Στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής, σε μια προσπάθεια άρσης του αδιεξόδου πριν την αυριανή συνάντηση του Eurogroup

Συνάντηση με την καγκελάριο Μέρκελ και τον πρόεδρο της Γαλλίας Ολάντ έχει αυτή την ώρα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, λίγο πριν την έναρξη των εργασιών της Συνόδου Κορυφής των ηγετών των χωρών μελών της Ευρωζώνης στις Βρυξέλλες.

Όπως ανέφεραν καλά πληροφορημένες διπλωματικές πηγές, η συνάντηση κλείστηκε αργά το βράδυ της Πέμπτης και πραγματοποιείται στο γραφείο της μόνιμης γαλλικής αντιπροσωπείας στο Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

“Το Eurogroup του Σαββάτου είναι αποφασιστικής σημασίας. Διότι ο χρόνος τελειώνει”, δήλωσε το πρωί η Μέρκελ από τις Βρυξέλλες.
Τι προβλέπει η νέα ελληνική πρόταση

Βήματα σύγκλισης κάνει η ελληνική πλευρά στη νέα πρόταση που παρουσίασε στους δανειστές. Το κείμενο αποτυπώνει την πρόθεση της ελληνικής πλευράς να εξασφαλίσει περισσότερα έσοδα από τον ΦΠΑ (0,93% του ΑΕΠ πολύ κοντά σε αυτό που θέλουν οι δανειστές) αλλά και να επιβάλει αυξημένη φορολογία στις ναυτιλιακές επιχειρήσεις.

Βαρουφάκης

Ο Γιάνης Βαρουφάκης δήλωσε την Παρασκευή ότι η Ελλάδα έχει κάνει ό,τι μπορούσε για να ικανοποιήσει τις “περίεργες απαιτήσεις” των πιστωτών, και ότι είναι αποφασισμένη να παραμείνει εντός της ευρωζώνης.

Ωστόσο, η Ελλάδα δεν θα δεχθεί μια λύση που θεωρεί μη βιώσιμη, δήλωσε ο υπουργός στο εθνικό ραδιοφωνικό σταθμό της Ιρλανδίας RTE.

Ρέντσι

“H τελική μέρα των αποφάσεων για την Ελλάδα θα είναι το Σάββατο και θα υπάρχει συμφωνία”, εκτίμησε ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι και πρόσθεσε: “Στηρίζουμε τις προσπάθειες του Αλέξη Τσίπρα και της κυβέρνησής του να φτάσει σε μια συμφωνία με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς”.

“Αναγνωρίζουμε πόσο σημαντικό είναι για όλους η Ελλάδα να παραμείνει στην Ευρωζώνη. Εκτιμώ ότι η τελική ημέρα θα είναι το Σάββατο και είμαι βέβαιος ότι μπορούμε να επιτύχουμε συμφωνία”, πρόσθεσε.

Ετινγκερ

“Η έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη θα γίνει αναπόφευκτη, εάν η Αθήνα και οι πιστωτές της δεν καταλήξουν σε συμφωνία εντός των προσεχών πέντε ημερών”, δήλωσε ο γερμανός Επίτροπος, Γκίντερ Ετινγκερ.

“Θα κάνουμε τα πάντα μέχρι την 30 Ιουνίου ώστε οι Έλληνες να αποδείξουν ότι είναι έτοιμοι για μεταρρυθμίσεις. Ένα Grexit δεν είναι ο στόχος μας, αλλά θα είναι αναπόφευκτο, εάν δεν υπάρξει λύση εντός των προσεχών πέντε ημερών”, τόνισε.

Σταθάκης

“Δεν είχαμε καμία ευγενική αφέλεια, ξέραμε προτού αρχίσουμε να διαπραγματευόμαστε ότι το ευρωπαϊκό σύστημα έχει κυρίαρχη ιδεολογία και σκληρούς κανόνες”, είπε ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης. Ο ίδιος εκτίμησε πάντως ότι είναι εφικτή η επίτευξη συμφωνίας στο Eurogroup του Σαββάτου.