Στο πάγο μέχρι νεωτέρας, ύστερα από καταιγισμό τροπολογιών, μπήκε το κείμενο ψηφίσματος που κατατέθηκε στο Ευρωκοινοβούλιο για τη θέση του σώματος απέναντι στη Διατλαντική Εταιρική Σχέση Εμπορίου και Επενδύσεων (TTIP), τη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου που θέλουν να υπογράψουν ΗΠΑ και ΕΕ.

Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς αποφάσισε να μεταθέσει πιθανότατα για μετά το καλοκαίρι την ψηφοφορία για το κείμενο, με το οποίο θα γίνεται γνωστή η θέση του σώματος απέναντι στη συμφωνία, αφού οι ευρωβουλευτές κατέθεσαν περισσότερες από 200 τροπολογίες!

Σημειώνεται εδώ, πάντως, ότι οι συζητήσεις για την τελική μορφή που θα έχει η συμφωνία συνεχίζονται μεταξύ ΕΕ και ΗΠΑ, όμως η χθεσινή εξέλιξη εγείρει ερωτηματικά για το κατά πόσο αυτή με όποια μορφή συμφωνηθεί θα μπορούσε να περάσει από το Ευρωκοινοβούλιο. Επισήμως το οριστικό κείμενο της συμφωνίας θα είναι έτοιμο το 2016 και τότε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα κληθεί να το εγκρίνει ή να το απορρίψει.

Από την άλλη το Κογκρέσο των ΗΠΑ θα πρέπει μέσα στο επόμενο διάστημα να αποφασίσει εάν θα παραχωρήσει στον Αμερικανό πρόεδρο τις εξουσίες να διαπραγματεύεται εμπορικές συμφωνίες.

Το μεγαλύτερο αγκάθι και αυτήν τη φορά στην Ευρωβουλή, αλλά και εν γένει στις διαπραγματεύσεις, είναι ο μηχανισμός επίλυσης των διαφορών μεταξύ ενός κράτους και ενός επενδυτή (ISDS), ο οποίος θα επιτρέπει σε επενδυτές να μηνύουν κυβερνήσεις σε περίπτωση που το νομοθετικό έργο της κυβέρνησης βλάπτει την κερδοφορία των επιχειρήσεών τους και για τον οποίο οι ΗΠΑ έχουν ξεκαθαρίσει ότι δεν πρόκειται να κάνουν πίσω.

Πηγή: Το Έθνος