Απώλειες… made in Greece κατέγραψαν χθες οι μετοχές σε ΗΠΑ και Ευρώπη, ενώ σε κλοιό ρευστοποιήσεων βρέθηκαν και τα ομόλογα της περιφέρειας της Ευρωζώνης, με αποτέλεσμα το spread των αποδόσεών τους με το γερμανικό Bund να αυξηθεί στα υψηλότερα επίπεδα από τις αρχές του έτους. 

Στον αντίποδα, οι εισροές κεφαλαίων στο ασφαλές καταφύγιο του Bund είχαν ως αποτέλεσμα η απόδοσή του να υποχωρήσει προς το 0,8% από 1,05% την περασμένη εβδομάδα.

Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια διεύρυναν τις απώλειες που είχαν καταγράψει την Παρασκευή (οπότε γνωστοποιήθηκε η αποχώρηση του τεχνικού κλιμακίου του ΔΝΤ από τις Βρυξέλλες), με καταλύτη την κατάρρευση των διαπραγματεύσεων το βράδυ της Κυριακής, εν μέσω εντεινόμενης ανησυχίας ότι δεν θα επιτευχθεί τελικά συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και δανειστών έως το τέλος του μήνα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται (ελληνική χρεοκοπία ή/και Grexit). Στο πλαίσιο αυτό, ο δείκτης DAX στη Φρανκφούρτη υποχώρησε κατά 1,89%, ο CAC στο Παρίσι κατά 1,75%, ο FTSE Mib στο Μιλάνο κατά 2,4% και ο IBEX στη Μαδρίτη κατά 1,71%.

Όπως και στην Ελλάδα, αρνητικοί πρωταγωνιστές της συνεδρίασης ήταν οι τράπεζες και οι ιδίως οι θεωρούμενες ως πιο αδύναμες, όπως η ιταλική Μonte dei Paschi di Siena, η ισπανική Banco Popular κα η πορτογαλική Millennium BCΡ που υποχώρησαν κατά 4,12%, 3,36% και 6,76% αντίστοιχα. Απώλειες της τάξης του 0,5% κατέγραφαν στο μέσον της συνεδρίασης και οι βασικοί δείκτες στη Wall Street, καθώς το επενδυτικό κλίμα επιβαρύνθηκε και από την αβεβαιότητα ενόψει του αυριανού «χρησμού» της αμερικανικής κεντρικής τράπεζας Fed για τη χρονική στιγμή της αύξησης των επιτοκίων του δολαρίου, σε μια εξέλιξη που συνέβαλε στην άμβλυνση των «ελληνικής προέλευσης» πιέσεων στο ευρώ. Έτσι, το ενιαίο νόμισμα ανέκαμψε από το 1,1188 δολάριο (χαμηλό ημέρας) στο 1,1276 δολ./ευρώ, με οριακές απώλειες σε ημερήσια βάση.

Πηγή: Ημερησία – Λαλέλα Χρυσανθοπούλου