Σε επιφυλακή για συνεχή ανανέωση των ορίων του ELA βρίσκεται η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα από τις εκροές καταθέσεων, που την περασμένη βδομάδα έφτασαν τα 4,2 δισ. ευρώ.

Ωστόσο χθες η είδηση ότι η συμφωνία βρίσκεται προ των πυλών είχε θετικό αντίκτυπο σε ό,τι αφορά τις εκροές, οι οποίες χθες ήταν σαφώς περιορισμένες, ενώ πολλές παραγγελίες για αναλήψεις ακυρώθηκαν. Η ΕΚΤ προχώρησε χθες δύο φορές σε ανανέωση των ορίων του ELA, μία το πρωί και μία αργά το απόγευμα, καθώς βρίσκεται σε «ανοικτή γραμμή» με την Τράπεζα της Ελλάδος.

Το ύψος της ρευστότητας που δόθηκε χθες δεν κατέστη γνωστό, καθώς από την Παρασκευή δεν ανακοινώνονται τα ποσά διεύρυνσης του ELA.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μετά τις ενέσεις ρευστότητας που δέχθηκαν οι ελληνικές τράπεζες την περασμένη Παρασκευή και χθες, το όριο του ELA έχει αυξηθεί πάνω από τα 87,5 δισ. ευρώ. «Το δς αύξησε το όριο του ELA και θα συνεδριάσει εκ νέου μέσω τηλεδιάσκεψης οποιαδήποτε στιγμή χρειαστεί», σχολίαζαν αρμόδιες πηγές από τη Φρανκφούρτη και την Αθήνα, καθιστώντας σαφές ότι η ΕΚΤ θα συνεχίζει να στηρίζει τις ελληνικές τράπεζες όσο συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις.

Ακυρώσεις εντολών
Ο κεντρικός τραπεζίτης της Αυστρίας και μέλος της ΕΚΤ, Εβαλντ Νοβότνι, σημείωσε πως ο ELA «επεκτάθηκε μέχρι το τέλος της σημερινής ημέρας» (σ.σ. χθες) και θα αποφασιστεί αν θα υπάρξει περαιτέρω παράταση αναλόγως της έκβασης των διαπραγματεύσεων. Να σημειωθεί ότι χθες οι αναλήψεις κινήθηκαν στα επίπεδα των 600 εκατ. ευρώ και όπως αναφέρουν τραπεζικά στελέχη πολλοί καταθέτες που είχαν δώσει εντολές για «σπάσιμο» προθεσμιακών και ανάληψη των ποσών, ακύρωσαν τις εντολές.

Πηγή: ΑΜΠΕ