Ραγδαίες οι εξελίξεις στις Βρυξέλλες-“Τώρα είναι η ώρα που κρίνεται η υπευθυνότητα και η βούληση καθενός” λέει η  ελληνική πλευρά.

Με τεντωμένα νεύρα και πιέσεις από όλες τις πλευρές η Ελληνική Ομάδα με επικεφαλής των Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα συνεχίζει να διαπραγματεύται, προσπαθώντας να κάμψει τις παράλογες απαιτήσεις των εταίρων δανειστών. Με non paper, η κυβέρνηση αναφέρει ότι “Η ελληνική πλευρά παρέμεινε σταθερή στις προτάσεις της οι οποίες και είχαν αναγνωριστεί ως βάση συζήτησης πριν από λίγες ημέρες. Οι προτάσεις εξειδικεύθηκαν και κατατέθηκαν στους θεσμούς και θα κατατεθούν και στα θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής  Ένωσης. Αποτελούν δε μια άκρως ρεαλιστική προσέγγιση για άμεση συμφωνία στο πνεύμα της απόφασης του Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου. H ελληνική κυβέρνηση έχει επιδείξει υπευθυνότητα και βούληση για λύση. Τώρα είναι ώρα που κρίνεται η υπευθυνότητα και η βούληση του καθενός”.

Τα σημερινά ρεπορτάζ των έντυπων και ηλεκτρονικών μέσων δίνουν -το κάθε ένα από την δική του σκοπιά- την κρισιμότητα της κατάστασης: 

Το Πρώτο θέμα “Δεν υπάρχει συμφωνία: Με διαφορετικά κείμενα Ελλάδα-δανειστές στο Eurogroup”

Η Αθήνα αφαίρεσε την εξαίρεση των νησιών από το καθεστώς του μειωμένου ΦΠΑ -Τι περιλαμβάνει η πρόταση των δανειστών

Η εξαμερής Τσίπρα-δανειστών δεν έβγαλε λευκό καπνό, όπως φαίνεται μέχρι στιγμής. Σε λίγη ώρα ξεκινάει το Eurogroup και εκεί οι δύο πλευρές θα εμφανιστούν με τις δικές τους προτάσεις. 

Αυτή την ώρα, οι θεσμοί συντάσσουν έγγραφο με εφικτά σημεία συμφωνίας (feasibility blueprint). Ωστόσο, όπως έγινε γνωστί πριν από λίγο το κείμενο αυτό δεν λαμβάνει πράσινο φως από Αθήνα. Μάλιστα νωρίτερα ο υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας κ. Σέλινγκ αποκάλυψε ότι η Αθήνα έχει καταθέσει δική της πρόταση. 

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η ελληνική πλευρά παρέμεινε σταθερή στις προτάσεις της οι οποίες -κατά την άποψη συνεργατών του πρωθυπουργού- είχαν αναγνωριστεί ως βάση συζήτησης πριν από λίγες μέρες. Οι συνεργάτες του κ. Τσίπρα επισημαίνουν ότι οι ελληνικές προτάσεις εξειδικεύτηκαν και κατατέθηκαν στους θεσμούς και θα κατατεθούν και στα θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Κυβερνητικές πηγές λένε ότι οι ελληνικές προτάσεις αποτελούν μια άκρως ρεαλιστική προσέγγιση για άμεση συμφωνία στο πνεύμα της απόφασης του Eurogroup. «H ελληνική κυβέρνηση έχει επιδείξει υπευθυνότητα και βούληση για λύση, τώρα είναι η ώρα που κρίνεται η υπευθυνότητα και η βούληση του καθενός» λένε οι ίδιες κυβερνητικές πηγές.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Αθήνα αφαίρεσε από την πρότασή της την εξαίρεση των νησιών από το καθεστώς του μειωμένου ΦΠΑ.

Οσον αφορά τους δανειστές, σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει η «Καθημερινή» η πρόταση τους περιλαμβάνει ένα μείγμα από τα παρακάτω: μεταρρύθμιση του ΦΠΑ με στόχο έσοδα 1,8 % του ΑΕΠ (πληροφορίες κάνουν λόγο για ΦΠΑ στην εστίαση στο 23%), στο ασφαλιστικό και τα εργασιακά μια πιο μετριοπαθή νομοθεσία που θα προβλέπεται να εφαρμοστεί αργότερα αλλά κατάργηση των πρόωρων συντάξεων, σημεία ελάφρυνσης στη φορολογία των αγροτών και τρεις μεταρρυθμίσεις στις αγορές προϊόντων, που προέρχονται από το πακέτο που ήδη έχει προτείνει η ελληνική κυβέρνηση. 

Τα ξένα πρακτορεία διαψεύδουν ότι θα υπάρξει «take it or leave it» τελεσίγραφο από την Ευρώπη και μεταδίδουν ότι πιθανόν να υπάρξει νέο Eurogroup, εκτός από αυτό που συνεδριάζει το μεσημέρι, το Σάββατο. Ο κ. Σέλινγκ δήλωσε ότι το πραγματικό deadline είναι για αυτή την Κυριακή.

Προς το παρόν δεν υπάρχουν λεπτομέρειες για την συνάντηση στην έδρα της Επιτροπής στις Βρυξέλλες της εξαμερούς μεταξύ του Έλληνα πρωθυπουργού, των επικεφαλής των τριών θεσμών, του προέδρου του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ και του επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, Κλάους Ρέγκλινγκ. Ευρωπαίος αξιωματούχος δήλωσε στο MNI πως οι συζητήσεις είναι πολύ δυσκολες για όλες τις πλευρές.

«Η κυβέρνηση παραμένει σταθερή στις θέσεις της» δήλωναν τη νύχτα  κυβερνητικές πηγές, ενώ νωρίτερα κατηγορούσαν τους δανειστές και περισσότερο το ΔΝΤ ότι με τη «νέα πρόταση μεταφέρουν τα βάρη σε μισθωτούς και συνταξιούχους με τρόπο κοινωνικά άδικο, ενώ την ίδια στιγμή πρότειναν μέτρα ώστε να αποφευχθεί η αύξηση των βαρών στους έχοντες». Προειδοποιούσαν δε ότι «η ελληνική πλευρά αδυνατεί να συμφωνήσει σε μια τέτοια κατεύθυνση».

Αυτή είναι η τελική πρόταση των δανειστών

Το νέο σύστημα ΦΠΑ θα εφαρμοστεί από 1η Ιουλίου,  στο 23% πηγαίνουν ξενοδοχεία, εστιατόρια, catering, στο 13% βασικά τρόφιμα, ενέργεια – Η κατάργηση του ΕΚΑΣ πάει για Δεκέμβριο του 2019

Στη δημοσιότητα δόθηκε πριν λίγο η πρόταση των θεσμών που κατατίθεται σήμερα στο Eurogroup. 

Σύμφωνα με το κείμενο, το νέο σύστημα ΦΠΑ θα εφαρμοστεί από 1η Ιουλίου με στόχο να εισπραχθεί το 1% του ΑΕΠ. 

Στο 23% πηγαίνουν ξενοδοχεία, εστιατόρια, catering. 

Στο 13% εντάσσονται βασικά τρόφιμα, ενέργεια (λογαριασμοί ΔΕΗ και φυσικού αερίου και νερό). Στο 6% τα φάρμακα, βιβλία και θέατρα. Επιμένουν, επίσης, στην κατάργηση των εξαιρέσεων των νησιών όσον αφορά το ΦΠΑ.

Σε περίπτωση αναπροσαρμογής των αντικειμενικών αξιών θα υπάρξει αναπροσαρμογή των φόρων προκειμένου να διασφαλιστεί ότι το 2015 και το 2016 θα εισπραχθούν 2,65 δισ. από το φόρο ακινήτων.

Στην τρίτη σελίδα γίνεται αναφορά στο συνταξιοδοτικό. Οπως γράφουν οι Financial Times, γίνονται ορισμένες παραχωρήσεις στην ελληνική κυβέρνηση, ενώ η πρόταση σε πολύ μεγάλο βαθμό διατηρεί τις απαιτήσεις των δανειστών για περικοπή των πρόωρων συντάξεων και την γρήγορη αύξηση των ορίων ηλικίας.

Σύμφωνα με το σχέδιο που εστάλη στους υπουργούς Οικονομικών η Αθήνα θα διασφαλίσει ότι το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης θα φτάσει στα 67 έως το 2022 πολύ πιο γρήγορα, δηλαδή, απο ότι είχε ζητήσει ο Έλληνας πρωθυπουργός. Αρχικά η Αθήνα ζητούσε τα όρια να αυξηθούν έως το 2036 αλλά το σχέδιο που υποβλήθηκε τη Δευτέρα από τον Αλέξη Τσίπρα έλεγε αυτό να συμβεί μέχρι το 2025.

Υπάρχει όμως και μια σημαντική υποχώρηση από τους δανειστές στη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού παρατηρεί ο Spiegel. Οι δανειστές έχουν προσπαθήσει να πετύχουν την κατάργηση του ΕΚΑΣ το αργότερο το 2017. Η Αθήνα ζητούσε κατάργηση μέχρι το 2020. Το νέο σχέδιο χωρίζει τη διαφορά και συνεχίζει μέχρι το Δεκέμβριο του 2019. Η κατάργηση θα ξεκινήσει άμεσα με το 20% των δικαιούχων να χάνουν τα προνόμια μόλις περάσει η νομοθεσία.

Όσον αφορά τις αμυντικές δαπάνες, ζητούν μείωση της οροφής του ανώτατου προβλεπόμενου ποσού κατά 400 εκατ. ευρώ περιλαμβανομένης μείωσης των εξοπλιστικών προγραμμάτων και του προσωπικού (με αποστρατείες, απολύσεις και μείωση αριθμού εισακτέων σε στρατιωτικές σχολές).

Προβλέπεται, ακόμα, αύξηση της φορολογίας των επιχειρήσεων από το 26% στο 28% (η κυβέρνηση πρότεινε να αυξηθεί η φορολογία από το 26% στο 29%).

Για τα σκάφη άνω των 10 μέτρων προβλέπεται αύξηση του φόρου πολυτελείας στο 13% από το 10%.

Η πρόταση των δανειστών περιλαμβάνει την εισηγήση της κυβέρνησης για αύξηση της φορολόγησης των VLT’s κατά 30%.

Οι Financial Times γράφουν μεταξύ άλλων για την πρόταση των δανειστών:

Το άλλο σημαντικό σημείο τριβής μεταξύ των δύο πλευρών είναι η αναμόρφωση του ελληνικού συστήματος φόρου προστιθέμενης αξίας. Και σε αυτήν την περίπτωση, το σχέδιο κάνει αρκετούς συμβιβασμούς με τις ελληνικές προτάσεις. Οι πιστωτές αρχικά επιδίωκαν ένα απλοποιημένο σύστημα δύο βαθμίδων, με τα περισσότερα αγαθά να φορολογούνται με συντελεστή 23 τοις εκατό. Πλέον, προσανατολίζονται προς την ελληνική ιδέα, που προβλέπει ένα σύστημα τριών βαθμίδων, συμπεριλαμβανομένου ενός «υπερ-μειωμένου» συντελεστή 6 τοις εκατό για φαρμακευτικά προϊόντα, βιβλία και θέατρο.

Το σημαντικό είναι ότι οι πιστωτές αποδέχτηκαν να διατηρηθεί η ηλεκτρική ενέργεια στη μεσαία βαθμίδα με συντελεστή ΦΠΑ 13 τοις εκατό, σημείο στο οποίο επέμενε η Αθήνα εδώ και καιρό. Τα «βασικά τρόφιμα» επίσης κατατάσσονται στη μεσαία βαθμίδα, όμως όλα τα άλλα βρώσιμα είδη – συμπεριλαμβανομένων των εστιατορίων και των επεξεργασμένων τροφίμων – πηγαίνουν στο υψηλότερο ποσοστό του 23 τοις εκατό. Η Αθήνα έχει προσπαθήσει να κρατήσει τα επεξεργασμένα τρόφιμα στην μεσαία βαθμίδα.

Ένα άλλο πλήγμα για την Αθήνα: το σχέδιο των πιστωτών καταργεί τις απαλλαγές από τον ΦΠΑ για τα ελληνικά νησιά. Αυτό το ζήτημα είναι ιδιαίτερα ευαίσθητο για τον κυβερνητικό εταίρο του κ. Τσίπρα, τους Ανεξάρτητους Έλληνες, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι θα ήταν άδικο μερικά από τα πιο απομακρυσμένα νησιά της Ελλάδας να καταβάλουν τους ίδιους φόρους με τους κατοίκους της ηπειρωτικής Ελλάδας.

Σε άλλα φορολογικά θέματα, οι πιστωτές διατηρούν την ιδέα της Αθήνας για την αύξηση των εταιρικών φόρων από το σημερινό ποσοστό του 26 τοις εκατό. Ωστόσο, αντί για αύξηση τους σε 29 τοις εκατό, όπως πρότεινε ο κ. Τσίπρας, θα είναι 28 τοις εκατό σύμφωνα με το σχέδιο των πιστωτών.

Η ελληνική ιδέα ενός εφάπαξ φόρου 12 τοις εκατό επί όλων των εταιρικών κερδών άνω των 500.000 ευρώ επίσης απορρίφθηκε τελείως. Ωστόσο, το σχέδιο κρατά την πρόταση του κ. Τσίπρα να αυξήσει τον φόρο πολυτελείας επί των σκαφών αναψυχής από 10 τοις εκατό σε 13 τοις εκατό.

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε τις εννέα σελίδες της πρότασης των δανειστών

5

Ο Ελεύθερος Τύπος αναφέρεται στην συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού με τους εκπροσώπους των θεσμών, την ώρα που κοινοτικές πηγές αναφέρουν ότι μια νέα πρόταση ετοιμάζεται για να σταλεί στο Eurogroup από πλευράς των δανειστών.

Το ρεπορτάζ αναφέρει χαρακτηριστικά:  

Η νέα συνάντηση του πρωθυπουργού με τους εκπροσώπους κρίθηκε αναγκαία μετά από το χθεσινό ναυάγιο στις διαπραγματεύσεις και διήρκησε περίπου δύο ώρες. 

Οι πληροφορίες τώρα κάνουν λόγο για δύο παράλληλες συσκέψεις. Στη μία συμμετείχε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας συνοδευόμενος και από τον υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη. Στην άλλη σύσκεψη με τους δανειστές συνομιλούν τα τεχνικά κλιμάκια.

Από τα ξημερώματα της Πέμπτης (06.00 τοπική) η νέα συνάντηση των τεχνικών κλιμακίων ξεκίνησε στις Βρυξέλλες, με το ελληνικό ζήτημα να βρίσκεται στο επίκεντρο. Η θέση της Αθήνας «παραμένει σταθερή» ανέφερε η ελληνική πλευρά μετά τις συναντήσεις της νύχτας. 

Στο μεταξύ, τελεσίγραφο έθεσαν οι εταίροι, ώστε ώς τις 12 το μεσημέρι της Πέμπτης (11.00 ώρα Βελγίου) να υπάρχει προσχέδιο για την τελική διαπραγμάτευση., αφού ο δεύτερος γύρος των διαπραγματεύσεων του πρωθυπουργού με τους εκπροσώπους των δανειστών της χώρας σε επίπεδο κορυφής κατέληξε σε ναυάγιο.

Σύμφωνα με τους Financial Times, αν ο Αλέξης Τσίπρας δεν πετύχει συμφωνία μέχρι τις 12 που έληγε το τελεσίγραφο, τότε στο Eurogroup στις 2 το μεσημέρι θα κατατεθεί το σχέδιο των δανειστών. Η ώρα του «take it or leave it» φτάνει, σχολιάζει ο αρθρογράφος των FT, Πίτερ Σπίγκελ.

Έτσι, στις 10 τo πρωί, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα έχει νέα συνάντηση με Γιούνκερ, Λαγκάρντ και Ντράγκι ενώ το Eurogroup, που διέκοψε χωρίς αποτέλεσμα τη χθεσινή του συνεδρίαση, τηρεί στάση αναμονής.

Πάντως, και μετά την άκαρπη συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τους εκπροσώπους των δανειστών τα μεσάνυχτα της Τετάρτης, τα ξημερώματα της Πέμπτης κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι η ελληνική πλευρά εμμένει στις θέσεις που έχει διατυπώσει. Το γεγονός, ωστόσο, ότι τα τεχνικά κλιμάκια ξεκίνησαν από νωρίς το πρωί να εργάζονται ερμηνεύεται ως σαφής διάθεση και από τις δύο πλευρές να βρεθεί τελικά μια φόρμουλα για συμφωνία, έστω και την ύστατη ώρα. Να σημειωθεί πως οι διαβουλεύσεις μεταξύ των τεχνικών κλιμακίων, σύμφωνα με κοινοτική πηγή, ήταν “εποικοδομητικές”.

Νέο Eurogroup στις 14.00

Νέα συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης ορίσθηκε για σήμερα στις 14.00 ώρα Ελλάδας, καθώς η χθεσινή συνεδρίαση του Eurogroup ολοκληρώθηκε χωρίς αποτέλεσμα.

Ενημερώσαμε απλά τους υπουργούς για το πού βρισκόμαστε, δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup Γ. Ντάισελμπλουμ. «Δεν έχουμε ακόμη συμφωνία αλλά είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε εάν χρειαστεί μέσα στη νύχτα», πρόσθεσε.

To Capital επικεντρώνεται στα δυο κείμενα που Ελλάδα και θεσμοί έχουν καταθέσει στο Eurogroup

Και σημειώνει τα εξής: 

Με δυο διαφορετικά κείμενα προσέρχονται Ελλάδα και θεσμοί στο Eurogroup που αναμένεται να ξεκινήσει τις εργασίες του στις 14.30 ώρα Ελλάδος.

Ευρωπαίο αξιωματούχος, απο την πλευρά των δανειστών τον οποίο επικαλείται η Καθημερινή αναφέρει πως συντάσσεται ένα έγγραφο σχετικά με το τι είναι εφικτό να συμφωνηθεί με βάση την εκτίμηση των θεσμών (feasibility blueprint). Το έγγραφο αυτό πρόκειται να παρουσιαστεί στο Eurogroup, με στόχο να υπάρξει κείμενο εργασίας για τη συνεδρίαση και να αντιμετωπίσει μεταξύ άλλων και τη χθεσινή δυσαρέσκεια υπουργών Οικονομικών, που δήλωσαν ότι βρέθηκαν στις Βρυξέλλες χωρίς αντικείμενο.

Ένα σύνολο εγγράφων που εγκρίθηκαν ομόφωνα από τους θεσμούς στάλθηκε στο Eurogroup και μπορεί να αποτελέσει βάση συμφωνίας, τονίζουν ευρωπαϊκές πηγές που επικαλείται το ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Την ίδια στιγμή προσκείμενες στο Μέγαρο Μαξίμου δηλώνουν πως η κυβέρνηση έχει επιδείξει υπευθυνότητα και βούληση για λύση. Παράλληλα, σημείωναν ότι τώρα είναι η στιγμή, που θα κριθεί η υπευθυνότητα όλων των πλευρών.

“Η ελληνική πλευρά παρέμεινε σταθερή στις προτάσεις της οι οποίες και είχαν αναγνωριστεί ως βάση συζήτησης πριν από λίγες ημέρες. Οι προτάσεις εξειδικεύθηκαν και κατατέθηκαν στους θεσμούς και θα κατατεθούν και στα θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αποτελούν δε μια άκρως ρεαλιστική προσέγγιση για άμεση συμφωνία στο πνεύμα της απόφασης του.” 

Ολοκληρώθηκε μετά από 2,5 ώρες περίπου η συνάντηση του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρας με τους εκπροσώπους των θεσμών.

Σύμφωνα με κοινοτική πηγή που επικαλείται το ΑΠΕ-ΜΠΕ ετοιμάζεται η πρόταση που θα σταλεί στο Εurogroup.

Η χθεσινοβραδινή διαβούλευση του πρωθυπουργού με τις θεσμούς η οποία ξεκίνησε γύρω στις 00.30 και ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 2 τα ξημερώματα απέβη άκαρπη. 

Από τις 7:00 ώρα Ελλάδας το πρωί είχαν προηγηθεί οι διαβουλεύσεις μεταξύ των τεχνικών κλιμακίων, οι οποίες σύμφωνα με κοινοτική πηγή που επικαλείται το ΑΠΕ-ΜΠΕ ήταν “εποικοδομητικές”.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η κυβέρνηση παραμένει σταθερή στις θέσεις της και μεταδίδουν εξαιρετικά βαρύ κλίμα στις διαβουλεύσεις της ελληνικής πλευράς με τους δανειστές. Κυβερνητική πηγή ανέφερε επ ‘αυτού στο Capital.gr πως “οδηγούν τη διαπραγμάτευση στα άκρα, ζητούν μέτρα που δεν γίνεται να υπογράψουμε και παραπέμπουν στη χθεσινή δήλωση του Α. Τσίπρα πριν την αναχώρησή του για τις Βρυξέλλες με την οποία εμμέσως κατήγγειλε τους θεσμούς για… πολιτική δίωξη της κυβέρνησης. 

eurogroup

Είχαν προηγηθεί ολοήμερες διαβουλεύσεις και ένα Eurogroup ουσιαστικά άνευ αντικειμένου, το οποίο διέκοψε τις εργασίες του προκειμένου να τις συνεχίσει σήμερα στις 2 το μεσημέρι.

Lagarde Βαρουφάκης

Η διαπραγμάτευση καρκινοβατεί, καθώς η κυβέρνηση δηλώνει απολύτως αιφνιδιασμένη από τις αντιπροτάσεις των Θεσμών, τις οποίες έλαβε χθες, κατά πληροφορίες από πηγές της κυβέρνησης στις 5 το πρωί και τις απέρριψε κατηγορηματικά και άμεσα.

Το κλίμα μεταξύ Αθήνας και πιστωτών είναι τεταμένο, καθώς πηγές του Μαξίμου, έχουν χαρακτηρίσει “βαρβαρότητα” και “Αρμαγεδδώνα” τις απαιτήσεις των δανειστών όπως παρουσιάζονται στις αντιπροτάσεις που έστειλαν στον Αλέξη Τσίπρα λίγο πριν την αναχώρησή του για τις Βρυξέλλες.

Lagarde Βαρουφάκης

Στο ίδιο κλίμα βρίσκεται και το κόμμα, καθώς στη συνεδρίαση της πολιτικής γραμματείας χθες το μεσημέρι, ο Αλέκος Φλαμπουράρης αποκάλεσε “παράλογες” τις προτάσεις των Θεσμών,  τα στελέχη άσκησαν δριμεία κριτική στους εταίρους ενώ δεν έλειψαν και οι αναφορές στην ανάγκη προσφυγής σε κάλπες εάν τελικώς το αδιέξοδο δεν αρθεί δια μιας βιώσιμης και πολιτικά διαχειρίσιμης συμφωνίας με τους δανειστές.

Ως τέτοια ορίζει η κυβέρνηση μια συμφωνία που καταρχήν θα έχει ρητή αναφορά σε διευθέτηση χρέους, ισχυρό αναπτυξιακό πακέτο και δεν θα ζητεί μείωση τω συντάξεων.

Dijsselbloem

Συνεργάτες του πρωθυπουργού διαμήνυαν ωστόσο πως η κυβέρνηση ναι μεν επιθυμεί συμφωνία αλλά δεν πρόκειται να υπαναχωρήσει από τις βασικές της θέσεις. 

Στο μεταξύ, σε δηλώσεις του στο Reuters αξιωματούχος της ΕΕ είχε δηλώσει νωρίτερα πως “το Eurogroup της Πέμπτης μπορεί να μην είναι το τελευταίο”. “Υπάρχει λιγότερη αισιοδοξία για συμφωνία τώρα από ότι πριν. Το αυριανό Eurogroup μπορεί να μην είναι το τελευταίο”, ανέφερε χαρακτηριστικά.

Από την πλευρά του άλλος αξιωματούχος υπογράμμισε πως χωρίς μια συμφωνία μέχρι το Σάββατο που θα επιτρέψει την ψήφισή της από το γερμανικό κοινοβούλιο την Δευτέρα, η Ελλάδα δεν θα μπορέσει να λάβει τα χρήματα που χρειάζεται για την αποπληρωμή του ΔΝΤ την Τρίτη με κίνδυνο την χρεοκοπία της χώρας.

To ρεπορτάζ του euro2day τιτλοφορείται “Χωρίς ενιαία πρόταση το Eurogroup” και αναφέρει τα εξής: 

Ολοκληρώθηκε η συνάντηση Τσίπρα-θεσμών χωρίς να γεφυρωθεί το χάσμα των δυο πλευρών. Εμμένει η κυβέρνηση στην πρότασή της. Ζητά «υπευθυνότητα και βούληση για λύση». Το ελληνικό πρόβλημα αναμένεται να συζητηθεί στη Σύνοδο Κορυφής. Ενδεχόμενο νέας σύγκλισης Eurogroup.

Αθήνα και πιστωτές, και κατά ορισμένες πληροφορίες οι πιστωτές μεταξύ τους δεν κατάφεραν να καταλήξουν σε μια κοινή θέση προς τους υπουργούς οικονομικών που συνεδριάζουν το μεσημέρι. 

Η ελληνική πλευρά έκανε γνωστό πως παρέμεινε σταθερή στις προτάσεις της οι οποίες όπως αναφέρουν πηγές του Μεγάρου Μαξίμου «είχαν αναγνωριστεί ως βάση συζήτησης πριν από λίγες ημέρες».

«Οι προτάσεις εξειδικεύθηκαν και κατατέθηκαν στους θεσμούς και θα κατατεθούν και στα θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αποτελούν δε μια άκρως ρεαλιστική προσέγγιση για άμεση συμφωνία στο πνεύμα της απόφασης του Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου», υποστηρίζουν.

«H ελληνική κυβέρνηση έχει επιδείξει υπευθυνότητα και βούληση για λύση. Τώρα είναι ώρα που κρίνεται η υπευθυνότητα και η βούληση του καθενός».

Κατά ορισμένες πληροφορίες προ της συνάντησης των υπουργών Οικονομικών συντάχθηκε ένα έγγραφο σκοπιμότητας «feasibility document» που θα περιλαμβάνει όλα τα διάφορα σενάρια για την Ελλάδα». Κατά το πρακτορείο MNI, δεύτερη πηγή επιβεβαίωσε πως η συνάντηση μεταξύ του Έλληνα πρωθυπουργού και των επικεφαλής των τριών θεσμών δεν απέφερε ενιαίο αποτέλεσμα. Οι απαιτήσεις του ΔΝΤ παραμένουν στο τραπέζι και η ελληνική πλευρά τις απορρίπτει.
«Υπήρξε κάποια κίνηση προς τις ελληνικές θέσεις, όμως η ελληνική πλευρά ισχυρίζεται πως αυτό δεν αρκεί σε σύγκριση με τις περαιτέρω υποχωρήσεις που ζητούνται από την ελληνική κυβέρνηση», σημείωσε η πηγή.

Ο ευρωπαίος αξιωματούχος δήλωσε επίσης πως «το Eurogroup θα πρέπει να εμπλακεί στη διαδικασία και να συζητήσει τα διάφορα σενάρια αντί να περιμένει ένα τελικό έγγραφο».

«Δεν υπάρχει στο τραπέζι πρόταση ‘ή αυτό ή τίποτα’, όπως ανέφεραν μέσα ενημέρωσης», διευκρίνισε η πηγή, προσθέτοντας πως η ελληνική κατάσταση αναμένεται να συζητηθεί κατά τη διάρκεια του δείπνου της Συνόδου Κορυφής απόψε.

Σέλινγκ: Το τελικό deadline είναι η Κυριακή

Η Κυριακή είναι το τελικό deadline για μια συμφωνία για την Ελλάδα, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας, Χανς Γιεργκ Σέλινγκ, σημειώνοντας πως διαφορετικά θα υπάρξει πρόβλημα με τα κοινοβούλια. «Όμως δεν μπορεί να συναντιόμαστε καθημερινά», σχολίασε.

«Κατά τη γνώμη μου πρέπει να καταλήξουμε σε συμφωνία. Οι συμμετέχοντες στη Σύνοδο περιμένουν τους υπουργούς Οικονομικών να παρουσιάσουν μια σύσταση».

«Δεν είναι ημέρες, αλλά ώρες», είπε ο κ. Σέλινγκ, σημειώνοντας πως έχει ανατεθεί από τη Σύνοδο στο Eurogroup να παρουσιάσει μια κατάλληλη πρόταση μέχρι τις 17:00 (ώρα Ελλάδος). «Οι Ελληνες απέρριπταν κάθε συμβιβασμό όλη τη νύχτα και συνέχεια έρχονται με νέες ευχές».

Κυριάρχησε το ΔΝΤ

Σύμφωνα με το πρακτορείο MNI στις χθεσινές συνομιλίες ο ρόλος του ΔΝΤ ήταν κυρίαρχος. Τα κείμενα που παρουσιάστηκαν στην ελληνική πλευρά βασίστηκαν στην τελευταία αναθεωρημένη πρόταση, την οποία, συγκριτικά με αυτήν της Δευτέρας, άλλαξε σχεδόν ολοκληρωτικά το ΔΝΤ», ανέφερε μία πηγή.

«Η ελληνική πλευρά άκουσε, μετά έφυγε από το χώρο για να επεξεργαστεί τα κείμενα με την ομάδα της και όταν γύρισε στο τραπέζι τα απέρριψε ως άδικα και ασύμβατα με την αρχική πρόταση, η οποία θεωρήθηκε από την Ε.Ε. ως μία καλή αφετηρία για τις διαπραγματεύσεις», πρόσθεσε.

Μία άλλη πηγή που γνωρίζει τα θέματα των διαπραγματεύσεων είπε ότι η ευρωπαϊκή πλευρά παρέμεινε ως επί το πλείστο σιωπηλή κατά τη διάρκεια της συνάντησης κι ότι «ενώ ο Γιούνκερ μπορεί να είχε μιλήσει αρκετά εκ μέρους της ελληνικής πλευράς υποστηρίζοντας την άποψή της, η Κομισιόν στην πράξη δε ζήτησε από το ΔΝΤ να υποχωρήσει από τις απαιτήσεις του».

Νέος γύρος διαβουλεύσεων στις Βρυξέλλες