Η απόρριψη της πρότασης για παράταση κάνει μόνιμη ζημιά στην αξιοπιστία του Eurogroup ως ένα θεσμό μιας ένωσης δημοκρατικών εταίρων που έχουν κοινό συμφέρον, δήλωσε μετά τη διακοπή της συνεδρίασης του Eurogroup, ο υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης.

Στη συνέχεια, αφού δήλωσε ότι ανακοινώθηκε από τον πρόεδρο Ντάισελμπλουμ ότι «η Ελλάδα δεν είναι προσκεκλημένη στο δεύτερο ημίχρονο του Eurogroup», τόνισε ότι «η απόφαση αυτή δεν είναι μια απόφαση της Ευρώπης και των εταίρων, είναι του Γερούν Ντάισελμπλουμ».

Ο υπουργός μετέφερε πως εξήγησε στους εταίρους τους τρεις λόγους για τους οποίους η ελληνική πλευρά απέρριψε την πρόταση των Θεσμών: Πρώτον γιατί το πακέτο αναδιανέμει τα βάρη από τους «έχοντες» και πάλι σε αυτούς που δεν έχουν και δεν μπορούν, δεύτερον γιατί το χρηματοδοτικό πακέτο τεχνικά έπασχε από εσωτερικές αντιφάσεις και οι αριθμοί δεν επαληθεύονται. Και τρίτον γιατί δεν δίνει καμία προοπτική στην ελληνική οικονομία και δε διασφαλίζει πώς θα ξεπεραστεί η κρίση, τόσο στην οικονομία όσο και στις σχέσεις μεταξύ της Ελλάδας και των εταίρων της.

Ο Γ. Βαρουφάκης, όπως ανέφερε μετά το τέλος του Eurogroup, εξήγησε στους 18 υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης ότι η ελληνική κυβέρνηση αποφάσισε να καταφύγει στη λύση του δημοψηφίσματος γιατί δεν έχει την εντολή να δεχτεί πρόταση με τα συγκεκριμένα χαρακτηριστικά αλλά ούτε και να την απορρίψει. Γιατί η κυβέρνηση έχει ποσοστό μόλις παραπάνω από 40%, και μια τέτοια απόφαση χρειάζεται το λιγότερο 50+1%, πρόσθεσε.

Επιπλέον επισήμανε πως ο πραγματικός λόγος που έχει επέλθει αδιέξοδο είναι ότι ποτέ δεν έγινε δεκτή από την άλλη πλευρά «η αρχή του κοινού τόπου», δηλαδή να γίνει μια προσπάθεια να βρεθεί ο κοινός τόπος μεταξύ του μνημονίου και του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ, πάνω στον οποίο να βασιστεί μια συμφωνία.

Επίσης, εξέφρασε την άποψη ότι μια ευκαιρία είναι ακόμη δυνατή για να υπάρχει σύγκλιση μέχρι την Τρίτη, όταν λήγει το πρόγραμμα. Σε αυτήν την περίπτωση η αρνητική εισήγηση της κυβέρνησης για το δημοψήφισμα θα γίνει θετική, διευκρίνισε.

Ερωτηθείς για το ποιο θα είναι το ερώτημα του δημοψηφίσματος, ξεκαθάρισε πως το μόνο ερώτημα που σκοπεύει να κάνει η κυβέρνηση στον ελληνικό λαό είναι: «Εάν συμφωνείτε ή διαφωνείτε με το να υπογράψει η ελληνική κυβέρνηση τη συμφωνία των Θεσμών». Πρόσθεσε πως δε θα μπορούσε ποτέ να είναι «ναι» ή «όχι» στο ευρώ, γιατί δεν υπάρχει καμία τέτοια πρόβλεψη από καμία Συνθήκη.

Επίσης, ο υπουργός ανέφερε ότι ο Γ. Ντάισελμπλουμ αποφάσισε να δημοσιοποιήσει ένα κείμενο του Eurogroup το οποίο δεν είχε συνυπογράψει η Ελλάδα. Στη συνέχεια ο Γ. Βαρουφάσκης σημείωσε ότι ζήτησε τη γνώμη της νομικής υπηρεσία του Συμβουλίου για το αν κάτι τέτοιο είναι δυνατό να συμβεί και πήρε την απάντηση ότι το Eurogrοup είναι ένα άτυπο, μη θεσμοθετημένο όργανο, για το οποίο δεν ισχύουν οι κανόνες που ισχύουν για τα άλλα όργανα.

Σε ερώτηση αν η Ελλάδα σκοπεύει να πληρώσει τη δόση στο ΔΝΤ στο τέλος του μήνα, είπε πως ισχύει η λύση που έχει προτείνει η ελληνική πλευρά, να αποδοθούν απευθείας στο ΔΝΤ τα 1,9 δισ. ευρώ των κερδών από τα ελληνικά ομόλογα που κρατάνε οι κεντρικές τράπεζες της Ευρώπης.

Κληθείς να σχολιάσει τα λεγόμενα του Γ. Ντάισελμπλουμ, ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει «αξιοπιστία» να εφαρμόσει το πρόγραμμα που προτείνουν οι Θεσμοί ακόμα και αν ο ελληνικός λαός ψηφίσει «ναι» στην πρόταση, τόνισε πως η ελληνική κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να εφαρμόσει την εντολή του ελληνικού λαού όποια και να είναι αυτή.

 

Τέλος, σε ερώτηση για το τι θα ακολούθησε σχετικά με τις ελληνικές τράπεζες εφόσον από την 1η Ιουλίου η Ελλάδα δε βρίσκεται σε πρόγραμμα, αρνήθηκε να απαντήσει, λέγοντας πως η ελληνική κυβέρνηση πασχίζει για μια συμφωνία ύστατης στιγμής.