«Ο σεισμός που έγινε σήμερα το πρωί δεν ήταν έκπληξη», δήλωσε στον ραδιοφωνικό σταθμό Alpha 989 ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Άκης Τσελέντης, επαναλαμβάνοντας ότι δεν μπορεί να είναι σίγουρος για το αν πρόκειται για τον κύριο σεισμό.

«Είχαμε πει δημόσια ότι βάσει της μελέτης του κ. Βαρώτσου υπάρχει μία περιοχή που μπορεί να δώσει μεγάλο σεισμό, έως 6 Ρίχτερ», είπε, προσθέτοντας πως εδώ και εβδομάδες είχε ζητηθεί να μπει δίκτυο παρακολούθησης της σεισμικής δραστηριότητας στο σημείο του σεισμού, το οποίο δεν μπήκε για οικονομικούς λόγους. Σημείωσε πάντως «ακόμα και 6 Ρίχτερ σεισμός να γίνει δεν θα έχουμε μεγάλο πρόβλημα στην περιοχή».

Ζήτησε τέλος να βρεθεί λύση στο ζήτημα των επιστημόνων του Ινστιτούτου, των οποίων οι συμβάσεις λήγουν στα τέλη Ιουνίου, προειδοποιώντας ότι «σε λίγο καιρό θα παίρνετε τηλέφωνο τη νύχτα στο Γεωδυναμικό και δεν θα το σηκώνει κανείς». Όπως διευκρίνισε, πρόκειται «για 10 άτομα που είναι εδώ 15 χρόνια, τους οποίους κάποιοι δεν νομιμοποίησαν για να τους ελέγχουν».

Λέκκας: Παρακείμενα ρήγματα της Αταλάντης 

Καθησυχαστικός εμφανίστηκε ο καθηγητής Γεωλογίας και πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ), Ευθύμιος Λέκκας, για τον σεισμό των 5,3 Ρίχτερ στην Εύβοια.

Με δηλώσεις του σε τηλεοπτικούς σταθμούς ο κ. Λέκκας ανέφερε πως η σημερινή δόνηση προέρχεται από μία ευαίσθητη περιοχή που χαρακτηρίζεται από πολλά μικρά ρήγματα, παρακείμενα του ρήγματος της Αταλάντης.

Όπως διαβεβαίωσε ο ίδιος, από το ρήγμα της Αταλάντης δεν υπάρχει κίνδυνος, καθώς η ενέργεια εκτονώθηκε με το σεισμό του 1893 και θα χρειαστούν μερικές εκατοντάδες χρόνια για να «ξαναγεμίσει».

Με δηλώσεις του στο Mega o δήμαρχος Διρφύων – Μεσσαπίων Γ. Ψαθάς επιβεβαίωσε στο μεταξύ ότι δεν έχουν αναφερθεί ζημιές στην περιοχή, μετά τον σεισμό που σημειώθηκε λίγο μετά τις 4.00.

“Ξύπνησαν” οι Αθηναίοι

Σεισμός 5,3 Ρίχτερ σημειώθηκε στις 04.09, με επίκεντρο τον θαλάσσιο χώρο 33 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της Χαλκίδας, σύμφωνα με την οριστική εκτίμηση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.To εστιακό βάθος εντοπίζεται στα 13,1 χιλιόμετρα. Η σεισμική δόνηση έγινε ιδιαίτερα αισθητή και στην Αθήνα.
 
Επιφυλάξεις ως πρός την εξέλιξη της σεισμικης δραστηριότητας εξέφρασε και ο διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιντούτου, Γεράσιμος Χουλιάρας, σημειώνοντας ότι μέχρι στιγμής όλοι οι μετασεισμοί είναι της τάξεως των 2 με 2,5 Ρίχτερ, και όχι 4 με 4,5, που θα έδειχε ότι υπάρχει εκτόνωση του φαινομένου.
 
Πηγή: Ναυτεμπορική, ΑΜΠΕ, ANT1 News