Συνέντευξη του προέδρου της Αξιωματικής Ανιπολίτευσης στον ΤτΚ

Το δρόμο για μια «νέα πολιτική συμφωνία» δείχνουν στη Ν.Δ. ως τη μόνη διέξοδο που θα οδηγήσει τη χώρα σε ασφαλές οικονομικό και πολιτικό περιβάλλον. Στο πλαίσιο αυτό ο Αντώνης Σαμαράς με δήλωσή του στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής επιμένει στην αλλαγή πολιτικής προς την κατεύθυνση της ανάπτυξης, γεγονός που, όπως λέει, θα συμβεί «όταν ο ιδιωτικός τομέας “κερδίσει” το κράτος».
 
Παράλληλα ο πρόεδρος της Ν.Δ., ο οποίος στρέφει τα πυρά του κατά του Αλέξη Τσίπρα, τον οποίο κατηγορεί ότι «πολεμά τις μεταρρυθμίσεις», στο επόμενο διάστημα πρόκειται να επιμείνει και στην ανάγκη να υπάρξει εθνική συνεννόηση ώστε να βρεθεί κοινός τόπος από όλες τις πολιτικές δυνάμεις προκειμένου να παρουσιαστεί στους δανειστές μια καινούργια πολιτική πρόταση που θα περιλαμβάνει αναπτυξιακά και όχι σκληρά φορολογικά μέτρα.
 
«Στο παρά ένα…»

Εδώ και ημέρες, πάντως, ο Αντ. Σαμαράς έχει πυκνώσει τις τηλεφωνικές επικοινωνίες του με ανθρώπους-«κλειδιά» στην Ευρώπη και ενημερώνεται καθημερινά για τις εξελίξεις στη διαπραγμάτευση αλλά και τις προθέσεις των πιστωτών. Η εικόνα που υπάρχει στον τρίτο όροφο της Συγγρού είναι ότι η διαπραγμάτευση βρίσκεται στον αέρα, με το χρόνο, ωστόσο, στην κλεψύδρα να τελειώνει.
 
«Βρισκόμαστε κυριολεκτικά στο παρά ένα», λένε τα γαλάζια στελέχη που παρακολουθούν βαθιά προβληματισμένα τους άστοχους κυβερνητικούς χειρισμούς. «Οι χειρισμοί αυτοί έφεραν την Ελλάδα με την πλάτη στον τοίχο και με το πιστόλι στον κρόταφο», λένε χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας την ανάγκη να υπάρξει συμφωνία άμεσα, ώστε η χώρα να μπορέσει να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της και να μη χρεοκοπήσει.
 
Σε κάθε περίπτωση, στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης προετοιμάζονται και για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, καθώς, όπως έλεγε δηκτικά κορυφαίο στέλεχος του γαλάζιου επικοινωνιακού επιτελείου, «από κυβερνητική φερεγγυότητα είμαστε πλήρεις. Ολα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά», πρόσθετε, υπενθυμίζοντας και τις τελευταίες αλλοπρόσαλλες δηλώσεις των μελών του Υπουργικού Συμβουλίου.
 
«Ιδεοληψία…»

«Ο κ. Τσίπρας δεν θέλει την ανάπτυξη. Πολεμά τις μεταρρυθμίσεις. Νιώθει άβολα όταν ακούει για επιχειρηματικότητα, εξωστρέφεια και ανταγωνιστικότητα. Από ιδεοληψία θέλει να ξαναφέρει στην Ελλάδα το μεγάλο κομματικό κράτος. Ομως η μάχη της ανάπτυξης θα κερδηθεί μόνο αν “κερδίσει” ο ιδιωτικός τομέας το μεγάλο κράτος. Αυτό θα φέρει θέσεις εργασίας, θετική ψυχολογία στην αγορά και νέες επενδύσεις. Διαφορετικά, αν το μεγάλο κράτος κερδίσει τον ιδιώτη, θα βλέπουμε να έρχεται ο λογαριασμός στους πολίτες μέσα από άνευ προηγουμένου φορολογικές καταιγίδες που θα φέρουν ύφεση και άνοδο της ανεργίας, κάτι το οποίο δυστυχώς ζούμε από τους πρώτους κιόλας μήνες του ΣΥΡΙΖΑ», δηλώνει ο Αντ. Σαμαράς στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής, θέτοντας τις προϋποθέσεις για να αλλάξει σελίδα η χώρα.
 
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης εμφανίζεται, ωστόσο, σε συνομιλητές του ιδιαίτερα ανήσυχος και για κάτι ακόμα. Για το τεράστιο έλλειμμα αξιοπιστίας που δημιούργησε η κυβέρνηση και για τη διεθνή απομόνωση στην οποία καταδίκασαν την Ελλάδα με τις παλινωδίες και τα ψέματα στους κορυφαίους Ευρωπαίους ηγέτες και αξιωματούχους. Ενδεικτικά, από τη Συγγρού υπενθύμιζαν την υπόσχεση που έδωσε ο ίδιος ο πρωθυπουργός στον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, για πληρωμή της δόσης στο ΔΝΤ, την οποία αθέτησε τρεις ημέρες μετά.
 
Ο δακτύλιος Mobius

«H διαπραγματευτική τακτική της κυβέρνησης θυμίζει το δακτύλιο του Mobius. Είτε τον διατρέξεις εσωτερικά είτε εξωτερικά, οδηγεί στην ίδια πλευρά και γι’ αυτό λέγεται μη προσανατολισμένος», έλεγε χαρακτηριστικά στενός συνεργάτης του Αντ. Σαμαρά, σχολιάζοντας τις κινήσεις του Μεγάρου Μαξίμου. Το αποτέλεσμα είναι, τόνιζε ο ίδιος, η διαπραγμάτευση να βρίσκεται εντελώς στον αέρα, να μην ξέρουμε τι θα ξημερώσει για τη χώρα.
 
«Δεν έγινε καμία σοβαρή προσπάθεια στους τελευταίους πέντε μήνες. Κανείς από την κυβέρνηση δεν πήγε να μιλήσει συγκεκριμένα στους δανειστές, με νούμερα και αριθμούς, να παρουσιάσει συγκεκριμένους στόχους και το πώς θα επιτευχθούν», έλεγε έτερο κορυφαίο στέλεχος της Ν.Δ., εκφράζοντας την άποψη της Συγγρού ότι από την απομόνωση και την ύφεση μπορούμε να βγούμε ξανά μόνο αν οι πολιτικές δυνάμεις της χώρας καθίσουν όλες μαζί στο τραπέζι για να αποφασίσουν μια νέα πρόταση που θα προταθεί για συμφωνία στους πιστωτές.
 
«Η χώρα χρειάζεται νέο παραγωγικό μοντέλο», λέει ο Αντ. Σαμαράς στους συνομιλητές του, τονίζοντας ότι όπου εφαρμόστηκε οι χώρες αναγεννήθηκαν. «Η συνδιαμόρφωση μιας νέας πρότασης, που δεν θα στηρίζεται σε υφεσιακά μέτρα και σε φοροκαταιγίδα αλλά θα δημιουργεί συνθήκες ανάπτυξης ξανά, είναι η μοναδική λύση αυτή τη στιγμή για τη χώρα», εξηγούν από τη Συγγρού.