Απολύτως απορριπτέα λέει η Ελληνική πλευρά-

Οι πιστωτές της Ελλάδας παρουσίασαν μια αντιπρόταση, που ελπίζουν ότι θα γεφυρώσει τις διαφορές των δύο πλευρών και θα ανοίξει το δρόμο για συμφωνία ανάμεσα στις δύο πλευρές. Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, το οποίο επικαλείται πηγές κοντά στις διαπραγματεύσεις, η νέα πρόταση έρχεται μετά από την απόρριψη ορισμένων από τα μέτρα που πρότεινε η ελληνική κυβέρνηση. 

Σύμφωνα με τη Wall Street Journal, τα βασικά «αγκάθια» για τους θεσμούς είναι η φορολόγηση των επιχειρήσεων, η μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος και οι φόροι προστιθέμενης αξίας. «Για παράδειγμα η Ελλάδα προτείνει την αύξηση των φόρων για τις επιχειρήσεις στο 29% αλλά στο έγγραφό τους, οι πιστωτές περιορίζουν την αύξηση αυτή στο 28%» γράφει η αμερικανική εφημερίδα, η οποία εξηγεί ότι η διαφορά αυτή θα φέρει μια σειρά από άλλα μέτρα. 

Την ίδια ώρα, η Wall Street Journal εξηγεί ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει προτείνει την αύξηση των εισφορών από εργοδότες και τον περιορισμό των πρόωρων συντάξεων. «Στο έγγραφό τους, οι πιστωτές επιμένουν σε περικοπές 1% του ΑΕΠ [μείωση συντάξεων] μέχρι του χρόνου και επίσης ζητούν την κατάργηση του ΕΚΑΣ, μέχρι το τέλος του 2017. Η ελληνική πρόταση ήθελε το ΕΚΑΣ να καταργηθεί σταδιακά μεταξύ του 2018 και του 2020. Οι πιστωτές επίσης επιμένουν στην εξοικονόμηση πόρων αξίας 1% του ΑΕΠ από τον ΦΠΑ, πάνω από το 0,74 που προτείνει η Ελλάδα». 

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες θέλουν οι διαπραγματεύσεις να ολοκληρωθούν πριν από τη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης και σε καμία περίπτωση να μην υπάρχουν ανοιχτά ζητήματα στη Σύνοδο Κορυφής της Πέμπτης. 

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Πρώτου θέματος Απολύτως απορριπτέα η πρόταση, λέει Ελληνας αξιωματούχος – Χθες το βραδυ το ΔΝΤ απέστειλε επιστολή στην κυβέρνηση – Στο 23% μεταφέρονται βασικά αγαθά για να συγκεντρωθούν 1,8 δισ.ευρώ”

Δύο συντελεστές ΦΠΑ, με τον υψηλότερο στο 23%, αλλά και κατάργηση του ΕΚΑΣ περιλαμβάνει, σύμφωνα με πληροφορίες, η νέα πρόταση των δανειστών προς την Ελλάδα. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, χθες το ΔΝΤ έστειλε επιστολή προς την Αθήνα με την οποία περιέγραφε τα βήματα τα οποία προτείνει να γίνουν. Συγκεκριμένα στην επιστολή του ΔΝΤ επαναλαμβανόταν η πάγια άποψη του Ταμείου για μεταφορά πολλών βασικών προϊόντων στον υψηλό συντελεστή του 23%.

«Μας έδωσαν ένα κείμενο ελάχιστα διαφορετικό από την πεντασέλιδη πρότασή τους» λένε κυβερνητικές πηγές συγκρίνοντας την τελευταία πρόταση των δανειστών με το κείμενο που είχε παραδώσει ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στον Αλέξη Τσίπρα στις 3 Ιουνίου στις Βρυξέλλες.

Προφανώς, το γεγονός ότι οι δανειστές επανέφεραν την πρότασή τους των 5 σελίδων σημαίνει ότι η τελευταία ελληνική πρόταση που κατέθεσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στους ηγέτες της Ευρωζώνης, τον πρόεδρο της ΕΚΤ και την επικεφαλής του ΔΝΤ απορρίφθηκε από τους πιστωτές.

Οι δανειστές επιμένουν στην λογική της δημιουργίας δύο συντελεστών ΦΠΑ: Ένα χαμηλό στο 6% και έναν υψηλό στο 23% όπου ζητούν να γίνει μετάταξη των περισσότερων προϊόντων. Σκοπός των πιστωτών η συγκέντρωση συνολικά 1,8 δισ.ευρώ επιπλέον από την αλλαγή των συντελεστών ΦΠΑ.

Εις ό,τι αφορά το ΕΚΑΣ, οι πιστωτές ευθυγραμμίζονται πλήρως με την θέση του ΔΝΤ ότι πρέπει να μειωθεί η συνταξιοδοτική δαπάνη και ζητούν την πλήρη κατάργηση του Επιδόματος Κοινωνικής Αλληλεγγύης από το 2018.

Μικρή είναι η απόκλιση μεταξύ εταίρων και ελληνικής κυβέρνησης στο θέμα της φορολόγησης των επιχειρήσεων. Η Αθήνα πρότεινε ο συντελεστής φορολόγησης να αυξηθεί στο 29% (από 26% σήμερα), οι δανειστές -κατά τις υπάρχουσες πληροφορίες- ζητούν ο συντελεστής για τη φορολόγηση των επιχειρήσεων να διαμορφωθεί στο 28%.

Η απόφαση των «Θεσμών» να στείλουν στον κάλαθο των αχρήστων την τελευταία ελληνική πρόταση ήταν που προκάλεσε την οργή της ελληνικής πλευράς και οδήγησε τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στην απόφαση να επιτεθεί στους δανειστές λίγο πριν ξαναρχίσουν οι συνομιλίες τους στις Βρυξέλλες.

Με αφορμή την επιμονή συγκεκριμένων Θεσμών να μην αποδέχονται ισοδύναμα μέτρα, μιλώντας σε συνεργάτες του -σύμφωνα με non paper που εξέδωσε το μεσημέρι της Τετάρτης η κυβέρνηση- ο κ. Τσίπρας είπε: «Η μη αποδοχή ισοδύναμων μέτρων δεν έχει ξαναγίνει. Ούτε στην Ιρλανδία ούτε στην Πορτογαλία. Πουθενά! Αυτή η περίεργη στάση δύο ενδεχόμενα μπορεί να κρύβει. Είτε δεν θέλουν συμφωνία είτε εξυπηρετούν συγκεκριμένα συμφέροντα στην Ελλάδα». 

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς διαμαρτυρήθηκε για το περιεχόμενο των προτάσεων σε συνεργάτη του προέδρου της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, στον οποίο επισήμανε: «Εμείς κάναμε τα βήματα, κάντε κι εσείς». Επίσης Ελληνας αξιωματούχος, ο οποίος δεν κατονομάζεται δήλωσε σε ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία ότι η νέα πρόταση των θεσμών είναι «απολύτως απορριπτέα».

Τσίπρας: Οι θεσμοί δεν θέλουν συμφωνία