Το Unfollow βάζει στο στόχαστρο τον Αλέξη Τσίπρα και το περιβάλλον του, μιλώντας για αρχηγισμό και ενδοτικότητα. Ειδική αναφορά στη Ζωή Κωνσταντοπούλου.

Με τον τίτλο «ο ΣΥΡΙΖΑ είμαι εγώ» το περιοδικό Unfollow επιτίθεται στον Πρόεδρο του κόμματος και Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και στο περιβάλλον του (Ν. Παππάς, Αλ. Φλαμπουράρης, Γ. Δραγασάκης, Θ. Μιχόπουλος Σπ. Σαγιάς), αναφέροντας ότι η κριτική εντός του ΣΥΡΙΖΑ είναι βάσιμη τόσο για την μετάλλαξη του κόμματος όσο και για τις υπαναχωρήσεις της κυβέρνησης από τις προεκλογικές εξαγγελίες.

Το πολιτικό περιοδικό Unfollow που κινείται στον της ριζοσπαστικής αριστεράς, φαίνεται να κινείται κοντά στις θέσεις της προέδρου της Βουλής Ζ. Κωνσταντοπούλου για την οποία αναφέρει στο κείμενο που υπογράφουν οι Μ. Αλεβιζοπούλου και ο Α. Ζενάκος, ότι ασκεί δριμεία κριτική σε κυβερνητικές επιλογές έχοντας μεγάλη υποστήριξη από μερίδα ψηφοφόρων αλλά χωρίς συμμαχίες στο κόμμα. Υπενθυμίζεται ότι η κ. Κωνσταντοπούλου είχε επιλέξει το συγκεκριμένο περιοδικό για να παραχωρήσει συνέντευξη με την ιδιότητά της ως Προέδρου της Βουλής στην οποία εξήγησε γιατί είπε «όχι» στο να έλθει προς ψήφιση στη Βουλή η συμφωνία του Eurogroup. Η κ. Κωνσταντοπούλου είχε δηλώσει μέσω του Unfollow ότι «η ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα δεχθεί να μην υλοποιηθούν οι προεκλογικές δεσμεύσεις του κόμματος». 

Στο στόχαστρο ο Αλέξης Τσίπρας και οι συνεργάτες του

Το περιοδικό αναφέρει ότι από τις ευρωεκλογές του 2014 ήταν εμφανές το ρήγμα στο κόμμα μεταξύ της άποψης για έναν «αρχηγικό ΣΥΡΙΖΑ», την τάση δηλαδή να μετατραπεί σε κόμμα κλασσικού τύπου όπου ο αρχηγός και οι συνεργάτες του παίρνουν όλες τις αποφάσεις ανώ οι υπόλοιποι πειθαρχούν και στηρίζουν. Σύμφωνα με το Unfollow αυτή η τάση πιστώθηκε την εκλογική νίκη. Από την άλλη παρουσιάζεται η κριτική «για το έλλειμα των δημοκρατικών διαδικασιών, την απουσία σεβασμού στις συλλογικές διαδικασίες και τον ρόλο παράκεντρων εξουσίας» όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά. Μάλιστα εντάσσει την σύγκρουση στον ΣΥΡΙΖΑ στο πλαίσιο της πίεσης που ασκούν τα συστημικά ΜΜΕ τα οποία βλέπουν να μην υπάρχει ισχυρή αντιπολίτευση και προσπαθούν – όπως αναφέρει το περιοδικό- να αναζητήσουν δρόμο επικοινωνίας με την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.

Το περιοδικό υποστηρίζει ότι σήμερα η ηγετική ομάδα είναι αυτονομημένη. «Την πολιτική αυτή εκφράζει η ομάδα γύρω από τον Πρωθυπουργό που περιλαμβάνει τους υπουργούς Νίκο Παππά και Αλέκο Φλαμπουράρη, τον γραμματέα του υπουργικού Συμβουλίου Σπ. Σαγιά, και τον υπεύθυνο του γραφείου τύπου του Πρωθυπουργού Θ. Μιχόπουλο. Οι χειρισμοί τους ποικίλλουν αλλά συγκλίνουν ως προς την υπεράσπιση της «αρχηγικής» αυτής πολιτικής, το βασικό επιχείρημα υπέρ της οποίας είναι να μην κινδυνεύσει να πέσει η κυβέρνηση λόγω εσωτερικών αντιδράσεων στην διαπραγμάτευση και σε μία ενδεχόμενη συμφωνία με τους «εταίρους», αναφέρει το Unfollow. Στην ίδια ομάδα εντάσσεται ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γ. Δραγασάκης καθώς και η «Ενωτική Κίνηση» που έχει συσταθεί στο κόμμα.

Ακίνδυνη η Αριστερή Πλατφόρμα – επικίνδυνη η Κίνηση των 53+

Για την Αριστερή Πλατφόρμα το περιοδικό υποστηρίζει ότι ακολουθεί μία τακτική που δεν απειλεί την ηγετική ομάδα. «Γι αυτό και όσοι γνωρίζουν κρατούν μικρό καλάθι για τις δυνατότητες της Αριστερής Πλατφόρμας να επηρεάσει την πορεία του ΣΥΡΙΖΑ , έστω και αν ένα – δύο στελέχη αποχωρήσουν προσωρινά από το προσκήνιο για την τιμή των όπλων να και εφόσον αναγκαστούν» αναφέρει το περιοδικό. Εκτιμά δε ότι πιο επικίνδυνοι για τον αρχηγικό ΣΥΡΙΖΑ είναι οι 53+ όπου στόχος της κριτικής τους αν και σπάνια κατονομάζεται δημόσια, είναι ο Ν. Παππάς οι αυθαίρετες αποφάσεις για την στρατηγική του κόμματος καθώς και οι επιλογές διαφόρων συμβούλων, όπως αναφέρει το περιοδικό.

“Η Ζωή Κωνσταντοπούλου εφαρμόζει τις εξαγγελίες του ΣΥΡΙΖΑ”

Το κείμενο ασκεί ήπια κριτική στην Ζωή Κωνσταντοπούλου αναφέροντας ότι «μοιάζει να υπηρετεί ένα αφήγημα που συγκροτεί το υποκείμενο των διεκδικήσεων περισσότερο ως «αδικημένο Έλληνα» παρά ως μέλος υποτελούς τάξης». Σημειώνεται όμως ότι η ρητορική της Προέδρου της Βουλής ήταν η ρητορική του ΣΥΡΙΖΑ που είχε υιοθετήσει και ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας. «Το πρόβλημα με την Ζωή Κωνσταντοπούλου είναι ότι υλοποιεί, χάρη στην αυτόνομη ισχύ που της εξασφαλίζει η θέση της Προέδρου της Βουλής, μέρος των εξαγγελιών του ΣΥΡΙΖΑ – εξαγγελίες για τις οποίες πολλοί από τους «53+» μπορεί να διαφωνούσαν από πριν, δεν ίσχυε όμως το ίδιο με τον Αλέξη Τσίπρα και όσους τον περιτριγυρίζουν, τουλάχιστον όσο οι εξαγγελίες έφερναν ψήφους» αναφέρει το δημοσίευμα του Unfollow.

Αλ. Τσίπρας: όλα γύρω του συγκρούονται και αυτός δεν εμπλέκεται πουθενά

Τίποτε δεν φαίνεται να αγγίζει τον Αλέξη Τσίπρα, αναφέρει το περιοδικό, και σημειώνει «Ένας αδιαμφισβήτητος αρχηγός που όλα γύρω του συγκρούονται αλλά ο ίδιος δεν εμπλέκεται πουθενά». Μάλιστα το περιοδικό διερωτάται εάν ο «αρχηγικός ΣΥΡΙΖΑ, η υιοθέτηση «εθνικοπατριωτικής στροφής», η ενδοτικότητα στην διαπραγμάτευση, η εγκατάλειψη των προεκλογικών θέσεων, η τοποθέτηση αμφιλεγόμενων προσώπων σε καίριες θέσεις δεν είναι απλώς ατυχίες που επισυμβαίνουν επειδή παρεξήγησε τον ρόλο του και υπερέβη την εξουσία του ο Ν. Παππάς, ο Σ. Σαγιάς ή ο Γ. Δραγασάκης – αλλά αποτελούν συνειδητή απόφαση του εξής ενός, του Αλέξη Τσίπρα;».