Αυξανάνονται περαιτέρω οι αμερικανικές πιέσεις προς την Ελληνική πλευρά-Μετά τον Λευκό Οίκο, Ο αμερικανός ΥΠΟΙΚ σε συνέντευξή του στο CNN

«Όλο το βάρος είναι στην Ελλάδα να πάρει σκληρές αποφάσεις και να επιστρέψει με μια απάντηση» είπε στη τηλεοπτική συνέντευξή του στο CNN και στον δημοσιογράφο Fareed Zakaria, η οποία και θα μεταδοθεί ολόκληρη αύριο, ο αμερικανός υπουργός των Οικονομικών Jack Lew, αυξάνοντας ακόμα περισσότερο τις αμερικανικές πιέσεις προς την Ελληνική πλευρά για την επίτευξη συμφωνίας με τους δανειστές. Ο  

Στο ερώτημα αν η Ελλάδα φύγει από την ευρωζώνη, θα δημιουργηθεί μια κατάσταση τύπου Lehman, ο αμερικανός υπουργός των οικονομικών ανέφερε ότι δεν πρόκειται να κάνει εικασίες για το ποιες θα είναι οι συνέπειες ενός τέτοιου γεγονότος. Αρκέστηκε να πει ότι «οι συνέπειες για την ίδια την Ελλάδα με την μείωση της οικονομικής απόδοσης θα είναι πολύ μεγάλες για τον ελληνικό λαό. Αυτός είναι που θα είναι ο πρώτος αποδέκτης της αποτυχίας». Αναφορικά με το ενδεχόμενο της μετάδοσης (της κρίσης), ο κίνδυνος, λέει χαρακτηριστικά ο Jack Lewείναι τελείως διαφορετικός από ό,τι ήταν στο παρελθόν, ωστόσο δεν γνωρίζουμε τι αντίκτυπο θα έχει στις αγορές και στην ψυχολογία, αν η Ελλάδα αποτύχει, αν βγει εκτός ευρωζώνης».

«Η πραγματικότητα είναι», συνέχισε ο Jack Lew, «ότι από μέρα σε μέρα ότι υπάρχει αντίκτυπος στις άλλες αγορές. Δεν νομίζω ότι κάποιος θα ήθελε να μάθει ποιος θα ήταν ο αντίκτυπος.  Το μόνο που γνωρίζουμε είναι ότι η Ελλάδα πρέπει να πάρει σκληρές αποφάσεις για να υπάρξει αποτέλεσμα. Είναι σκληρές αποφάσεις και προτρέπω όλες τις πλευρές να δείξουν ευελιξία. Νομίζω ότι το βάρος είναι πλέον στην Ελλάδα να επιστρέψει με μια απάντηση. Αυτό αποτελεί τη βάση για επίτευξη συμφωνίας όσο το δυνατό συντομότερα».    

 

Νωρίτερε ο Λευκός Οίκος είχε καλέσει τις δύο πλευρές, την Ελλάδα και τους διεθνείς πιστωτές να άρουν το αδιέξοδο στις μακροχρόνιες διαπραγματεύσεις και να διασφαλίσουν την αποφυγή μιας επιζήμιας χρεοκοπίας ή ακόμη και εξόδου της Ελλάδας από την Eυρωζώνη.

«Πιστεύουμε ότι υπάρχει επείγουσα ανάγκη τόσο για την Ελλάδα όσο και για τους διεθνείς εταίρους της να λάβουν μέτρα για την επίτευξη συμβιβασμού», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου ο Ερικ Σουλτς.

«Και οι δύο πλευρές χρειάζεται πράγματι να εργαστούν με ταχείς ρυθμούς με στόχο την οριστικοποίηση ενός προγράμματος αξιόπιστων μεταρρυθμίσεων, το οποίο θα μπορέσει να θέσει τα θεμέλια για σταθερή ανάπτυξη στο εσωτερικό της ευρωζώνης», πρόσθεσε.

Λευκός Οίκος: Είναι επείγον να συμβιβαστούν Ελλάδα-πιστωτές