«Ακόμη και αν είχα αμφιβολίες για τη δεινή κατάσταση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, και γιατί είναι τόσο σημαντικό για την ελληνική κυβέρνηση να επιτύχει σήμερα συμφωνία με τους πιστωτές, ώστε να αποφευχθεί η χρεοκοπία, αυτές οι αμφιβολίες διαλύθηκαν μετά από την συνέντευξή του προέδρου της Eurobank Νικόλαου Καραμούζη στο BBC», υπογραμμίζει στην αρχή του δημοσιεύματος του βρετανικού δικτύου ο αρθρογράφος Robert Peston.

Ο κ. Καραμούζης επιβεβαίωσε στην εν λόγω συνέντευξη πως ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) έχει συμφωνήσει να κρατήσει σήμερα ζωντανές τις ελληνικές τράπεζες.

Ωστόσο, ο πρόεδρος της Eurobank προειδοποίησε πως υπήρχε πραγματικός κίνδυνος οι ελληνικές τράπεζες να υποχρεωθούν να κλείσουν αύριο και να παύσει η διανομή χρημάτων για τις επόμενες ημέρες, αν η ελληνική κυβέρνηση με επικεφαλής τον Αλέξη Τσίπρα αποτύχει σήμερα να πείσει τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης ότι κάνει αξιόπιστα βήματα για να ισοσκελίσει τους λογαριασμούς της.

Ακόμη, ο κ. Καραμούζης πρόσθεσε ότι λόγω του ρυθμού των αναλήψεων  από τις ελληνικές τράπεζες, η οποία  έχει φτάσει τα 700 εκατ. ευρώ την ημέρα, όλες οι τράπεζες μπορούν να επιβιώσουν μόνο χάρη στα δάνεια από την Τράπεζα της Ελλάδας που χορηγήθηκαν με την έγκριση της ΕΚΤ, στο πλαίσιο της επείγουσας παροχής ρευστότητας (ELA).

«Υπήρχε σοβαρός κίνδυνος», όπως σημείωσε ο κ. Καραμούζης, «το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ να αποφάσιζε τη διακοπή του ELA στην Ελλάδα και τερματίσει την πλήρη πρόσβαση των ελληνικών τραπεζών στο προβλεπόμενο σύστημα πληρωμών του ευρωσυστήματος», αν δεν υπήρχε καμία ένδειξη σήμερα ότι η Ελλάδα έχει πάρει το δρόμο της συμφωνίας.

Σε αυτή τη δεινή περίπτωση, όλες οι τράπεζες θα πρέπει να σταματήσουν τη δραστηριότητά τους, το συντομότερο αύριο. Και δεν θα μπορούσαν να ανοίξουν πάλι, μόνο όταν η ελληνική κυβέρνηση περάσει νομοσχέδιο με το οποίο είτε θα περιορίζει τις αναλήψεις είτε θα επιβάλει ελέγχους κεφαλαίων (capital controls). Γεγονός που θα κρατήσει για μέρες, όπως υπογράμμισε ο πρόεδρος της Eurobank.

Ο κ. Καραμούζης δήλωσε μεταξύ άλλων ότι η επιβολή ελέγχου κεφαλαίων με αυτόν τον τρόπο θα προκαλούσε δυστυχία στην Ελλάδα και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ελπίζει να επιτευχθεί αργότερα σήμερα συμφωνία στις Βρυξέλλες, «ώστε να σώθει η χώρα του.

Πηγή: ΑΜΠΕ