Αντιδράσεις έχει προκαλέσει στη Γαλλία η δήλωση του Νικολά Σαρκοζί κατά τη διάρκεια ομιλίας σε συγκέντρωση του κόμματός του, καθώς παρομοίασε τους μετανάστες που έρχονται στην Ευρώπη με νερά αποχέτευσης που πλημμυρίζουν ένα σπίτι!

Η δήλωση αυτή, που δεν υστερεί σε ξενοφοβία και ρατσισμό από αντίστοιχες δηλώσεις της Μαρίν Λεπέν ή του πατέρα της Ζαν Μαρί Λεπέν, προκάλεσε την έντονη αντίδραση του προέδρου της κοινοβουλευτικής ομάδας των Σοσιαλιστών Μπρουνό Λε Ρου και σειρά αρνητικών δημοσιευμάτων από γαλλικές εφημερίδες, όπως η «Liberation».

Ο Σαρκοζί στην ομιλία του στο Λ’ Ιλ Αντάμ, ασκώντας κριτική στις προτάσεις της Κομισιόν για επιμερισμό των βαρών της φιλοξενίας μεταναστών μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών, ανέφερε χαρακτηριστικά: «Δεν υπάρχουν πια άλλα χρήματα, άλλες θέσεις εργασίας και άλλα καταλύματα και τώρα σκέφτηκαν ένα τρικ. Αντί να μειώσουμε τον αριθμό μεταναστών που εισέρχεται στην Ευρώπη, να τους μοιράσουμε μεταξύ μας».

Σύμφωνα με τον ίδιο, κάτι τέτοιο θα μπορούσε να συγκριθεί με την εξής ιστορία: «Στο σπίτι σας έχετε έναν σωλήνα αποχέτευσης που σπάει και τα νερά απλώνονται σε όλη την κουζίνα. Ερχεται ένας υδραυλικός και σας λέει: “Εχω μια λύση. Θα αφήσουμε τα μισά στην κουζίνα, θα ρίξουμε το ένα τέταρτο στο σαλόνι, το άλλο τέταρτο στο υπνοδωμάτιο των γονιών και αν κι αυτό δεν είναι αρκετό, υπάρχει και το υπνοδωμάτιο των παιδιών”».

Οπως ήταν αναμενόμενο, η δήλωση προκάλεσε αρκετές αντιδράσεις και έφερε στο μυαλό αρκετών παλαιότερες δηλώσεις του Σαρκοζί που είχε κάνει ζητώντας αναθεώρηση της Συνθήκης Σένγκεν. Τότε είχε δηλώσει: «Αλλο είναι να σώζεις κάποιον που έχει ανάγκη και άλλο να δημιουργείς ένα σύστημα όπου το έγκλημα γίνεται νόμος χωρίς εξαίρεση και εις βάρος των Γάλλων πολιτών που μοχθούν και εργάζονται». Ο Μπρουνό Λε Ρου, των Γάλλων Σοσιαλιστών, εξέφρασε τον αποτροπιασμό του για τη δήλωση του Σαρκοζί και επανέλαβε πως ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας είναι ξενοφοβικός.

Ο Σαρκοζί, παρά τις συχνές δηλώσεις του κατά των μεταναστών, αρνείται τον χαρακτηρισμό «ξενοφοβικός». Η αντίφαση αυτή, σύμφωνα με αρκετούς αναλυτές, εντάσσεται στην προσπάθεια που κάνει ο Νικολά Σαρκοζί για να επανέλθει στο προσκήνιο της γαλλικής πολιτικής και να διεκδικήσει την προεδρία το 2017.

Με τις σκληρές δηλώσεις του κατά των μεταναστών και υπέρ «της τάξης και της ασφάλειας» θέλει να κερδίσει μέρος των Γάλλων ψηφοφόρων που έχουν στραφεί προς την ακροδεξιά και τη Μαρίν Λεπέν. Η στρατηγική αυτή, εξάλλου, φαίνεται ότι είναι πετυχημένη τη δεδομένη χρονική στιγμή, αφού με αυτήν τη συνταγή το UMP κατάφερε να είναι πρώτο κόμμα στις τοπικές εκλογές του Μαρτίου, βάζοντας φρένο στο Εθνικό Μέτωπο της Λεπέν και διαλύοντας τη βάση στήριξης των Σοσιαλιστών, κάτι που ευελπιστεί ότι θα επαναληφθεί και στις επερχόμενες προεδρικές.

 

Πηγή: Το Έθνος – Χ.Στασινόπουλος