Ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι ζήτησε εξηγήσεις από τον Κύπριο Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη, αναφορικά με τις έρευνες της αστυνομίας στην Κεντρική Τράπεζα και την κατάσχεση ηλεκτρονικών υπολογιστών της διοικήτριας Χρυστάλλας Γιωρκάτζιη και συνεργατών της.

Την είδηση δημοσιεύει σήμερα η κυπριακή εφημερίδα ΠΟΛΙΤΗΣ, η οποία προσθέτει ότι ο κύριος Ντράγκι υποδεικνύει πως η έρευνα στα γραφεία της Κεντρικής Τράπεζας παραβιάζει τη συνθήκη Λειτουργίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Σύμφωνα με τον Πολίτη, ο Μαριο Ντράγκι ζήτησε παρέμβαση του Προέδρου Αναστασιάδη ώστε να επιστραφούν αμέσως τα έγγραφα και τα αντίγραφα των σκληρών δίσκων που παραλήφθηκαν.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης σε δηλώσεις επιβεβαίωσε ότι την 1η Ιουνίου ο κύριος Ντράγκι απέστειλε στον Πρόεδρο Αναστασιάδη επιστολή στην οποία αναφέρεται στις πρόσφατες έρευνες των διωκτικών αρχών στην Κεντρική Τράπεζα. Οι έρευνες έγιναν ύστερα από καταγγελία κατά της κυρίας Γιωρκάτζη για διαρροή της λίστας με τα κόκκινα δάνεια βουλευτών.

Ο κύριος Χριστοδουλίδης ανέφερε ότι ο Κύπριος Πρόεδρος απάντησε στις 3 Ιουνίου και ενημέρωσε τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για τη σαφή διάκριση εξουσιών που υπάρχει στην Κύπρο και τόνισε ότι η εκτελεστική εξουσία δεν έχει οποιαδήποτε εμπλοκή στο θέμα.

Ταυτόχρονα, είπε ο εκπρόσωπος, ο κ. Αναστασιάδης ενημέρωσε τον κύριο Ντράγκι ότι θα κοινοποιήσει την επιστολή του στις αρμόδιες, βάσει του συντάγματος, αρχές, οι οποίες και θα τον ενημερώσουν σχετικά.

Πηγή: Η Καθημερινή Κύπρου