Tο Grexit δεν πρέπει να αποτιμάται μόνο με οικονομικό όρους, αλλά και γεωπολιτικούς αναφέρει στο πρώτο του θέμα το Bloomberg.

Tο Grexit δεν πρέπει να αποτιμάται μόνο με οικονομικό όρους, αλλά και γεωπολιτικούς αναφέρει στο πρώτο του θέμα το Bloomberg σημειώνοντας πως αν οι φορείς χάραξης πολιτικής ξεπεράσουν το θυμό με τη μικροπολιτική της Αθήνας και της προσφέρουν βοήθεια, θα έχει να κάνει και με τη αυτή τη διάσταση.

Η Ειρήνη Καραμούζη, λέκτορας στο Πανεπιστήμιο του Σέφιλντ, σημειώνει: «Η γεωπολιτική δυνατότητα της Ελλάδα χρησιμοποιήθηκε ως υπόσχεση, αλλά κυρίως ως απειλή. Υπήρχε πάντα ο κίνδυνος της καταστροφική εξάπλωσης αν η Ελλάδα έμενε μόνη της, ή αν εξελισσόταν σε ένα αποτυχημένο κράτος στην αυλή της Ευρώπης;».

Για το ΝΑΤΟ, η θέση της Ελλάδα ήταν ιστορικά σημαντική και τώρα με την επικίνδυνη άνοδο του Ισλαμικού Κράτους και την επεκτατικότητα του Πούτιν, ο ρόλος της καθίσταται ακόμη πιο σημαντικός. Ως προμαχώνας για την είσοδο των μεταναστών, τίθεται το ερώτημα αν η Ελλάδα αξίζει να λάβει περισσότερα χρήματα για να εξέλθει από την οικονομική τρύπα στην οποία έχει πέσει. Τη στιγμή που η ελληνική κυβέρνηση και οι πιστωτές της σκύβουν πάνω από αριθμούς, οι ηγέτες πρέπει να συζητήσουν για την ασφάλεια και την πολιτική.

Δύσκολες αποφάσεις

Δεν είναι τυχαία η παρέμβαση του αμερικανικού παράγοντα στην πρόσφατη Σύνοδο των G7, με τον Ομπάμα να στέλνει μήνυμα και στις δύο πλευρές και να μιλάει για δύσκολες αποφάσεις σε ό,τι έχει να κάνει με την Ελλάδα, αλλά και ευελιξία σε ό,τι έχει να κάνει με τους πιστωτές. Το θέμα της Ελλάδας μεταφέρεται πλέον στο επόμενο Eurogroup, μετά την αποτυχία και των τελευταίων διαβουλεύσεων στις Βρυξέλλες.

Στις 18 Ιουνίου ο Αλέξης Τσίπρας έχει κανονίσει να βρίσκεται στην Αγία Πετρούπολη όπου θα παρακολουθήσει οικονομικό φόρουμ. Θα είναι η δεύτερη φορά, από τη στιγμή που εξελέγη πρωθυπουργός, που θα συναντηθεί με τον Βλαντιμίρ Πούτιν στη Ρωσία. Η σχέση της Αθήνας με τη Μόσχα προκαλεί εκνευρισμό στο Βερολίνο, την Ουάσιγκτον και τις Βρυξέλλες. Παράλληλα, ο Τσίπρας έχει συμφωνήσει με τη Ρωσία στο θέμα του αγωγού, κάτι που έχει προκάλεσε την έντονη κριτική των ΗΠΑ.

Η άποψη της Μέρκελ

Πάντως, και η Μέρκελ, μετά τη συνάντηση που είχε με τον Τσίπρα, είχε τονίσει τη γεωπολιτική διάσταση του θέματος. Το γεγονός ότι η Ελλάδα «κατέχει» το τελευταίο νότιο σύνορο της Ευρώπης έχει επηρεάσει κατά καιρούς τις αποφάσεις των Ευρωπαίων. Κάπως έτσι έγινε μέλος της τότε ΕΟΚ το 1981 και αργότερα (το 2001) εισήλθε στη νομισματική ένωση.

Η προειδοποίηση Τρούμαν

Αυτά που ανέφερε η Μέρκελ για το γεωπολιτικό ρόλο της Ελλάδας μοιάζουν να έρχονται από το μακρινό 1947 και από τις τότε δηλώσεις του Χάρι Τρούμαν που θεωρούσε πως η Ελλάδα, κατά τη διάρκεια του Εμφυλίου, δεν έπρεπε να περάσει στη σφαίρα επιρροής της ΕΣΣΔ. Κάπως έτσι προέκυψε το Δόγμα Τρούμαν και η μετέπειτα βοήθεια προς την Ελλάδα. Το Bloomberg θυμίζει πως η Ελλάδα εντάχθηκε στο ΝΑΤΟ το 1952, τρία χρόνια πριν από τη Δ. Γερμανία και την ίδια στιγμή με την Τουρκία, ενώνοντας δύο παραδοσιακούς εχθρούς κάτω από την ίδια ομπρέλα.

Η διαμάχη των αναγκών

Οι Έλληνες αριστεροί, παραδοσιακά, ερεθίζονταν με την επιρροή που ασκούσαν οι ΗΠΑ στα ελληνικά πολιτικά πράγματα. Έτσι, η επιβολή της χούντας το 1967 θεωρήθηκε πως ήταν αμερικανικός δάκτυλος, ενώ το άγαλμα του Τρούμαν (το 1963) θεωρήθηκε πως ήταν το σύμβολο αυτής της επιβολής.

Τη στιγμή που ο Αλέξης Τσίπρας ετοιμαζόταν να συναντήσει την Άνγκελα Μέρκελ στις Βρυξέλλες, ο Νίκος Κοτζιάς, μιλώντας στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, σημείωνε ότι τώρα είναι η ώρα να αποφασίσουμε αν η επιδίωξη για ασφάλεια, ευημερία και ελευθερία θα επικρατήσουν των αριθμών και των κερδών.

«Στις μέρες μας ο ρόλος της γεωπολιτικής είναι πιο σημαντικό από ό, τι πριν», δήλωσε ο Κοτζιάς, «ο κόσμος μας είναι στη μέση μιας διαμάχης ανάμεσα στις τρέχουσες ανάγκες και τις μελλοντικές απαιτήσεις. Η ΕΕ πρέπει να μάθει να βλέπει πέρα από τη μύτη της. Για να διαχειριστούμε το μέλλον μας δεν πρέπει να λειτουργούμε ωσάν να ήμασταν σε μια συνέλευση μετόχων που εξετάζουν τα τριμηνιαία κέρδη τους».

Πηγή: The Toc