Την εκτίμηση ότι η ελληνική συμφωνία δεν είναι η λύση του προβλήματος εξέφρασε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς κατά τη διάρκεια της συνέντευξης που ακολούθησε τη συνεδρίαση της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε.

Ο ίδιος εξέφρασε την ελπίδα «ότι θα καταλήξουμε σε συμφωνία».

«Η Ελλάδα χρειάζεται διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις», επισήμανε ο κ. Σουλτς.

Τόνισε ότι οι διαπραγματεύσεις για την Ελλάδα τράβηξαν πολύ, ενώ εκτίμησε ότι η γρήγορη εφαρμογή οποιασδήποτε συμφωνίας θα είναι δύσκολη. 

Ερωτηθείς σχετικά επανέλαβε ότι «ακόμα και αν δεν υπάρξει σήμερα ή αύριο συμφωνία, η Ελλάδα χρειάζεται μεταρρυθμίσεις για ανάπτυξη και μείωση της ανεργίας. Επιμένω στο να υπάρξει λύση πριν τις 30 Ιουνίου. Η Ελλάδα πρέπει να κάνει αυτό το βήμα ώστε να κάνουν και οι άλλες χώρες το βήμα της εκταμίευσης της δόσης».

Ο κ. Σουλτς συνέστησε ψυχραιμία η οποία όπως είπε «χρειάζεται ακόμα και στις πιο ταραχώδεις εποχές».

Προειδοποίησε ότι «αν λάβουμε δράση πολύ γρήγορα και υπό πίεση θα υπάρξουν αρνητικά αποτελέσματα μακροπρόθεσμα».

Ερωτηθείς για το αν μία έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη θα σημάνει και έξοδο από την Ε.Ε. τόνισε ότι «η συνθήκη δεν προβλέπει νομική βάση για το αν μπορεί να παραμείνει στην Ε.Ε. η συμβολή μας θα είναι να μην χρειαστεί να το απαντήσουμε αυτό».

Διαβεβαίωσε ότι ο κ. Τσίπρας γνωρίζει πως η κατάσταση είναι πολύ σοβαρή. «Πρέπει να συνδυάσει την πολιτική που υποσχέθηκε προεκλογικά, με τις υποχρεώσεις που έχουν αναληφθεί στους πιστωτές και με τους συμβιβασμούς που πρέπει να κάνει για να υπάρξει λύση».

«Ο κ. Γιούνκερ παίζει τον ρόλο του έντιμου διαμεσολαβητή. Και εκείνος είναι έτοιμος να εργαστεί μέχρι την τελευταία στιγμή για έναν συμβιβασμό» τόνισε.

Πηγή: Bloomberg