Νίκος Παππάς: Χρειάζεται πολιτική λύση

“Οι συζητήσεις συνεχίζονται σήμερα”, δήλωσε η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μίνα Αντρέεβα για τις συνομιλίες που άρχισαν το απόγευμα του Σαββάτου μεταξύ ελλήνων διαπραγματευτών και εκπροσώπων της Επιτροπής, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) και του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕΜΣ).

Σύμφωνα με μια ευρωπαϊκή πηγή, ο κύριος διαπραγματευτής του ΔΝΤ, ο Πολ Τόμσεν, ο οποίος απουσίαζε το Σάββατο, επρόκειτο να συμμετάσχει στις σημερινές συνομιλίες.

“Μια συμφωνία σήμερα θα ήταν βεβαίως επιθυμητή. Βρισκόμαστε στα όρια του χρόνου που έχουμε στη διάθεσή μας για να σώσουμε την κατάσταση. Το Eurogroup της Πέμπτης είναι ο τελευταίος σταθμός αυτού του τρένου”, επέμεινε μια ευρωπαϊκή πηγή που ερωτήθηκε από το Γαλλικό Πρακτορείο.

Άλλες πηγές προσκείμενες στις διαπραγματεύσεις φάνηκαν απαισιόδοξες. “Οι συνομιλίες είναι δύσκολες. Δεν είναι σίγουρο ότι θα έχουν αποτέλεσμα”, δήλωσε μία από τις πηγές αυτές, προσθέτοντας πως “οι αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής εκφράζουν φόβους μήπως δεν υπάρξει εγκαίρως μια συμφωνία”.

“Τα δύο μέρη βρίσκονται ακόμη πολύ μακριά” το ένα από το άλλο, επιβεβαίωσε μια τρίτη πηγή, η οποία υποστήριξε ότι “προς το παρόν, η ελληνική πλευρά δεν έχει τηρήσει τις υποσχέσεις της” και ότι οι προτάσεις της “δεν βγαίνουν”.

Δύσκολο το έργο της Ελλάδας

Το απόγευμα του Σαββάτου ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς είχε επαφές με εκπροσώπους της Κομισιόν που όρισε ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, προκειμένου να γίνει μία πρώτη ανάγνωση της ελληνικής πρότασης και να ληφθεί η απόφαση για το κατά πόσο αυτή παίρνει το “πράσινο φως” για να τεθεί στη συνάντηση της Κυριακής με όλους τους Θεσμούς.

Πληροφορίες αναφέρουν πως η ελληνική αποστολή με τους Δραγασάκη, Τσακαλώτο, Παππά και Χουλιαράκη, έχει φέρει στις Βρυξέλλες μια νέα πρόταση, δημοσιονομικού χαρακτήρα.

Ωστόσο, η Ελλάδα φαίνεται να εμμένει στις προτάσεις της για το χρέος, όπως και για το ΕΚΑΣ και τη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος.

Σε ό,τι αφορά τον ΦΠΑ, η κυβέρνηση παραμένει σταθερή στη θέση της για τα ποσοστά 6% και 23%, ενώ ζητούμενο παραμένει ο καθορισμός του ποσοστού της μεσαίας κλίμακας. Σύμφωνα με πηγές, οι συντελεστές μπορεί να είναι τρεις, αλλά θα υπάρξουν σημαντικές αλλαγές στα προϊόντα που θα υπαχθούν σε κάθε κατηγορία.

Παράλληλα, η Ελλάδα θεωρεί σημαντικές τις ενέργειες στις οποίες πρέπει να προβεί ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Στήριξης, ο οποίος θα πρέπει να αναλάβει το βάρος της ανταλλαγής ομολόγων της ΕΚΤ.

Παππάς

“Αποστολή μας είναι η οριστική έξοδος της Ελλάδας από την κρίση και η αποφυγή περιπετειών για όλη την Ευρώπη”, τονίζει σε αποκλειστική δήλωσή του στην Αυγή της Κυριακής ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς ο οποίος προσθέτει ότι “οι προηγούμενες συνταγές δεν το πέτυχαν“.

“Η Ελλάδα, τονίζει ο κος Παππάς, έχει άποψη, προτάσεις, αποφασιστικότητα, να συνεργαστεί με τους εταίρους για να ξεφύγει από την εξοντωτική λιτότητα με βιώσιμο χρέος και κοινωνική συνοχή. Χρειάζεται πολιτική λύση”.

Ντομπρόβσκις: Ο Γιούνκερ παραμένει σε επαφή με τον Τσίπρα, όμως