyet, σύμφωνα με την οποία τραυματίστηκαν επίσης ένας αστυνομικός και μερικοί διαδηλωτές.

Στην περίπτωση που το ΑΚΡ πραγματοποιήσει μια πιο δυναμική εμφάνιση την ημέρα των εκλογών και εάν το HDP καταφέρει να εκλέξει εκπροσώπους, τότε το κόμμα του Ερντογάν θα μπορέσει να κυβερνήσει μόνο του, αλλά δεν θα έχει τη δυνατότητα να ψηφίσει με άνεση το νομοσχέδιο για την ενίσχυση των προεδρικών αρμοδιοτήτων. Πολλοί Τούρκοι ανησυχούν πως θα επιχειρηθεί η νόθευση του εκλογικού αποτελέσματος, ώστε να μπορέσει το ΑΚΡ να διατηρήσει την απόλυτη πλειοψηφία στο τουρκικό Κοινοβούλιο.

Πηγή: REUTERS, BBC, AFP